به دنبال اصرار حکومت محلی کاتالونیا بر جدایی از اسپانیا، نخست وزیر اسپانیا باری دیگر تهدید کرد که ممکن است خودمختاری این منطقه لغو شود.
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه (۱۹ مهر) نوشته که ماریانو راخوی در تلویزیون اسپانیا اعلام کرده به طور رسمی از رهبران کاتالونیا خواسته بگویند آیا اعلام استقلال کردهاند یا خیر.
به گفته وی، در صورت پاسخ مثبت آنها، دولت مرکزی اسپانیا بر اساس ماده ۱۵۵ قانون اساسی در مورد این منطقه تصمیمگیری خواهد کرد.
این اصل به مادرید اجازه میدهد اقتدار مرکزی خود را بر مناطق نیمهمستقل اعمال کند.
آسوشیتدپرس نیز نوشته که دولت مرکزی اسپانیا برای برداشتن گامهای بعدی در مورد حل و فصل بحران کاتالونیا به مشخص شدن این موضوع نیاز دارد.
به نوشته رویترز، آقای راخوی اضافه کرده که این پاسخ رهبران کاتالونیا است که حوادث آینده را تعیین خواهد کرد و افزوده که مادرید در این زمینه اقداماتی «محتاطانه و مسئولانه» انجام خواهد داد.
دولت اسپانیا روز چهارشنبه نیز نشستی فوقالعاده برگزار کرد تا در مورد اظهارات روز گذشته کارلس پوجدمون، رئیس دولت منطقهای کاتالونیا که کماکان خواستار استقلال این منطقه از اسپانیا است، مذاکره کند.
آقای پوجدمون با این حال از پارلمان این منطقه خواسته نتیجه همهپرسی استقلال این منطقه از اسپانیا را معلق کند تا امکان گفتوگو با دولت مرکزی اسپانیا در این زمینه ایجاد شود.
گزارش دیگری نیز حاکی از حمله گروهی از حامیان استقلال کاتالونیا در یونان، به سفارت اسپانیا در آتن است.
آنها که به خشونتهای پلیس علیه رأیدهندگان کاتالونیایی انتقاد داشتند، وارد سفارت شده بودند که به گفته پلیس یونان، پس از مدتی حاضر به ترک ساختمان سفارت شدند، اما ۱۸ نفر در این رابطه بازداشت شدهاند.
همهپرسی استقلال کاتالونیا از اسپانیا، با وجود مخالفت شدید مادرید انجام شد، و رهبران منطقه کاتالونیا گفتهاند بیش از ۴۰ درصد از واجدین شرایط در آن شرکت کرده و ۹۰ درصد از آنها خواستار جدایی از اسپانیا شدهاند.
دولت مرکزی اسپانیا با استناد به قانون اساسی آن کشور، که در پی مرگ ژنرال فرانکو، واپسین دیکتاتور اسپانیا، در سال ۱۹۷۸ میلادی به تصویب رسید، میگوید این همهپرسی غیرقانونی است.
در جریان این همهپرسی، درگیریهایی میان نیروهای پلیس که مانع از رأیگیری شدند و رأیدهندگانی که اصرار برانداختن رأی خود به صندوقها داشتند، صورت گرفت.
ماریانو راخوی پیش از این به کارلوس پوجدمون، رئیس منطقه خومختار کاتالونیا، هشدار داده بود برای «پرهیز از شر و اتفاقات ناگوار بزرگتر» برنامهریزیهای خود برای اعلام استقلال یکجانبه را متوقف کند.
دونالل دتوسک، رئیس شورای اروپا هم پیشتر از رئیس دولت منطقهای کاتالونیا خواسته بود ساختار قانونی اسپانیا را رعایت کند و از راخوی نیز خواسته بود راه حلی که متکی بر زور نباشد، برای این موضوع جستجو کند.