اعلام برخی تغییرات در برنامههای درسی توسط وزارت آموزش و پرورش دولت موقت سوریه با موجی از انتقادها مواجه شده و کاربران شبکههای اجتماعی آن را «تحمیل رویکردی اسلامگرایانه به تحصیل» عنوان کردهاند.
تغییرات یادشده که در فهرستی در صفحه رسمی فیسبوک وزارت آموزش و پرورش دولت موقت سوریه منتشر شده، شامل جایگزینی عباراتی مانند «راه خیر» با «راه اسلامی» و جایگزین کردن عبارت «کسانی که ملعون و گمراه هستند» با «یهودیان و مسیحیان» است؛ عبارتی که حاکی از تفسیری بسیار محافظهکارانه از یکی از آیات قرآن است.
تعریف واژه «شهید» نیز تغییر کرده و بجای کسی که در راه «میهن» جان داده، عبارت کسی که «برای رضای خدا» جان خود را فدا کرده، جایگزین شده است.
بر اساس این فهرست، برخی از فصلها بهطور کامل حذف شدهاند، از جمله فصلی دربارهٔ «منشأ و تکامل حیات».
این تغییرات برای اِعمال به برنامه درسی همه دانشآموزان ۶ تا ۱۸ ساله در نظر گرفته شده است.
اگرچه سقوط بشار اسد توسط گروه «تحریر الشام» به موجی از استقبال در شبکههای اجتماعی منجر شده، اما تغییرات در برنامههای درسی واکنشهای منفی زیادی را دامن زده است.
رژیم بعث که از سال ۱۹۶۳ قدرت را در سوریه در دست داشت و با سقوط بشار اسد از بین رفت، یک حکومت سکولار و ملیگرای عربی بود، اما «تحریر الشام» پیشتر یکی از شاخههای گروه افراطی القاعده بود، اما پس از ساقط کردن بشار اسد، رویکردی معتدل به نمایش گذاشته است.
شبکه خبری سیانان به برخی انتقادها در شبکههای اجتماعی اشاره کرده که دولت موقت را به تلاش برای پاک کردن بخشهایی از تاریخ کشور متهم کرده و برخی نیز انتقاد کردهاند که چرا بایستی یک دولت موقت دست به تغییر در برنامههای درسی بزند.
یکی از کاربران در پست فیسبوک این وزارتخانه اظهار کرده است که: «دولت فعلی یک دولت موقت است و حق ندارد این اصلاحات را در برنامههای درسی انجام دهد. برنامههای درسی باید مطابق با قانون اساسی جدید اصلاح شود».
در واکنش به انتقادات، وزارت آموزش و پرورش سوریه تلاش کرده تا تغییرات را کماهمیت جلوه دهد و اعلام کرده است برنامههای درسی در تمام مدارس در سراسر سوریه تا زمانی که کمیتههای تخصصی برای بررسی و ممیزی آن تشکیل نشود، بدون تغییر باقی میماند.
این وزارتخانه در بیانیهای به نقل از نذیر محمد القادری، وزیر آموزش و پرورش سوریه گفته است: «تنها دستور حذف محتوای تجلیل از رژیم سرنگونشده اسد داده شده و تصاویر پرچم رژیم بعث با پرچم انقلاب سوریه در تمام کتابهای درسی جایگزین شده است».
القادری پیشتر گفته بود که برنامه درسی مدارس سوریه فراتر از حذف ارجاعات به حزب حاکم سابق بعث تغییر نخواهد کرد، اما اکنون بیانیه وزارت آموزش و پرورش سوریه میگوید تغییرات شامل اصلاح برخی «نادرستیها» نیز میشود که در دوره رژیم اسد در برنامه درسی معارف اسلامی وجود داشت؛ مانند «تفسیر نادرست از برخی از آیات قرآن».
القادری ماه گذشته به رویترز گفت که تدریس دین اسلام و مسیحیت به عنوان دروس در مدارس ادامه خواهد یافت و مدارس ابتدایی بین پسران و دختران مختلط خواهند ماند، اما تفکیک جنسیتی در مدارس متوسطه تا حد زیادی باقی میماند، همانطور که در دوران اسد چنین بود.