چین روز دوشنبه ۲۴ مرداد همزمان با سفر یک هیات دیگر از نمایندگان کنگره آمریکا به تایوان اعلام کرد که در اطراف آبراه تایوان رزمایشهای بیشتری انجام خواهد داد.
چین در واکنش به سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، به تایوان نیز چندین روز رزمایشهای بزرگی برگزار کرده بود.
ادامه سفر مقامات آمریکایی به تایوان و واکنشهای تند چین، مناسبات واشینگتن و پکن را به شدت متشنج کرده است.
هیات متشکل از نمایندگان کنگره آمریکا بدون اعلام خبر اين سفر غروب یکشنبه وارد تایوان شد و قرار است دوشنبه شب به واشینگتن بازگردد. این هیات همچون نانسی پلوسی و همراهانش با رئیسجمهوری تایوان دیدار کرد.
از نظر دولت چین که تایوان را بخشی از قلمرو تاریخی خود میداند و همواره تاکید کرده است که به هر وسیلهای آن را با چین بزرگ متحد خواهد کرد، سفر مقامات ارشد کشورهای خارجی به تایوان به رسمیت شناختن استقلال آن کشور تلقی میشود. هر چند مقامات آمریکایی از جمله آنتونی بلینکن، وزیر خارجه، پس از سفر خانم پلوسی به تایوان تاکید کردند که در سیاست واشینگتن در قبال چین هیچ تغییری روی نداده ولی پکن این سفرها را «تحریکآمیز و بسیار خطرناک» توصیف کرده است.
دولت آمریکا میگوید از استقلال تایوان حمایت نمیکند، مناسبات دیپلماتیک رسمی با این کشور ندارد و خواستار حل معضل تایوان به روشهای مسالمتآمیز است. ولی در عین حال تاکید میکند که از نظر قانونی موظف است برای دفاع از تایوان کمکهای نظامی ضروری را در اختیار آن کشور قرار دهد.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز دوشنبه و پس از انتشار خبر رزمایشهای جدید این کشور در نشست خبری روزانه خود گفت: «چین با اقدامات قاطع از استقلال و تمامیت ارضی خود دفاع میکند. تعدادی از سیاستمداران آمریکایی در تبانی با نیروهای جداییطلب تایوان میکوشند اصل چین واحد را به چالش بکشند ولی این اقدامات محکوم به شکست است».
وزارت دفاع چین نیز در بیانیهای گفت: «هدف این رزمایشها پاسخ قاطع و مهارکننده به تبانی تحریکآمیز بین ایالات متحده و تایوان است».
وزارت دفاع چین برخلاف موارد اخیر زمان و محل دقیق رزمايشهای جديد را اعلام نکرد و در نتیجه مشخص نیست که از روز دوشنبه شروع شده است یا نه.
به گزارش «انستیتو آمریکا در تایوان» که در عمل نقش سفارت آمریکا در آن کشور را ایفا میکند هیات اعزامی از سوی کنگره به ریاست اد مارکی، سناتور دمکرات، علاوه بر رئیسجمهوری تایوان با وزیر خارجه و اعضای پارلمان این کشور دیدار کرده است.
تسای اینگ - ون، رئیسجمهوری تایوان، پس از این دیدار گفت این کشور در همکاری با متحدان خود میکوشد علاوه بر تضمین ثبات در آبراه تایوان وضعیت ژئوپلیتیکی فعلی را حفظ کند. او افزود: «تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خطر حکومتهای خودکامه برای نظم بینالمللی را برجسته کرده است».
سناتور اد مارکی نیز گفت: «مسئولیت اخلاقی آمریکا و تایوان حکم میکند که تمامی اقدامات لازم برای پرهیز از درگیری را انجام دهند و حکومت تایوان در این مقطع دشوار خویشتنداری و احتیاط فراوانی نشان داده است».
موضع رسمی پکن اتحاد مجدد با تایوان به روشهای صلح آمیز است که تا قبل از جنگ جهانی دوم بخشی از قلمرو چین بود. ولی برخی از سیاستمداران و تحلیلگران در غرب معتقدند که اقدامات اخیر دولت چین به خصوص رزمایشهای نظامی این کشور نشان میدهد که پکن در صورت لزوم ممکن است از قدرت نظامی استفاده کند.
رئیس کمیته امنیت و سیاست خارجی پارلمان تایوان گفت دیدار مقامات آمریکا در هفتههای اخیر اهمیت فراوانی دارد چون هدف چین از برگزاری رزمایشهای اخیر منصرف کردن کنگره آمریکا از اعزام نمایندگان این نهاد به تایوان بود.
کرت کمپبل، از مشاوران رئیسجمهوری آمریکا در زمینه مسایل ژئوپلتیک آسیا، چند روز پیش گفت: «واکنش چین به سفر نانسی پلوسی اغراقآمیز بود و اقدامات تحریکآمیز، بیثباتکننده و بیسابقه آن کشور ادامه دارد».
او افزود که ارتش آمریکا در هفتههای آینده تعدادی از کشتیهای جنگی و هواپیماهای خود را به آبراه تایوان میفرستد و جزئیات استراتژی جدید واشینگتن در زمينه همکاری با تایوان در روزهای آینده اعلام خواهد شد.