در واکنش به استفاده برخی از مدیران شهری آبادان از سهمیه واکسن کرونای پاکبانان، وزیر بهداشت ایران روز شنبه خواهان برکناری فوری مقامات بهداشتی مسئول در این «سوءاستفاده» شد.
سعید نمکی، وزیر، همچنین خواسته است: «تمامی کسانی که عامداً با این رفتار غیرمنصفانه و سوءاستفاده همراهی کردهاند و کسانی که به نحو ناشایست و ناعادلانه واکسینه شدهاند، به مراجع قانونی معرفی شوند.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان روز جمعه، ۲۷ فروردین، خبر استفاده برخی از اعضای شورای شهر و شهرداری این شهر از سهمیه واکسن کرونای پاکبانها را تایید کرد.
شکرالله سلمانزاده گفته بود که چون این افراد ماسک بر چهره داشتند، شناسایی آنها برای کادر درمان «امکانپذیر نبوده»، اما نام این افراد در فهرست ارسالیِ شهرداری موجود است.
چند ساعت پس از انتشار این خبر، محمودرضا شیرازی، شهردار آبادان، در ویدئویی انی اتفاق را چنین توجیه کرد که تزریق واکسن به برخی مدیران شهری و امام جمعه این شهر «به درخواست» خود پاکبانها و با هدف جلب اعتماد آنها درباره واکسن انتخابشده رخ داده است.
بنا بر اعلام آقای شیرازی، بیش از ۳۰ نفر از مدیران و مسئولان آبادانی از واکسن کرونای سهمیه پاکبانان تزریق کردهاند.
در همین حال علیرضا احمدی، رئیس شورای عالی استانها، هم روز شنبه گفت که ۲۱۹ سهمیه برای پاکبانها در نظر گرفته شده بود، اما در روز اول، فقط ۳۰ نفر برای دریافت سهمیه خود مراجعه میکنند.
آقای احمدی دلیل این آمار کم مراجعه پاکبانها را «مضر بودن» واکسن کرونا از سوی آنها عنوان کرد.
به گفته رئیس شورای عالی استانها در آبادان در مجموع ۱۰۴ نفر واکسن زدهاند که ۸ نفر از آنها از مدیران شهرداری و ۲۴ نفر شهروندان دارای بیماریهای زمینهای و بقیه پاکبان بودهاند.
این در حالی است که رئیس مرکز بهداشت آبادان روز هشتم فروردین امسال از تزریق واکسن کرونا به ۲۱۹ نفر از حدود ۵۰۰ پاکبان شهرداری این شهر خبر داده بود.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، روز شنبه تهدید کرده است که «هرگونه تکرار این قبیل موارد با برخورد محکمتری مواجه خواهد شد».
همزمان با انتشار خبر واکسیناسیون پاکبانانها در بعضی شهرهای کشور در روزهای آغازین سال، برخی منابع غیررسمی این اقدام را آغاز فاز مطالعات انسانی واکسن کوبایی کرونا دانسته و از آن انتقاد کردند.
در واکنش به این انتقادها علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا واکسنهای تزریق شده به پاکبانها را از نوع روسی و چینی اعلام کرد.
پس از آغاز واکسیناسیون کرونا با اولویت کادر درمان و گروههای شغلی آسیبپذیر، برخی گزارشها حاکی از تزریق خارج از نوبت این واکسن منتشر شده است.
حسن روحانی، رئیس جمهور، هم اسفند ۹۹ بر «لزوم شفافسازی وزارت بهداشت در زمینه روند واکسیناسیون براساس اولویتهای تعیین شده در سند ملی» تاکید کرده بود.
در همین حال در ماههای گذشته انتقادهای بسیاری از روند کُند خرید واکسن کرونا و ابهام در چگونگی توزیع آن از سوی شهروندان، کارشناسان و مسئولان درمانی مطرح شده است.
محمد میرزابیگی، رئیس سازمان نظام پرستاری ایران، ۲۰ فروردینماه، ضمن انتقاد از «بیعدالتی» در روند توزیع واکسن کرونا در کشور گفته بود که وزارت بهداشت ۴۵ هزار واکسن از حدود صد هزار واکسن را به یک سازمان به نام نظام پزشکی داده است.
بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت ایران، تا روز پنجشنبه، ۲۶ فروردین، ۳۷۲ هزار و ۳۶۲ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۱۱۲ هزار و ۱۰۸ نفر نیز دُز دوم این واکسن را در کشور تزریق کردهاند.