لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۳

دادگاه عالی نیویورک به بازگرداندن یک اثر هخامنشی حکم داد


تصویر یک سرباز هخامنشی در بنای تاريخی تخت جمشيد در شيراز
تصویر یک سرباز هخامنشی در بنای تاريخی تخت جمشيد در شيراز

یک‌ قاضی دادگاه عالی نیویورک روز دوشنبه دوم مرداد حکم داد که یک نقش برجسته که تصویر یک سرباز هخامنشی را داشت به ایران بازگردانده شود.

به گزارش نیویورک تایمز، این نقش برجسته سنگی که قدمت آن به حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح می رسد، در ماه اکتبر سال گذشته توسط ماموران دفتر دادستانی منهتن، نیویورک از یک نمایشگاه آثار هنری به نام «پارک اموری اوینو» توقیف شد. این نمایشگاه آثار هنری قصد داشت در حراج این اثر دوره هخامنشی را به قیمت یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار بفروشد.

طبق این گزارش،محققان گفته اند این اثر دوره هخامنشی که در سال ۱۹۳۶ به طور غیرقانونی از ایران خارج شده است، در سال ۲۰۱۱ از موزه هنرهای زیبا شهر مونتریال در کانادا دزدیده شد.

گزارش‌ها حاکی است که دادگاه دو خریدار این اثر را تحت تعقیب قرار نخواهد داد.

روپرت واس، تاجر شناخته شده آثار عتیقه، و شریکش سم فاگ گفته بودند که این اثر باستانی را به طور قانونی از شرکت بیمه موزه مونترال خریداری کردند، اما پس از آن که تحقیقات و تاریخچه این اثر تاریخی نشان داد که دزدیده شده است، آنها پذیرفتند تا مدارک دادگاه در خصوص این اثر را امضا کنند.

آقای وایس سال گذشته به هنگام توقیف این اثر در ایمیلی نوشته بود، محققان به خوبی این اثر هنری را می شناسند و از تاریخچه ۷۰ ساله آن با خبرند.

دیوان عالی آمریکا نیز اسفندماه سال گذشته حکم داد آمریکایی‌هایی که در بمبگذاری سال ۱۹۹۷ در بیت‌المقدس زخمی شده و مدعی دست داشتن ایران در این حمله هستند، نمی‌توانند برای تامین خسارت ۷۱.۵ میلیون دلاری خود، الواح هخامنشی در موزه دانشگاه شیکاگو را مصادره کنند.

الواح هخامنشی شامل بیش از ۳۰ هزار لوح بود که در سال ۱۳۱۴ بر اساس مصوبه دولت از طریق کشتی به موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو فرستاده شد و سال ۱۳۱۶ به آنجا رسید. بر آن اساس قرار بود در مدت سه سال بررسی‌های کارشناسی و مطالعات روی این الواح انجام و به ایران برگردانده شود.

پس از ترجمه و نشر تعدادی از این الواح توسط کارشناسان آمریکایی٬ تعدادی از الواح در سه نوبت طی سال‌های ۱۳۲۷ ٬ ۱۳۵۰ و ۱۳۸۳ به ایران بازگردانده شد ولی این روند بازگرداندن‌شان به دلیل بروز یک مساله حقوقی مرتبط با یک حمله تروریستی در بیت‌المقدس و دخیل دانستن ایران در آن ماجرا با مشکل مواجه و متوقف شد.

با استفاده از گزارش های نیویورک تایمز و رادیو فردا؛ خ.ک
XS
SM
MD
LG