بهرغم وعدههای دولت ابراهیم رئیسی برای متوقف کردن استقراض از بانک مرکزی، آمارهای رسمی جدید نشان میدهد این روند کماکان ادامه داشته و نقدینگی نیز از آغاز به کار دولت سیزدهم در مرداد پارسال تا بهمنماه حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان جهش یافته است.
گزارش جدید بانک مرکزی که روز دوشنبه ۲۹ فروردین منتشر شد، نشان میدهد که دولت ابراهیم رئیسی از زمان آغاز به کار در مرداد پارسال تا بهمن همان سال بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرده و حجم بدهیهای دولتی به بانک مرکزی به حدود ۲۱۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.
حجم بدهیهای دولتی به بانک مرکزی در بهمن پارسال نسبت به بهمن ۹۹ نیز ۴۲ درصد رشد داشته است.
این در حالی است که ابراهیم رئیسی در آغاز به کار دولت خود در مرداد پارسال قول داده بود که روند استقراض دولت از بانک مرکزی که منجر به افزایش نقدینگی و تورم میشود، متوقف خواهد شد.
بدهیهای دولتی به بانک مرکزی از بهمن ۹۸ تا بهمن پارسال تقریبا دو برابر شده است. طی سه سال گذشته، همواره حدود یک سوم از بودجه دولتی با کسری مواجه شده و از طریق استقراض تامین شده است؛ موضوعی که به جهش نقدینگی و تورم افسارگسیخته در کشور دامن زده است.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی، نقدینگی در بهمن پارسال به چهار هزار و ۶۲۴ تریلیون تومان اوج گرفته است. در دولت سیزدهم، بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه شده است؛ به عبارتی در هفت ماهه دولت ابراهیم رئیسی، نقدینگی در کشور ۱۸ درصد افزایش یافته است.
دولت رئیسی وعده داده بود که نقدینگی در کشور را مهار کند. طی ماههای گذشته مقامات دولتی اعلام کردهاند که رشد نقدینگی و تورم بالای کشور نتیجه عملکرد دولت قبلی بوده که اثرات آن تاکنون ادامه داشته است و نتایج عمکرد دولت سیزدهم برای مهار نقدینگی و تورم در آینده اثرات خود را نشان خواهد داد.
نقدینگی از مهمترین عوامل تورم است. آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد میزان نقدینگی در کشور از بهمن ۹۹ تا ماه مشابه پارسال نزدیک به ۴۰ درصد افزایش داشته است.
بخش دیگری از گزارش بانک مرکزی به وضعیت بدهیهای خارجی کشور پرداخته است.
بر اساس این گزارش، میزان بدهی خارجی کشور در بهمن پارسال به هشت میلیارد و ۸۸۵ میلیون دلار رسیده است که ۲.۶ میلیارد آن در کوتاهمدت و بقیه در میانمدت و بلند مدت سررسید خواهد شد.
میزان بدهیهای خارجی ایران در بهمن پارسال نسبت به بهمن ۱۳۹۹ تغییر چندانی نداشته است.