۶۰ نماینده پارلمان اروپا روز چهارشنبه ۳۱ مرداد در نامهای به حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، با ابراز نگرانی عمیق از ادامه بازداشت نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشری، خواستار آزادی بیقیدوشرط او شدند.
در این نامه با اشاره به بازداشت دو ماه پیش خانم ستوده و تشکیل پروندههای جدید علیه وی به اتهام «جاسوسی»، این مسئله را نگرانکننده خوانده و دستگاه قضایی را متهم کردهاند که به فعالیتهای مشروع حقوق بشری «جنبه مجرمانه» میبخشد.
در این نامه از آقای روحانی خواسته شده تا از دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بخواهد تا به روند دادرسی احترام گذاشته و اطلاعات مربوط به اتهاماتی که خانم ستوده با آنها روبرو است را اعلام کند.
نمایندگان یاد شده همچنین خواستار استفاده رئیسجمهوری ایران از اختیارات خود برای آزادی بیقیدوشرط این وکیل دادگستری و فعال حقوق بشری شدهاند.
آنها تاکید کردهاند که حمایتشان از خانم ستوده به عنوان برنده جایزه ساخاروف و وکیلی شجاع و مورد احترام که الهامبخش بسیاری در ایران و جهان است، ادامه خواهد یافت.
نسرین ستوده، وکیل و حقوقدان، ۲۳ خرداد ماه بازداشت شد و به گفته رضا خندان، همسرش، همچنان در «بازداشت موقت» به سر میبرد. آقای خندان ماه گذشته در فیسبوک خود نوشته بود این وکیل «در یک پرونده که حکم آن در ۱۳ مهر ۹۵ به صورت غیابی صادر شده، به پنج سال زندان محکوم شده است».
رضا خندان به رادیو فردا گفته دادگاه انقلاب با استناد به ماده ۵۱۰ قانون مجازات اسلامی که در خصوص کمک به جاسوسان است، خانم ستوده را با حکمی غیابی محکوم کرده است در حالی که دادسرای اوین چنین اتهامی را به نسرین ستوده وارد نکرده بود و حکم با کیفرخواست تطبیق ندارد.
این در حالی است که نسرین ستوده روز گذشته در نامهای از زندان اوین گفته است از حضور و دفاع در برابر دادسرا و بازپرس این بخش خودداری خواهد کرد.
خانم ستوده در نامهاش از زندان گفته است که در اعتراض به تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری همچنین از ارائه هرگونه دفاعی خودداری میکند.
وی در این نامه نوشته است:«دادسرای مذکور به طور غیرقانونی به استناد لیستی که آشکارا خلاف اصل ۳۵ قانون اساسی است از اعمال حق انتخاب وکیل توسط متهمان جلوگیری مینماید.»
خانم ستوده اضافه کرده است:«اینجانب در اعمال حق انتخاب وکیل، از بدو حضور در دادسرای مستقر در زندان اوین، نام سه تن از همکاران محترم را جهت به عهده گرفتن وکالت خویش اعلام نمودم، اما بازپرس مربوطه تا امروز از پذیرش وکالت همکاران گرامی خودداری کرده است.»
نسرین ستوده طی سال های اخیر وکالت شمار زیادی از فعالان سیاسی و مدنی را به عهده داشته است. او همچنین در جریان اعتراضات زنان به حجاب اجباری که به اعتراضات «دختران خیابان انقلاب» مشهور شده، وکالت شماری از این زنان را بر عهده داشت.
در خرداد ماه گذشته سازمان عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر نیز خواستار آزادی بدون قید و شرط خانم ستوده شده بودند.
با استفاده از توییتر و گزارشهای رادیو فردا؛