لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۳

واکنش اتحادیه اروپا به اعدام دو معترض دیگر؛ هلند سفیر جمهوری اسلامی را احضار می‌کند


محمد حسینی (سمت راست) و محمدمهدی کرمی، از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری بامداد ۱۷ دی اعدام شدند
محمد حسینی (سمت راست) و محمدمهدی کرمی، از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری بامداد ۱۷ دی اعدام شدند

اتحادیه اروپا ضمن ابراز «خوف و وحشت» از اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی در ارتباط با اعتراضات جاری در ایران، این اقدام حکومت را گواهی دیگر بر «سرکوب وحشیانه» تظاهرات مدنی به دست مسئولان جمهوری اسلامی دانست.

در بیانیه‌ای که بعد از ظهر شنبه ۱۷ دی‌ماه، ساعاتی پس از تایید رسمی اعدام این دو معترض جوان منتشر شد، اتحادیه اروپا بار دیگر مقام‌های ایرانی را به «توقف فوری» صدور و اجرای حکم اعدام علیه معترضان فراخوانده و این شیوه مجازات را «قویا محکوم کرده» است.

اتحادیه اروپا همچنین از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته است تا احکام اعدامی را که به‌تازگی علیه معترضان صادر شده‌است لغو کنند و شرایط مناسبی را برای همه بازداشت‌شدگان فراهم کنند.

در این بیانیه تصریح شده است که مقام‌های حکومت ایران «باید اطمینان حاصل کنند کسانی که به هر شکلی تحت بازداشت یا در زندان هستند، به‌هیچ‌وجه هدف بدرفتاری قرار نمی‌گیرند».

اتحادیه اروپا همچنین از حکومت جمهوری اسلامی خواسته است تا به تعهدات خود در میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی پایبند بماند و تحت هر شرایطی به حقوق بنیادین مردم از جمله آزادی بیان و تجمعات مسالمت‌آمیز احترام بگذارد.

در پایان این بیانیه آمده است: «اتحادیه اروپا مخالفت قاطع و اصولی خود را با استفاده از مجازات اعدام در هر زمان و تحت هر شرایطی تکرار می‌کند. مجازات اعدام یک مجازات بی‌رحمانه و غیرانسانی است که به عنوان بازدارنده در برابر جرم عمل نمی‌کند و انکار کرامت انسانی و تمامیت فردی را نمایندگی می‌کند که پذیرفتنی نیست.»

مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۷ دی‌ماه اعلام کرد که حکم اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی، دو تن از معترضان بازداشت شده در چهلم حدیث نجفی در کرج، اجرا شد.

محمد حسینی و محمدمهدی کرمی به اتهام مشارکت در کشتن یک بسیجی به نام روح‌الله عجمیان در اعتراضات روز چهلم حدیث نجفی به «افساد فی‌الارض» محکوم شده و درخواست فرجام‌خواهی آن‌ها رد شده بود.

این دو معترض پیشتر اتهامات منتسب به خود را رد کرده و از شکنجه شدید خود در دوران بازداشت خبر داده بودند. هیچ یک از این دو در طول دوره بازداشت و محاکمه اجازه داشتن وکیل انتخابی و‌ دادرسی عادلانه را نداشتند.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی پیشتر، محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد را در ادامه سیاست خود برای سرکوب اعتراضات در کشور اعدام کرده بود.

هم‌سو با بیانیه اتحادیه اروپا در واکنش به اعدام دو معترض دیگر در ایران، هلند نیز برای دومین‌بار طی یک ماه سفیر جمهوری اسلامی را برای ابراز «نگرانی عمیق» خود در این‌باره احضار خواهد کرد.

ووپکه هوکسترا، وزیر خارجه هلند، روز شنبه اعلام کرد که از شنیدن خبر «اعدام‌های هولناک معترضان در ایران وحشت‌زده» شده است.

او افزود که برای تاکید بر «نگرانی‌های جدی» خود سفیر حکومت ایران را احضار خواهد کرد و از سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز خواست تا اقدام مشابهی در پیش گیرند.

وزیر خارجه هلند پیش از این هم از سیاست اعمال تحریم‌های شدیدتر علیه ایران بدون اشاره به جزییاتی در این‌باره حمایت کرده بود.

دور تازه اعتراضات سراسری در ایران از ۲۶ شهریور در واکنش به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد و به سرعت به شهرهای مختلف گسترش یافت. جمهوری اسلامی برای سرکوب این اعتراضات تا کنون چهار معترض جوان را اعدام کرده و به گزارش منابع حقوق بشری، دست‌کم صد معترض دیگر نیز در خطر صدور و اجرای حکم اعدام قرار دارند.

این احکام اعدام در شرایطی اجرا شده است که در چهار ماه گذشته نیروهای امنیتی و انتظامی صدها تن از جمله دست‌کم ۶۰ کودک را در جریان اعتراضات سراسری با شلیک مستقیم گلوله یا دیگر انواع شیوه‌های خشونت‌آمیز کشته‌اند. در حال حاضر، هزاران نفر هم در بازداشت نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی هستند و اطلاعات روشنی از وضعیت اغلب آن‌ها در دست نیست.

با استفاده از وب‌سایت رسمی اتحادیه اروپا، رویترز و گزارش‌های رادیو فردا؛ آ.ت/س.ن
XS
SM
MD
LG