محسن قمصری، مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران، اعلام کرده است که هماکنون ایران هیچ نفت خام بدون مشتری روی آب ندارد؛ اصطلاح نفت روی آب، اشاره به نفت خامی است که در تانکرهای نفتی ذخیره شده و منتظر خریدار است.
ایران پس از تحریمهای غرب و افت صادرات نفت خام، حجم عظیمی از نفت و میعانات گازی بی مشتری خود را در تانکرهای لنگر انداخته در خلیج فارس ذخیره کرده بود. بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ایران در اواخر سال ۲۰۱۳ حدود ۳۷ میلیون بشکه ذخیره نفت روی آب داشت.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز گزارش کرده بود که احتمالاً حجم نفت روی آب ایران به ۵۰ میلیون بشکه نیز برسد که بخش اعظم آن میعانات گازی است.
میعانات گازی نوعی نفت خام فوق سبک است که از چاههای گازی تولید میشود. ایران پیش از تحریمها روزانه ۳۰۰ هزار بشکه صادرات میعانات گازی داشت، اما آمارهای گمرکی نشان میدهد که در نیمه اول سال ۹۵ این رقم به حدود ۴۰۰ هزار بشکه رسیده است.
با لغو تحریمها ایران صادرات نفت خود را به سرعت افزایش داد و هماکنون فروش نفت ایران بالای ۲ میلیون بشکه در روز است که این رقم دو برابر میزان دوران تحریمها است.
قمصری یکشنبه ۲۵ مهرماه در گفتوگو با خبرگزاری مهر دربارهٔ آخرین وضعیت صادرات میعانات گازی ایران، گفت: «هماکنون حجم صادرات میعانات گازی کشور به بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.»
البته آمارهای گمرکی نیز نشان میدهد که صادرات میعانات گازی ایران در ماه شهریور نسبت به متوسط صادرات این فرآورده در ماههای پیش آن تنها روزانه تا ۴۰ هزار بشکه افزایش یافته و به رقم ۴۳۸ هزار بشکه در روز رسیده است. هنوز هیچ آمار رسمی برای فروش میعانات گازی ماه جاری منتشر نشده است.
اما قمصری میگوید که در شرایط کنونی حجم صادرات میعانات گازی بیش از تولید آن در داخل کشور شده است.
به گفته وی، پیشتر (دوران تحریمها) میعانات گازی تولیدی در حدود ۲۰ کشتی نفتکش ذخیرهسازی شده بود.
خبرگزاری مهر در ادامه مینویسد که با آغاز دوره پسابرجام، ایران حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون بشکه میعانات گازی در بیش از ۲۰ فروند کشتی نفتکش غول پیکر در آبهای خلیج فارس ذخیرهسازی کرده بود که علت افزایش ذخیرهسازی میعانات گازی بر روی آب، بدون مشتری ماندن این فرآورده نفتی بود.
این عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت با تأکید بر اینکه هم اکنون حجم ذخیرهسازی میعانات گازی با کاهش قابل توجهای همراه شده که علت آن افزایش صادرات این محصول نفتی است، تأکید کرد: «پیشبینی میشود با توجه به بازاریابی انجام گرفته کل میعانات گازی ذخیرهسازی شده به تدریج روانه بازار شود.»
وی گفت که «ایران هیچ گونه محموله بدون مشتری و ذخیره شده نفت خام بر روی آب ندارد و کل نفت تولید شده روانه بازار میشود».