نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا، روز دوشنبه ۹ مرداد در خصوص نتیجه رأیگیری برای بازنویسی قانون اساسی اعلام پیروزی کرد. این در حالی است که گروههای مخالف این کشور میگویند در این رأیگیری تقلب صورت گرفته و اعلام کردهاند به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.
مخالفان رئیسجمهوری ونزوئلا هماینک در پارلمان این کشور دارای اکثریت هستند اما نیکلاس مادورو با انجام رأیگیری قصد حذف پارلمان و جایگزینی آن با «مجلس مؤسسان» را دارد؛ مجلسی که اختیار خواهد داشت قانون اساسی را بازنویسی کند.
این اقدام دولت، اعتراض شدید مخالفان و انتقاد شدید آمریکا و چند کشور همسایه ونزوئلا را در پی داشته است که معتقدند حذف پارلمان، ونزوئلا را در مسیر «دیکتاتوری» قرار میدهد.
ارتش ونزوئلا برای جلوگیری از اعتراضها، از روز یکشنبه ۲۳۲ هزار سرباز به خیابانها فرستاده و بنا بر گزارشها، در جریان سرکوب اعتراضهای مربوط به رأیگیری روز یکشنبه، دستکم ۱۰ نفر کشته و چندین تن نیز زخمی شدند. همچنین گزارش شده است که ۹۶ تن از معترضان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامهای برگزارکننده رأیگیری میگویند ۸٫۱ میلیون تن، یعنی حدود ۴۱ درصد از واجدان شرایط در این رأیگیری شرکت کردهاند. این در حالی است که مخالفان که این رأیگیری را تحریم کردهاند، میگویند تنها ۲٫۵ میلیون نفر در آن شرکت کردهاند.
روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت روز یکشنبه نوشت که یک نهاد تحلیلگر «مستقل و خوشسابقه» آمار شرکتکنندگان در این رأیگیری را ۳٫۶ میلیون نفر برآورد میکند.
حزب حاکم سوسیالیست ونزوئلا «پیروزی» خود را جشن گرفته و نیکلاس مادورو روز یکشنبه در مرکز کاراکاس در میان صدها تن از هواداران خود در رأیگیری اعلام پیروزی کرد و گفت که دولتش به نظر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در مورد این رأیگیری «هیچ وقعی نمینهد.»
در مجلس مؤسسان قانون اساسی ونزوئلا قرار است ازجمله سیلیا فلورس، همسر رئیس جمهور، دیوسدادو کابیو، دستیار جنجالی مادورو و گروهی دیگر از متحدان سرسخت رئیس جمهور شرکت داشته باشند.
دولت ونزوئلا میگوید تشکیل این مجلس و واگذاری اختیارات زیاد به آن، برای کشور «صلح و آرامش» به ارمغان خواهد آورد.
در همین حال اما، وزارت خارجه آمریکا روز یکشنبه ضمن مخالفت شدید با تشکیل این مجلس اعلام کرد که ایالات متحده «علیه معماران تمامیتخواهی [در ونزوئلا] تدابیری فوری و قوی» اتخاذ خواهد کرد که شامل تحریم بخش انرژی و نفت آن کشور میشود.
ایالات متحده بزرگترین خریدار نفت ونزوئلا است و در صورت انجام تحریم یادشده، شرایط اقتصادی ونزوئلا با مشکلات عدیده جدیدی روبهرو خواهد شد. بنابر گزارشها، مخابره این اخبار، روز دوشنبه باعث افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شده است.
ونزوئلا با وجود دارا بودن یکی از بزرگترین منابع نفت در جهان، از بالاترین نرخ تورم در جهان رنج میبرد و مردم این کشور با کمبود مزمن مایحتاج اولیه مواجه هستند.
این کشور از ماه آوریل با اعتراضهای گسترده روبهرو بوده که تاکنون جمعاً دستکم ۱۱۳ کشته برای گذاشته است؛ گروههای مخالف روز یکشنبه اعلام کردند با وجود سرکوب شدید، همچنان به اعتراضهای خود ادامه خواهند داد.