لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۰

واکنش گوگل به اعتراض ایرانی‌ها به حذف نام خلیج فارس در گوگل‌مپز


خلیج فارس در نقشه گوگل‌مپز (Google Maps)
خلیج فارس در نقشه گوگل‌مپز (Google Maps)
یکی از نمایندگان شرکت گوگل روز جمعه، ۱۵ اردیبهشت، در پاسخ به پرسشی در مورد علت قرار ندادن نام خلیج فارس بر روی نقشه‌های گوگل‌مپز به شبکه جهانی بی‌بی‌سی گفت که این شرکت «نام همه نقاط جهان را بر روی نقشه‌های خود قرار نمی‌دهد».

این در حالی است که بی‌بی‌سی از این نماینده گوگل خواسته تا موارد دیگری از مکان‌های جغرافیایی بدون نام در نقشه‌های گوگل‌مپز را نام ببرد، اما وی قادر به ارائه نمونه دیگری نبوده است.

به تازگی گروهی از ایرانیان در اعتراض به این اقدام گوگل، لینکی به گوگل‌مپز را بر روی شبکه اجتماعی توئیتر ارسال کرده‌اند که در آن نوشته شده: «خلیج فارس کو؟»

شبکه خبری بی‌بی‌سی روز جمعه، ۴ مه، از نماینده شرکت گوگل در مورد واکنش این شرکت به این اعتراضات ایرانیان نیز سؤال کرد. وی در پاسخ گفت که شرکت گوگل در واکنش به اعتراض ایرانیان «نمی‌خواهد هیچ‌گونه موضع سیاسی بگیرد».

هم‌اینک در برنامه‌ای کامپیوتری از شرکت گوگل برای دریافت و مشاهده اطلاعات جغرافیایی جهان به نام گوگل‌ارت نام خلیج فارس بر روی این پهنه آبی دیده می‌شود، اما در زیر آن نام دیگری که مورد نظر کشورهای عربی است نیز آمده‌ است.

بی‌بی‌سی در ادامه گزارش خود خاطرنشان می‌کند که منابع عربی «فشاری فزاینده» برای نامیدن این خلیج با پسوند عربی «یا دست‌کم برای استفاده از هر دو نام» اعمال می‌کنند.

در حالی که برخی کشورهای عربی به‌ویژه در سال‌های اخیر اصرار بر استفاده از نامی دیگر برای خلیج فارس داشته‌اند، ایران همواره بر روی نام این خلیج به عنوان خلیج فارس تاکید داشته و نقشه‌های قدیمی هم بر ادعای ایران بر نام خلیج فارس صحه می‌گذارند.

با این وجود در آذرماه سال ۸۹ وب‌سایت رسمی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا از پرسنل و افسران خود خواست تا به جای استفاده از «خلیج فارس» از عبارت «خلیج عربی» استفاده کنند.

این در حالی است که دولت آمریکا تاکنون همواره برای نامیدن این پهنه آبی از خلیج فارس یا کلمه خلیج استفاده کرده‌ است.

یک ماه پیش از این اقدام نیروی دریایی آمریکا، در مراسم گشایش شانزدهمین دور از بازی‌های آسیایی در گوانگ‌ژوی چین، برگزارکنندگان چینی نام خلیج فارس را به خواست کشورهای عربی در اعلانات خود تغییر دادند.

مقامات ورزشی ایران در این مراسم در واکنش به این اقدام برای لحظه‌هایی جایگاه خود را ترک کردند و پس از پوزش‌خواهی برگزارکنندگان چینی به جایگاه خود بازگشتند.

در اسفندماه سال ۸۸ حمید بهبهانی، وزیر راه ایران، به شرکت‌های هواپیمایی خارجی هشدار داد که چنان چه از نام‌های دیگری به جز خلیج فارس در نمایشگر هواپیماهای خود استفاده کنند، از پرواز به ایران منع خواهند شد.

حساسیت‌ها نسبت به نام این خلیج به اندازه‌ای است که در دی‌ماه سال ۸۸ به دلیل اصرار ایران برای درج نام خلیج فارس روی مدال‌ بازی‌های کشورهای اسلامی و مخالفت نمایندگان برخی از کشورهای عربی با این تصمیم، برگزاری این رقابت‌ها که قرار بود فروردین‌ماه ۸۹ با میزبانی تهران انجام شود لغو شد.

در سال ۱۳۸۳ ایرانیان در سراسر جهان نسبت به استفاده موسسه آمریکایی «نشنال جیوگرافیک» از واژه «خلیج عربی» در اطلس جدید خود به صورت گسترده اعتراض کرده و با طراحی یک بمب گوگلی، این موسسه را وادار به عقب‌نشینی و حذف این عبارت کردند.

هم‌اینک درپی اقدامات معترضان ایرانی در اینترنت، نخستین نتیجه جستجوی عبارت «خلیج عربی» به زبان انگلیسی در گوگل صفحه‌ای است که بر روی آن نوشته شده: «خلیجی که به دنبالش می‌گردید وجود ندارد. عبارت خلیج فارس را امتحان کنید.»
XS
SM
MD
LG