یونسکو، سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد، در قطعنامه ای مسجدالاقصی و محوطه آن در شهر بیتالمقدس را اسلامی و متعلق به مسلمانان دانست؛ اسرائیل در مقابل این قطعنامه را «انکار ارتباط دینی و تاریخی چند هزار ساله یهودیان» با این منطقه دانسته و از آن ابراز خشم کرده است.
قطعنامه یونسکو در نشست روز پنجشنبه، ۲۲ مهرماه، با حمایت ۲۴ کشور به دست آمد؛ شش کشور رای مخالف دادند؛ رای ۲۶ کشور دیگر ممتنع بود و سفیران صربستان و ترکمنستان از نشست بیرون رفتند تا هیچ نوع رایی نداده باشند.
جمهوری اسلامی ایران در کنار کشورهایی مانند روسیه، آفریقای جنوبی، ویتنام، مکزیک، الجزایر، مصر، لبنان، مراکش و پاکستان در شمار حامیان تصویب قطعنامه بود.
آلمان، بریتانیا، هلند، استونی، لیتوانی و آمریکا شش کشور مخالف قطعنامه بودند.
بسیاری از کشورهای اروپایی مانند فرانسه و ایتالیا که مناسبات نزدیکی با هر دو طرف اسرائیلی و فلسطینی دارند، همراه با کشورهایی مانند هند، آرژانتین و ژاپن در گروه کشورهایی بودند که رای ممتنع دادند.
پیشنویس این قطعنامه به درخواست تشکیلات خودگردان فلسطینی و با حمایت کشورهای عربی به مجمع یونسکو ارائه شده بود.
این قطعنامه با هدف تاکید بر حفظ میراث فرهنگی فلسطینیان و مسلمانان در بیتالمقدس تصویب شد.
قطعنامه مذکور بیتالمقدس را شهری باستانی می نامد و تاکید دارد که برج و باروهای چند هزار ساله این شهر قدمت ادیان توحیدی و پیروان آن را در این شهر نشان میدهد.
در این قطعنامه همچنین اسرائیل «به دلیل خشونت های شدید علیه اوقاف اسلامی و آزادی نیایش مسلمانان در الاقصی» نکوهش شده و اسرائیل به بازگرداندن وضعیت الاقصی به شرایطپیشین فرا خوانده شده است.
در پی صدور این قطعنامه، دولت اسرائیل و تمامی احزاب راست و چپ این کشور از آن شدیدا ابراز خشم کردند؛ بهویژه آن که قطعنامه اسرائیل را «قدرت اشغالگر» معرفی میکند.
در واکنش به صدور این قطعنامه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، پنجشنبه شب گفت که قطعنامه بر اساس «هذیانگویی» صادر شده و به خوبی «ثابت» می کند که یونسکو «تئاتری پوچ و فاجعهبار» است که از خود سلب مشروعیت کرده است.
به گزارش رسانه های اسرائیل، نتانیاهو افزود، یونسکو رابطه اسرائیل و یهودیان با دیوار ندبه، هیکل سلیمان و معبد مقدس یهودی را انکار کرده است.
به گفته آقای نتانیاهو، «انکار ارتباط چند هزار ساله یهودیان با این محل ها مانند است که تعلق و ارتباطملت چین با دیوار چین یا مصر با اهرام ثلاثه را انکار کنیم».
همچنین به گزارش رسانههای اسرائیل نفتالی بنت وزیر آموزش و پرورش اسرائیل روز جمعه، ۲۳ مهرماه، دستور داد که همکاری نهادهای آموزشی کشورش با یونسکو به نشانه خشم از این قطعنامه متوقف شود.
در همین حال رهبران فلسطینی، از جناح های مختلف، از اقدام یونسکو استقبال کردند.
دفتر رهبری تشکیلات خودگردانی پنجشنبه شب در بیانیهای نوشت: «صدور قطعنامه های بینالمللی این پیام را به قوای اشغالگر می دهد که دنیا با سیاست تسلط بر ملت فلسطینی مخالف است.»
بیانیه دفتر رهبری فلسطینی تاکید دارد که اشغالگری اسرائیل «با حمایت آمریکا» عملی میشود و با تکیه به این حمایت ها ادامه دارد.
محمود عباس رهبر تشکیلات فلسطینی از این که آمریکا در مخالفت با این قطعنامه رای داده بود، ابراز ناخرسندی کرد؛ ابومازن گفت، آمریکا باید در «سیاست اشتباه» خود تجدید نظر کند.
جنبش حماس در غزه نیز در بیانیهای از اقدام یونسکو اظهار خشنودی کرد.