به گزارش رسانههای روسیه، مسکو برای دومین روز متوالی صدور گاز طبیعی به اوکراین را متوقف کرده و مذاکرات دو کشور بر سر این مسأله همچنان معلق است.
روز پنجشنبه به دنبال به توافق نرسیدن دو کشور روسیه و اوکراین بر سر قرارداد گازی جدید، روسیه صادرات گاز خود به اوکراین را قطع کرد و بار دیگر به نگرانی کشورهای اروپا در مورد وابستگیشان به منابع گازی روسیه دامن زد.
حدود یک چهارم گاز مصرفی در اتحادیه اروپا، یا بیش از ۴۰ درصد گاز وارداتی کشورهای اروپایی، توسط روسیه تأمین میشود. از این میزان، ۸۰ درصد از طریق لولههایی که از کشور اوکراین میگذرند به دیگر کشورهای اروپا منتقل میشود.
در حالی که اتحادیه اروپا نگران است که تصمیم مسکو به قطع گاز اوکراین بر دیگر کشورها نیز اثر منفی داشته باشد، تاکنون هیچ یک از مصرفکنندگان عمده گاز روسیه از اثر منفی بر موجودی گاز خود سخن نگفتهاند.
با این حال اتحادیه اروپا ضمن اشاره به این که به تضمین روسیه و اوکراین مبنی بر ادامه انتقال گاز اطمینان دارد اعلام کرده است که روند تحویل گاز از روسیه به دیگر کشورها را به دقت زیر نظر دارد.
قطع گاز اوکراین در سال ۲۰۰۶ بر کشورهای فرانسه و ایتالیا که بیشترین فاصله را از روسیه دارند نیز اثر منفی گذاشت، و کشور اسلواکی که برای تأمین گاز طبیعی خود فقط به روسیه متکی است مجبور شد آن سال را با کمبود گاز بگذراند.
روز جمعه یک هیأت از اوکراین به جمهوری چک، رییس دورهای جدید اتحادیه اروپا، سفر کرد تا به اتحادیه اروپا اطمینان دهد که مناقشه کییف و مسکو بر انتقال گاز در منطقه اروپا اثری نخواهد داشت.
نماینده ویکتور یوشچنکو، رییس جمهوری اوکراین، در زمینه امنیت انرژی در بیانیهای هدف از سفر این هیأت به پراگ را «ارائه توضیحات لازم به اعضای اتحادیه و مشاوره با کارشناسان اروپایی در مورد مذاکرات» مسکو و کییف اعلام کرد.
روسیه میگوید به این دلیل صدور گاز به اوکراین را قطع کرده که آن کشور از پرداخت ۶۰۰ میلیون دلار جریمه دیرکرد خرید گاز از روسیه بازمانده است.
دو کشور روسیه و اوکراین همچنین در مورد قیمت گاز در سال ۲۰۰۹ و هزینه انتقال آن به اوکراین در حال مذاکره بودند.
در سال ۲۰۰۶ نیز گازپروم، مهمترین شرکت گاز روسیه، بار دیگر به دلیل به توافق نرسیدن در مورد قیمت، تا میزان ۳۰ درصد از گاز صادراتی به اوکراین کاست.
قطع گاز اوکراین در سال ۲۰۰۶ بر کشورهای فرانسه و ایتالیا که بیشترین فاصله را از روسیه دارند نیز اثر منفی گذاشت، و کشور اسلواکی که برای تأمین گاز طبیعی خود فقط به روسیه متکی است مجبور شد آن سال را با کمبود گاز بگذراند.