سایت محلی «اوشیدا» با انتشار گزارشی استان سیستان و بلوچستان را «رکورددار» ازدواجهای زیر ۱۵سال در ایران معرفی کرده و نوشته «این پدیده» هنوز «از رونق نیفتاده» است.
این سایت روز چهارشنبه ۲۵ آذر گزارش کرده «مقوله ازدواج در سنین پایین در سیستان و بلوچستان که پهناورترین استان کشور نیز است٬ رواج بیشتری نسبت به دیگر استانهای کشور دارد.»
«اوشیدا» نوشته ازدواج در سنین پائین «بیشتر در شهرهای بلوچستان رخ میدهد و دختران با سن پایینتر از ۱۵ سال مجبور به ازدواج میشوند.»
این سایت ازدواج در این سنین را «سنتی غلط» دانسته که از گذشتههای دور در این مناطق رشد کرده و دختران را «قربانی فرهنگ و باور غلط بزرگان خود» میکند.
محمدجواد منصور بستانی٬ رئیس اداره ثبت احوال شهر زابل هم در گفتوگو با این سایت گفته «این ازدواجها معمولا در حاشیه شهرهای بزرگ، شهرهای کوچک و روستاها بیشتر اتفاق میافتد.»
منصور بستانی از «تعصبهای قومی، مذهبی و مشکلات اقتصادی» به عنوان مهمترین عوامل وقوع چنین ازدواجهایی در استان سیستان و بلوچستان نام برده است.
وی به آمار ازدواج کودکان در این استان نیز اشاره کرده و گفته «در سال جاری در منطقه سیستان سه مورد ازدواج در سنین پایین داشتیم.»
براساس قوانین جمهوری اسلامی که سال ۱۳۸۱ تصویب شده حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۳ و برای پسران ۱۵ سال تمام شمسی است.
این قانون در سال ۱۳۶۱ حداقل سن ازدواج برای دختران را ۹ سال و برای پسران ۱۵ سال تمام شمسی تعیین کرده بود که به مدت ۲۰ سال پابرجا بود.
آمارهای سازمان ثبت احوال در سال ۱۳۹۳ نشان میدهد در این سال ۴٠هزار و ۴٠۴ دختر کمتر از ١۵سال و ٣٢هزار و ۵٨٧ پسر زیر ٢٠سال ازدواج کرده و ازدواجشان در دفاتر ثبت ازدواج ثبت شده است.
آمارهای این سازمان همچنین نشان میدهد در سالهای ٨٣ تا ٩٣ تعداد ۴١٩هزار و ۴٨٨ دختر زیر ١۵سال و ۴٨۴هزار و ٨٨۵ پسر زیر ٢٠سال ازدواج کردهاند.
ازدواج زیر سن قانونی بر خلاف پیماننامه بینالمللی حقوق کودک است. این پیمان نامه، سن زیر ۱۸ سال را سن کودک تعریف کرده است.
احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی که سال ۲۰۱۴ منتشر کرد نوشته در سال ۲۰۱۱ دستکم ۴۸ هزار و ۵۸۰ دختر بین ۱۰ تا ١۴ سال در ایران ازدواج کردهاند.