در پی انتشار گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس در مورد «توافق محرمانه» ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد بازرسی پارچین به وسیله خود ایران، گروهی از نمایندگان کنگره ایالات متحده، از این «توافق» انتقاد کردهاند.
همزمان مقامهای دولت آمریکا از توافق اتمی حمایت کردهاند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است به پیشنویس سندی دست یافته که نشان میدهد در «توافقی محرمانه» میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تهران اجازه داده شده تا از کارشناسان خود، برای بازرسی از تاسیسات پارچین، که ظن آن میرود در گذشته آزمایشهای مربوط به سلاح هستهای در آن انجام شده، استفاده کند. [جزئیات را بخوانید]
از جمله نخستین نمایندگان کنگره ایالات متحده که به این گزارش واکنش نشان داده، سناتور لیندزی گراهام، از نمایندگان ارشد جمهوریخواه و از منتقدان سرسخت توافق اتمی با ایران است.
به گزارش شبکه خبری «فاکس» آقای گراهام در بیانیهای در روز ۲۸ مرداد گفته است «اینکه به ایرانیهای اجازه دهیم خودشان از تاسیسات اتمی بازرسی کنند، مانند این است که به محکومین اجازه دهیم، خودشان زندان را بگردانند».
تهران همواره تاکید کرده است که برنامه اتمیاش تنها مقاصد صلحآمیز را دنبال میکند. اما برخی فعالیتها، از جمله در تاسیسات پارچین، سبب شده تا تردیدهایی در مورد «نظامی بودن» دستکم بخشی از برنامه اتمی ایران شکل گیرد.
اد رویس، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، از دیگر منتقدان مذاکرات و توافق اتمی، دیگر نمایندهایست که به این گزارش واکنش نشان داده و خواستار بازرسیهای بینالمللی از تاسیسات ایران شده است.
از سوی دیگر اما مقامهای دولت ایالات متحده، بار دیگر حمایت خود را از کل توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی، نشان دادند.
وزارت خارجه روز چهارشنبه «نگرانیها» در مورد گزارش منتشر شده را رد کرد.
به گزارش شبکه خبری سیانان جان کیربی، سخنگوی وزرات خارجه آمریکا، گفته است «ما به امکانات فنی آژانس [بینالمللی انرژی اتمی] برای تحقیق در مورد ابعاد احتمالا نظامی برنامه پیشین [اتمی] ایران، اطمینان داریم».
شبکه خبری فاکس، گفتههای مشابهی را از بیانیهای به نقل از شورای امنیت ملی ایالات متحده منتشر کرده است.
مقامهای دولتی ایالات متحده گفتهاند آنها در مورد «پیشنویس سندهای ادعایی» بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شرح و توضیحی نمیدهند.
مقامهای دولت آمریکا همواره تاکید کردهاند که توافق اتمی با تهران نه بر پایه اعتماد، که بر پایی راستیآزمایی متداوم استوار است.