یک روز پس از سخنان دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در مورد «آزمون عقیدتی» مسلمانان مهاجر به آمریکا و انتقادهای تند او از سیاستهای امنیتی و خارجی دمکراتها، مبارزه تبلیغاتی هر دو طرف وسعت گرفته است.
روز سه شنبه رسانههای آمریکا گزارش دادند که هیلاری کلینتون تیم مسوول نقل و انتقال به کاخ سفید را در ساختمانی در نزدیکی مقر ریاست جمهوری آمریکا مستقر کرده تا از هم اینک کارهای مقدماتی ورود او به کاخ سفید را انجام دهند.
ریاست این تیم برعهده کن سالازار از وزیران پیشین و سناتور اسبق ایالت کلورادو است.
کاندیداهای هر دو حزب بزرگ آمریکا از امسال مجاز شدهاند تا برای پرهیز از اتلاف وقت، هیتهایی را مامور تدارک انتقال به کاخ سفید بکنند.
این تدارکها البته بدون سر و صدا و با همکاری مسئولان دولتی صورت می گیرد و سروصداها همچنان برمحور تبلیغات انتخاباتی اردوی جمهوریخواهان و دمکرات دور میزند.
مبارزات تبلیغاتی دونالد ترامپ کاندیدای حزب جمهوریخواه برای رقابت با هیلاری کلینتون کاندیدای حزب دمکرات در مسابقه رسیدن به کاخ سفید، از هنگام آغاز فعالیتهای سیاسی و انتخاباتی، همواره بر سوژههای جنجالی متمرکز بوده است.
برخی از تحلیل گران آمریکایی می گویند که دونالد ترامپ به علت ضعف مالی و عدم توانایی برای پرداخت هزینههای سنگین تلویزیونی، ناگزیر به سوژههای جنجال آفرین متوسل شده تا همچنان توجه مردم و رسانهها را به سوی خود جلب کند، ولی سخنان روز دوشنبه او در تشریح بخشی از سیاستهای خارجی که به دو عرصه مبارزه با گروه حکومت اسلامی و چگونگی برخورد با مهاجران مسلمان خلاصه می شد، بحثهای جدی تری را بهدنبال داشت.
دونالد ترامپ روز دوشنبه ۲۵ مرداد گفت که در صورت پیروزی در انتخابات، وزارتخانههای خارجه و امنیت داخلی را مامور تهیه فهرستی از کشورهای خطرناک خواهد کرد تا هیچگونه مهاجری از این کشورها اجازه ورود به آمریکا را پیدا نکنند.
آقای ترامپ در همان حال ایران را «بزرگترین کشور حامی تروریسم» توصیف کرد و گفت که ایران اکنون با دریافت ۱۵۰ میلیارد دلار که از «برجام» بهدست آورده و نیز ۴۰۰میلیون دلار «باج» [برای آزادی شهروندان زندانی آمریکا]، غرق در پول نقد شده و این امر میتواند ایران را در مسیر دستیابی به بمب هستهای قرار دهد.
روزنامه واشینگتنپست روز سهشنبه در مقالهای گفت که محافظه کاران، سخنان دونالد ترامپ را بیمحتوا و تشویش آمیز خواندهاند.
واشینگتن پست از قول جرج شولتز سیاستمدار کهنه کار ۹۵ ساله نیز هشدار داد که سیستم سیاسی آمریکا از خط خارج شده است.
از طرفی رودی جولیانی شهردار پیشین نیویورک و از طرفداران پروپاقرص دونالد ترامپ سیاستهای دولت اوباما، بهویژه هیلاری کلینتون را در دوران تصدی بر وزارت خارجه آمریکا مسبب آشفتگیهای امروز خاورمیانه قلمداد کرد.
آقای جولیانی روز دوشنبه پیش از سخنرانی دونالد ترامپ در اوهایو، گفت امروزه به هرنقطهای که فکر کنیم، اوضاع بسیار بدتر از روزی است که هیلاری کلینتون وارد کاخ وزارت خارجه شد.
شهردار پیشین نیویورک افزود: «تاریخ گواهی خواهد داد که خانم کلینتون بدترین وزیر خارجه آمریکا، دست کم در دوران زندگی ما بوده است».
با اینحال انتقاد از سخنان دونالد ترامپ فراتر از مرزهای آمریکا رفته و بویژه دولتمردان آلمان از «نادرست بودن» این گفتهها سخن گفتهاند.
مایکل روث وزیر امور اتحادیه اروپا در دولت آلمان، روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری رویترز، از مواضع دونالد ترامپ اظهار تاسف کرد و گفت آقای ترامپ مطالبی می گوید که اساس واقعی ندارند. اگر او مطالعه کرده بود متوجه میشد در حالیکه آلمان پناهندگان بسیاری را پذیرفته، ولی میزان جرایم افزایش گستردهای نداشته و این کشور همچنان یک کشور آرام است.