لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۳۸

افتتاح جشنواره دبی؛ از «ناآرامی» جهان تا مرد ایرانی‌ای که اسب شد


کا‌ترین دونوو بازیگر سر‌شناس فرانسوی، جایزه افتخاری یک عمر دستاورد هنری را از جشنواره دبی دریافت کرد
کا‌ترین دونوو بازیگر سر‌شناس فرانسوی، جایزه افتخاری یک عمر دستاورد هنری را از جشنواره دبی دریافت کرد

جشنواره جهانی فیلم دبی، شب چهارشنبه نهم دسامبر (هجدهم آذر) در تالار باشکوه مدینه در هتل مدینه جمیره این شهر امارات متحده عربی افتتاح شد.

جشنواره دبی که دوازدهمین دوره‌اش را برگزار می‌کند، با تعطیلی رقیب‌اش (جشنواره ابوظبی)، به بزرگ‌ترین جشنواره سینمایی خاورمیانه بدل شده و امسال با ۱۳۴ فیلم از ۶۰ کشور مختلف سال پرباری را نوید می‌دهد.

جشنواره دبی با بازار بزرگی هم که همزمان برپا می‌کند، به یکی از مراکز اصلی خرید و فروش فیلم در خاورمیانه بدل شده و در عین حال سعی دارد به مرکزی برای ارائه فیلم‌های کشورهای عربی بدل شود. امسال شصت فیلم از جهان عرب در سه بخش مسابقه‌ای فیلم‌های بلند، کوتاه و فیلم‌های اماراتی توسط داوران بین‌المللی مورد قضاوت قرار خواهند گرفت.

سینمای ایران

امسال دو فیلم از سینمای ایران در بخش سینمای جهان جشنواره دبی نمایش خواهد داشت: مردی که اسب شد ساخته امیرحسین ثقفی و چهارشنبه نوردهم اردیبهشت ساخته وحید جلیل وند.

مردی که اسب شد داستان پدری را روایت می‌کند که دلبسته دخترش است و با مرگ مادر او، تنها چیزی که برایشان مانده یک اسب است، اما پدر می‌خواهد به هر نحو ممکن دختر را وابسته به خود نگه دارد که این پایان تلخی را برای فیلم رقم می‌زند.

چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت که اولین بار در جشنواره ونیز امسال به نمایش درآمد، داستان مردی را روایت می‌کند که از طریق یک آگهی در روزنامه قصد دارد پول قابل توجهی را به یک نیازمند اهدا کند. فیلم سعی دارد داستان غریب‌اش را در چند لایه روایت کند، اما برخی از این لایه‌ها ناپخته باقی می‌مانند و ‌گاه به اغراق می‌رسند.

سینما و سیاست

جشنواره دبی امسال در حالی افتتاح شد که عبدالحمید جمعه، رئیس جشنواره، اوضاع جهان را «ناآرام» عنوان کرد.

جمعه با متن شاعرانه‌ای مضامین فیلم‌های مختلف حاضر در جشنواره امسال را با شرایط سیاسی امروز مقایسه کرد و بدون نام بردن از حکومت اسلامی (داعش)، گفت آن‌ها با نام دین ما می‌خواهند به مانند فیلم «اتاق» (فیلم افتتاحیه جشنواره) ما را در قفس کنند و چشم‌های ما را به دنیا ببندند و حق زنان را به مانند فیلم «مدافع حقوق زنان»، از آن‌ها بگیرند.

رئیس جشنواره دبی تاکید کرد که سینما نوری است که می‌توان در زیر آن گرد آمد و پیام صلح داد و شنید.

فیلم افتتاحیه

فیلم «اتاق» ساخته لنی آبراهامسون، به عنوان فیلم افتتاحیه جشنواره به نمایش درآمد و مورد استقبال قرار گرفت.

این فیلم که نمایش‌های موفقی در جشنواره‌هایی چون تورنتو و رم هم داشت (و فیلم منتخب تماشاگران در تورنتو شد) داستان زنی را روایت می‌کند که به همراه پسر خردسالش در یک اتاق کوچک بسته اسیر مردی روانی است که تنها برای انجام سکس و دادن غذا به آن‌ها وارد این اتاق می‌شود.

بیش از نیمی از فیلم در یک فضای بسته غریب می‌گذرد و تماشاگر حتی تا مدت زیادی نمی‌داند که چرا این دو شخصیت در داخل این اتاق هستند.

فیلم رفته رفته گره گشایی می‌کند و موفق می‌شود به راحتی تماشاگر را درگیر یک فضای تلخ و تیره کند که سرانجامی غیر قابل پیش بینی دارد؛ سرخوشی و نیروی یک پسربچه (پسربچه بسیار کم سن و سالی که حرف‌های مودبانه‌اش پیش از آغاز نمایش فیلم، تماشاگران را به وجود آورد) زندگی را دوباره جاری می‌سازد.

تقدیر از کا‌ترین دونوو

کا‌ترین دونوو بازیگر سر‌شناس فرانسوی که در بیش از ۱۲۰ فیلم از جمله فیلم‌های ماندگاری از لوئیس بونوئل، رومن پولانسکی، ژاک دمی و آرنو دپلشن بازی کرده، جایزه افتخاری یک عمر دستاورد هنری را از جشنواره دبی دریافت کرد.

دونوو که میهمان‌ ویژه این جشنواره است در مراسم افتتاحیه حاضر شد و جایزه‌اش را با اهمیت خواند.

عزت العلایلی، بازیگر سینمای عرب، سامی بوعجیله، بازیگر عرب سینمای فرانسه و نصرالدین شاه بازیگر سینمای هند، دیگر جوایز یک عمر دستاورد این جشنواره را از آن خود کردند. نصرالدین شاه که شصت و پنج سال دارد، در مراسم افتتاحیه گفت که معمولاً دریافت این جایزه به معنی پایان کار یک هنرمند است اما او قصد دارد بیست سال دیگر باز هم همین جایزه را دریافت کند.

XS
SM
MD
LG