بنا بر گزارشها، کلیات طرح موسوم به «طرح اقدام متناسب ایران در اجرای برنامه جامع اقدام مشترک» روز یکشنبه ۱۹ مهر در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، نمایندگان در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس کلیات طرح یکفوریتی اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام را با ۱۳۹ رأی موافق تصویب کردند.
در این رأیگیری از مجموع ۲۵۳ نماینده حاضر در جلسه، ۱۰۰ نماینده رأی مخالف و ۱۲ نماینده رأی ممتنع دادند.
در این جلسه علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی به عنوان نماینده دولت و علاءالدین بروجردی به عنوان رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به دفاع از این طرح پرداختند.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه و عباس عراقچی از دیگر مذاکرهکنندگان ارشد ایران در مورد برنامه اتمی، در روند بررسی گزارش مجلس شرکت کردهاند.
پیش از این، یک فوریت طرح مربوط به برجام، ۱۲ مهر ماه به تصویب رسیده بود.
موافقان تصویب طرح برجام همواره تأکید داشته و در جلسه روز یکشنبه مجلس نیز تأکید داشتند که تأخیر در تصویب برجام، طولانی شدن رفع تحریمها علیه ایران و ضربه بیشتر به اقتصاد ایران را در پی دارد.
در همین ارتباط، کمال پیرمؤذن، نماینده اردبیل روز یکشنبه گوشزد کرد که «هر روز تأخیر در تصویب برجام ۱۰۰ میلیون یورو به کشور ضرر میزند.»
یک روز پیش از این، سیروس ناصری، عضو اسبق تیم مذاکره اتمی ایران، خسارت تحریمها به ایران را «۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دلار» در روز اعلام کرده و گفت که به دلیل بررسی توافق اتمی وین در مجلس و تأخیر در اجرای آن «حدود ۲ هزار و ۵۰۰ میلیون دلار» هزینه به کشور «تحمیل شده است».
مخالفان این طرح اما، نسبت به «نفوذ» آمریکا به ایران از طریق برجام ابراز نگرانی کرده و در همین رابطه مهرداد بذرپاش، عضو هیئت رئیس مجلس، نیز روز یکشنبه گفت: «در اینکه برجام حفرههای امنیتی دارد شکی نیست.»
روند رفع تحریمهای ایران در روزی که به «روز اجرا» موسوم است در چهارچوب توافق اتمی ۲۳ تیر ماه صورت خواهد گرفت.
بنا بر توافق ایران و شش قدرت جهانی، پس از آنکه محدودیتهای توافقشده در مورد برنامه اتمی در ایران به اجرا درآید و در پی راستیآزماییها و بازرسیهای اولیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تحریمهای مربوط به برنامه اتمی ایران لغو میشوند.
حمید رسایی از دیگر مخالفان برجام نیز میگوید این موافقتنامه باید به صورت لایحه از طرف دولت برای تصویب به مجلس ارائه شود.
دولت ایران پیشتر با ارائه لایحه مخالفت کرده و گفته بود در آن صورت اجرای این توافقنامه، به صورت قانون در میآید.
مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیسجمهوری ایران که در مجلس حضور دارد نیز گفته است تمام وزیران دولت حسن روحانی با توافق اتمی موافق هستند.
علی لاریجانی: رهبر میگوید من درباره برجام نظری ندارم
به گزارش ایرنا، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه گفت که «طرح اقدام متناسب و متقابل جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» به اطلاع علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی رسیده و او گفتهاست: «من درباره برجام نظری ندارم و در رأی نمایندگان دخالت نمیکنم.»
علی لاریجانی در ادامه افزود که «این طرح یک مسئله ملی است و باید در مسئله ملی توافق داشت من دیشب از ابتدا تا انتهای طرح را با آقای [علی] شمخانی [دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران]، مرور کردیم و خواندیم و وی آن را پذیرفت حتی گفت که در این طرح موضوعات مهمی مطرح شده که خوب است.»
«تهدید صالحی و ظریف به مرگ» توسط برخی نمایندگان
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز یکشنبه در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا تأیید کرد که در این روز یکی از نمایندگان مجلس، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، را به مرگ تهدید کردهاست.
اشاره آقای کمالوندی به سخنان روحالله حسینیان، نماینده عضو جبهه پایداری است که روز یکشنبه در صحن علنی خطاب به صالحی گفته بود «اگر برجام رأی بیاورد شما را اعدام کرده و در رآکتور اراک دفن میکنیم و رویتان سیمان میریزیم».
سخنگوی سازمان انرژی اتمی البته حاضر نشد مستقیماً به نام آقای حسینیان اشاره کند اما گقت که «شنیدن چنین جملهای برای ما خیلی تعجبآور بود».
او اضافه کرد: «هنوز فکر میکنم در خواب هستم که یک نماینده مجلس شورای اسلامی بیاید و در حالی که یکی از مهمترین موضوعات ملی در حال بررسی است، یک مقام مهم کشور را تهدید به کشتن کند و بعد هم بگوید که فلان جا میبریمتان و بتن رویتان میریزیم».
در همین حال، کمال الدین پیرمؤذن نماینده اردبیل نیز از تهدید شدن محمدجواد ظریف، وزیر خارجه در صحن مجلس خبر داده و گفت که «صالحی را تهدید به مرگ و ظریف را تهدید به اعدام کردند.»
آقای پیرمؤذن در پاسخ به این پرسش که کدام نمایندگان ظریف را تهدید کردند، گفت: «حسینیان، رسایی و پایداریها.»
مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیس جمهور نیز تأیید کردهاست که تهدید به مرگ در مجلس، شامل محمدجواد ظریف هم شده است.
آقای انصاری به ایرنا گفته است که «فکر میکنیم آقایان ظریف و ضالحی از این حرفها زیاد شنیدهاند و ما نیز آنها را جدی نمیگیریم».