ارتش عراق میگوید در حال نبرد با نفرات گروه موسوم به حکومت اسلامی، در منطقهای به بزرگای هشت کیلومتر مربع، در غرب موصل است؛ اما این منطقه، شهر قدیمی موصل را در بر میگیرد که انتظار میرود صحنه نبردهایی سنگین و شدید شود.
مقامهای رسمی ارتش عراق ۳۰ اردیبهشت ماه گفتند نیروهای نظامی آن کشور مناطقی که به آنها اختصاص داده شده بود را پس گرفتهاند، اما «آمادگی حمایت از هر نیروی دیگری را در صورتی که دستوری از سوی نخستوزیر صادر شود» دارند.
خبرنگاران محلی نیز گزارش دادهاند که سه منطقه غربی موصل، از جمله شهر قدیم، در تصرف نفرات «داعش» باقی ماندهاست.
عملیات اخیر ارتش عراق و نیروهای ویژه آن کشور برای بازپسگیری منطقهای انجام میشود که هرچند وسعت چندانی ندارد، اما پرجمعیت است. برآوردها نشان میدهد که شماری نزدیک به ۵۰۰ نفر از شبهنظامیان «حکومت اسلامی» در مناطق قدیمی شهر موصل باقی ماندهاند، در میان جمعیت غیرنظامیان پنهان شده و از آنها بهعنوان سپر انسانی استفاده میکنند.
شهر قدیم موصل در عینحال جاییست که «مسجد النوری» قرار دارد. «النوری» مسجدیست که فرد موسوم به ابوبکر بغدادی، رهبر گروه داعش، در سال ۲۰۱۴ در آن ادعای خلافت کرد.
عملیات ارتش عراق، پیشمرگههای کرد و نیروهای متحد دولت مرکزی، برای بازپسگیری موصل، مهمترین شهر آن کشور که به تصرف داعش درآمده، از پایان مهر ماه سال گذشته و با حمایت ائتلافی به رهبری ایالات متحده آغاز شد.
سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بینالمللی طی ماههای گذشته در مورد خطرات نبردها برای غیرنظامیان هشدار داده و در مورد موج تازهای از آوارگی شهروندان نیز ابراز نگرانی کردهاند.
۲۸ اردیبهشت ماه، سازمان ملل متحد هشدار داد ممکن است جمعیتی نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر از مردم موصل، در ادامه عملیات، برای بازپسگیری آخرین مناطق باقیمانده، آواره شده و مجبور به ترک محل سکونت خود شوند.
در عینحال تنها یک روز پیش از انتشار گزارشهای تازه از موصل، در جریان رشته عملیات انتحاری در بغداد و بصره، دهها نفر کشته و زخمی شدند؛ عملیاتی که گفته میشود برای منحرف کردن توجهات از روند نبردهای ارتش عراق و ائتلاف به رهبری آمریکا در موصل صورت گرفتهاند.