وزیر دفاع اسرائیل روز سهشنبه ۲۸ مرداد تایید کرد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، توافق سیاسی اسرائیل و امارات متحده عربی برای عادیسازی روابط دو کشور را، از او و گابی اشکنازی، وزیر خارجه، پنهان کرده بود.
بنی گانتس در یک نشست خبری در تلآویو گفت: بنیامین نتانیاهو با «این ادعا» که «ممکن بود او توافق سیاسی با امارات را درز دهد» این تحول مهم را در تمامی مراحل آن از او و وزیر خارجه پنهان کرد.
او گفت: «بنیامین نتانیاهو بعد از دستیابی به توافق مرا مطلع کرد و لذا از آن بیخبر بودم» و این «کار درست نبود».
هر چند این توافق سومین پیمان صلح با یک کشور عربی از آغاز تشکیل اسرائیل در ۷۱ سال اخیر است، اما سیاستمداران بسیاری در اسرائیل از اینکه آقای نتانیاهو این رویداد بسیار مهم را از همه متحدین و حتی وزیران حزب خود مخفی نگاهداشته بود، شدیدا انتقاد کردهاند.
بنیامین نتانیاهو در روزهای گذشته در واکنش به این انتقادها گفت که نمیخواست این رویداد «زودتر از موعد افشا شود». اما وی مستقیما وزیران دفاع یا خارجه دولت خود را به احتمال افشای زودهنگام این پیشرفت متهم نکرد.
بنی گانتس و گابی اشکنازی سران حزب آبی- سفید، حزب اصلی در ائتلاف دولت آقای نتانیاهو هستند. این دو ژنرال در گذشته روسای ستاد کل ارتش بودهاند که سال گذشته با تاسیس حزب آبی- سفید وارد دنیای سیاست شدند.
آقای گانتس غیر از مقام وزارت دفاع، «نخستوزیر جایگزین» نیز محسوب میشود که بر اساس توافق ائتلاف، قرار است یک سال و سه ماه دیگر نخستوزیر شود اما دستیابی او به این مقام با توجه به تشدید اختلافها در ائتلاف با تردید جدی روبرو شده است.
در روزی که توافق امارات و اسرائیل اعلام شد، ژنرال گانتس برای عمل جراحی ستون مهره فقرات که از گذشته از آن رنج برده و در دوره اخیر تشدید شده بود، در بیمارستان شیبا در تلآویو با بیهوشی کامل جراحی شد.
اما پس از به هوش آمدن از عمل و آگاهی از توافق سیاسی اسرائیل و امارات، بیانیهای در شادباش این «تحول بزرگ» صادر کرد.
با وجود این، بنی گانتس پنج روز پس از آن عمل و پیش از مرخص شدن، در یک نشست خبری در بیمارستان گفت او «هرگز و در تمام عمر یک فرد دهن لق نبوده» بلکه «دهن لقها» افراد دیگری هستند؛ ظاهرا اشاره تلویحی او به بنیامین نتانیاهو بود.
تحلیلگران در رسانههای اسرائیل لحن سخنان آقای گانتس را خشمگینانه توصیف کرده و این اظهارات را نشانه دیگری از متزلزل شدن ائتلاف میان حزب او با حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو و احتمال فروپاشی دولت و تکرار انتخابات جدید دانستهاند.
این دو سیاستمدار در دو ماه اخیر نیز بر سر لایحه بودجه بهشدت با هم اختلاف داشتند. آقای نتانیاهو تهدید کرده بود که اگر راهکار او در مورد بودجه پذیرفته نشود، تقصیر کشیده شدن اسرائیل به انتخابات چهارم پارلمانی در کمتر از یک سال و نیم اخیر را باید متوجه حزب آبی- سفید دانست.
به گزارش رسانههای اسرائیل، پس از اعلام توافق اسرائیل و امارات، اختلافات شدیدی میان مسئولان ارشد وزارت خارجه، شورای امنیت ملی و سازمان جاسوسی موساد در مورد پیشبرد توافق اسرائیل و امارات بروز کرده و به ویژه مقامات وزارت خارجه از مخفی نگاهداشتن توافق سیاسی کشورشان با امارات از آنها خشمگین هستند.
گابی اشکنازی، وزیر خارجه، در همین حال سهشنبه گفت «توافق تاریخی و بسیار مهمی بهدست آمده» و او امیدوار است که «کشورهای دیگری نیز به آن بپیوندند».
با وجود این، یوسی کوهن، رئیس موساد، که بنا به تایید بنیامین نتانیاهو در دستیابی توافق بین اسرائیل و امارات نقش محوری داشته است، از آغاز این هفته برای گفتوگو با سران ابوظبی راهی امارات شد.
رئوون ریولین، رئیسجمهوری اسرائیل، روز ۲۷ مرداد محمد بن زاید، ولیعهد امارات را به دیدار از اورشلیم دعوت کرد؛ این دعوت هنوز با واکنش رسمی امارات روبرو نشده است.