لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۲

ابراز نگرانی عفو بین الملل از وضعیت یک محکوم به اعدام


بر اساس قوانين مدنی ايران، سن مسووليت کيفری برای دختران نه سال تمام قمری و برای پسران ۱۵ سال قمری است.
بر اساس قوانين مدنی ايران، سن مسووليت کيفری برای دختران نه سال تمام قمری و برای پسران ۱۵ سال قمری است.

سازمان عفو بين الملل با انتشار بيانيه ای نسبت به وضعيت صغری نجف پور، دختر سی ساله ای که در سن سيزده سالگی به اعدام محکوم شده است، ابراز نگرانی کرد.


در اين بيانيه آمده است: «صغری نجف پور که پس از ۱۷ سال با قرار وثيقه ۶۰ ميليون تومانی از زندان آزاد شده، هم اکنون مخفی شده و اگر بازداشت شود، اعدام خواهد شد.»


از سوی ديگر خبرنگار سايت زنستان، اولين نشريه اينترنتی زنان ايران، خبر از ديدار با صغری نجف پور در منزل پدری اش در شمال ايران می دهد و می گويد که بر طبق قانون، صغری بايد در اولين فرصت برای اجرای حکم اعدامش به زندان بازگردد.


صغری نجف پور هجده سال پيش به جرم ارتکاب قتل در سيزده سالگی به قصاص نفس محکوم شد. او در اول اکتبر، نهم مهر ماه، سال جاری با قرار وثيقه آزاد شد. با اين حال زمانی که خانواده مقتول از آزاد شدن وی مطلع شدند، خواستار بازداشت مجدد او و اجرای مجازات اعدام شدند.


سازمان عفو بين الملل در بيانيه خود آورده است که «صغری نجف پور، در سن نه سالگی توسط خانواده اش در شهر فومن در استان گيلان، برای کارگری در خانه يک دکتر به منزل او در شهر رشت فرستاده شد. چهار سال بعد وی به قتل پسر هشت ساله اين خانواده متهم شد. بر اساس گزارش ها، صغری نجف پور در بازجويی ها به ارتکاب قتل اعتراف کرده است اما مدتی بعد دخالت در قتل فرزند اين خانواده را تکذيب کرد.»


  • «پدر مقتول به تازگی پذيرفته است که صغری را ببخشد با اين حال مادر مقتول اصرار دارد که وی اعدام شود. با وجود اختلاف بين اوليای دم، صغری نجف پور همچنان در خطر اعدام قرار دارد.»
سازمان عفو بین الملل

به گفته این نهاد بین المللی حقوق بشری، «از آنجايی که قاضی پرونده معتقد بود صغری بی گناه نيست، او را به اعدام محکوم کرد. صغری در سن ۱۷ سالگی برای اعدام به پای چوبه دار برده شد اما خانواده مقتول در آخرين لحظه تغيير عقيده دادند. صغری نجف پور، ۱۷ سال در بند نسوان رشت زندانی بوده است.»


این بیانیه می افزاید: پرونده صغری نجف پور با کمک نسرين ستوده، وکيل مدافع جديد خود و مدافع حقوق زنان بار ديگر به دادگاه فرستاده شد و قاضی دادگاه تجديد نظر، او را با قرار وثيقه آزاد کرد. قرار وثيقه صغری تصريح می کند که او بايد برای اجرای حکم اعدام به زندان بازگردد.


سازمان عفو بين الملل در ادامه می افزايد: بر اساس درخواست خانواده مقتول، صغری نجف پور در روز ۳۰ مهر ماه برای بازگشت به زندان احضار شده اما به نظر می رسد که او مخفی شده است.


بر پايه گزارش ها، پدر مقتول به تازگی پذيرفته است که صغری را ببخشد با اين حال مادر مقتول اصرار دارد که وی اعدام شود. با وجود اختلاف بين اوليای دم، صغری نجف پور همچنان در خطر اعدام قرار دارد.


در روز اول آبان ماه، نسرين ستوده، وکيل مدافع صغری نجف پور خواستار تجديد نظر در پرونده موکلش شد.


ممنوعیت اعدام افراد زير ۱۸ سال


سازمان عفو بین الملل در بیانیه خود اشاره می کند که «قوانين بين المللی قويا استفاده از مجازات اعدام را برای مجرمان زير ۱۸ سال منع کرده است. صغری نجف پور نيز به دليل اينکه در زمان ارتکاب جرم ۱۳ ساله بوده، شامل اين ممنوعيت می شود. ايران به عنوان کشوری که کنوانسيون حقوق کودک را امضاء کرده است، نبايد مجرمانی را که در زمان ارتکاب جرم زير ۱۸ ساله بودند را اعدام کند.»


ولی به گفته این سازمان، « از سال ۱۹۹۰، ۱۷ سال پيش تاکنون، دست کم ۲۴ مجرم که در زمان ارتکاب جرم زير ۱۸ سال داشتند، در ايران اعدام شده اند. دست کم ۷۷ مجرم که در زمان ارتکاب جرم زير ۱۸ سال بودند، در خطر اعدام قرار دارند.»


بر پايه گزارش های تاييد نشده، دست کم ۱۵ مجرم افغان که در زمان ارتکاب جرم در ايران زير ۱۸ سال داشتند نيز در خطر اعدام قرار دارند.


بر اساس قوانين مدنی ايران، سن مسووليت کيفری برای دختران نه سال تمام قمری و برای پسران ۱۵ سال قمری است.


بند الف ماده ۳۷ کنوانسيون حقوق کودک تصريح کرده است که هيچ کودکی مورد شکنجه يا ساير رفتارهای بی رحمانه يا تحقير آميز قرار نگيرد. مجازات اعدام يا حبس ابد بدون امکان آزادی، نبايد در مورد جرم هايی که افراد زير ۱۸ سال مرتکب می شوند، اعمال شود.


علاوه بر اين، ماده شش ميثاق جهانی سياسی- مدنی نيز، کشورهای امضاء کننده را از اعدام کودکانی که مرتکب جرم می شوند، بازداشته است.


XS
SM
MD
LG