رئیس بانک مرکزی ایران میگوید جمهوری اسلامی فشارها به کره جنوبی را برای آزاد کردن «میلیاردها دلار» پول نفت وارداتی از ایران افزایش میدهد و اگر این اتفاق نیفتد، از طریق مراجع بینالمللی اقدام قانونی خواهد شد.
عبدالناصر همتی توضیح نداد ایران در نظر دارد چه اقدام قانونی انجام دهد.
رئیس بانک مرکزی ایران روز چهارشنبه ۲۱ خرداد در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ گفت: عملکرد بانکهای کره جنوبی بر این مبنا است که مانع دسترسی ایران به پول نفت صادراتی برای «خرید غذا و دارو» شود؛ اقلامی که از تحریمهای آمریکا معاف است.
او اظهار داشت: «وحشتناک است وقتی میبینیم بانکهای کرهای به راحتی تعهدات خود و قراردادهای مالی بینالمللی را زیر پا میگذارند و تلاش دارند رویکردی سیاسی داشته و از تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا تبعیت کنند».
آقای همتی افزوده که ایران میتواند اقدامات قانونی کرده و به این منابع مالی دسترسی داشته باشد.
اظهارات این مقام بانکی ایران در حالی است که دادگاه فدرال آمریکا روز ۱۵ خرداد کِنِت زانگ، یک بازرگان تبعه ایالات متحده، را به پولشویی یک میلیارد دلاری برای جمهوری اسلامی و انتقال منابع مالی از کره جنوبی متهم کرد.
این بازرگان اهل ایالت آلاسکا متهم است که یک میلیارد دلار پول نفت ایران را با جعل مدرک از کره جنوبی خارج کرده و تقریباً همه آن را به امارات متحده منتقل کرده تا به دست ایران برسد. او هم اکنون در کره جنوبی زندانی است.
همچنین ایران اخیرا اعلام کرد که بعد از دو سال مذاکره، نهایتا توانسته است که ۵۰۰ هزار دلار دارو از کره جنوبی وارد کند.
بلومبرگ مینویسد وزارت خارجه ایران اعلام کرده که این معامله با مجوز آمریکا انجام شده است و کره جنوبی تا تحریم کامل صادرات نفت ایران توسط دولت دونالد ترامپ در سال گذشته، هفت میلیارد دلار بدهی به ایران داشته است.
این خبرگزاری از قول مقامات وزارت خارجه کره جنوبی نیز گزارش داده که اقلام دارویی ارسال شده به ایران برای بیماریهای ژنتیک بوده و ماه جاری نیز دو میلیون دلار کیت تست کرونا تحویل ایران خواهد شد.
یک مقام وزارت خارجه کره جنوبی گفته است که این کشور در حال رایزنی با ایران، آمریکا و بانکها برای آزادسازی منابع مسدود شده ایران در این کشور است.
او گفته که تاکنون بخشی از این منابع برای دادوستدهای انساندوستانه آزاد شده است.
آمارهای رسمی گمرک کره جنوبی نشان میدهد این کشور در چهار ماه ابتدایی سال جاری میلادی، ۶۱ میلیون دلار صادرات به ایران داشته است. در دور مشابه پارسال این رقم ۲۸۲ میلیون دلار بود.
همچنین واردات کره جنوبی از ایران طی این دوره از ۲.۱۳ میلیارد دلار به زیر چهار میلیون دلار سقوط کرده است.
آقای همتی میگوید ایران و کره جنوبی برای راهاندازی یک کانال مالی ویژه مانند آنچه که با اروپاییها انجام داده است مذاکره میکنند تا تهران بتواند از منابع مالی مسدود شده خود در این کشور برای واردات اقلام انساندوستانه استفاده کند.
او همچنین از اظهارنظر درباره نتیجه درخواست وام پنج میلیارد دلاری ایران از صندوق بینالمللی پول امتناع کرد و تنها گفت تاثیر کرونا بر اقتصاد کشور در حال «ملایم» شدن است و حتی انتظار میرود شاهد «مقداری» رشد اقتصادی نیز تا پایان سال باشیم.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده که رشد اقتصادی ایران در سال جاری منفی شش درصد باشد. بانک جهانی نیز رشد منفی ۵.۳ درصدی برای ایران پیشبینی کرده است.