لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۳

رییس ستاد ارتش اسرائیل خواستار رد بودجه نظامی این کشور شد


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در نشست کابینه.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در نشست کابینه.
رییس ستاد ارتش اسرائیل در نشست کابینه این کشور برای بررسی بودجه نظامی اسرائیل که با حضور بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، برگزار شد از وزیران خواست تا طرح آقای نتانياهو برای کاهش بودجه نظامی را رد کنند.

اين درخواست در نشست روز يکشنبه دولت اسرائيل مطرح شد.

ارتشبد بنی گانتس، رييس ستاد کل ارتش، با تأکيد بر چالش های جديد امنيتی که برای اسرائيل در رهگذر خيزش های کشورهای عربی خاورميانه و شمال آفريقا به وجود آمده است، خودداری از کاهش بودجه نظامی اين کشور را ضروری دانست.

اين در حالی است که نخست وزير اسرائيل برای کاهش بودجه نظامی و انتقال مبالغ بيشتر به بخش های رفاهی و اجتماعی کشور زير فشار افکار عمومی قرار گرفته است.

اسرائيلی ها در اعتراض به اوضاع اقتصادی این کشور طی تابستان گذشته دهها بار دست به تظاهرات زده اند و در بزرگ ترين تظاهرات تاريخ این کشور که درخواست های غير امنيتی در سرلوحه آن بود، چهارصد هزار اسرائيلی شرکت کردند.

اسرائيلی ها خواهان سهم عادلانه تری از ثمره پيشرفت های اقتصادی کشورشان هستند و بويژه دولت خود را برای کاهش هزينه هايی مانند اجاره خانه يا خريد خانه زير فشار گذاشته اند، قيمت هايی که در سال های اخير شديداً افزايش يافته است.

به گزارش روزنامه هاآرتص که دوشنبه گزارشی را در باره نشست روز قبل دولت منتشر کرده است، نخست وزير اسرائيل از وزيران خواست پيشنهادهايی را که کميسيون بررسی مطالبات مردمی به رياست يک اقتصاد دان مستقل- دکتر تراختنبرگ- تهيه کرده است، تصويب کنند و تأکيد کرد که برای اين کار لازم است با کاهش بودجه نظامی موافقت نمايند.

به نوشته هاآرتص، نتانياهو گفت که مسئوليت نهايی امور امنيتی و دفاعی کشور بر دوش اوست.

اما اهود باراک، وزير دفاع اسرائيل در نشست دولت با يووال اشتاينيتس، وزير دارايی به مجادله پرداخت. وزير دارايی اسرائیل، وزارت دفاع را به بلعيدن بودجه های کلان متهم کرد.

اهود باراک در واکنش، به «جنگی که در راه است» اشاره کرد و افزود که «همين روزها سالگرد جنگ يوم کيپور بود (که حمله مصر و سوريه اسرائيل را غافلگيرکرد) و نيز همگان عواقب کاهش بودجه نظامی را در جنگ پنج سال پيش در لبنان به ياد داريم».

به نوشته هاآرتص، در صورت کاهش بودجه نظامی اسرائیل طرح های مدرن سازی واحدهای تانک ارتش، پروژه سيستم تدافعی دربرابر راکت ها موسوم به «گنبد آهنين» و حتی پروژه کلان «ختس ۳» برای مقابله با موشک های دورپرواز ايران و نيز بهينه سازی تجهيزات زيردريايی های «دولفين» و خريد يک «دولفين» ديگر از آلمان و پروژه ساخت ناو جنگی دراسرائيل لطمه خواهد ديد و ارتش با کاهش احتمالی نفرات و بستن واحدهايی از ارتش به سختی مخالف است.

رييس ستاد کل ارتش گفته است که «نمی خواهم وحشت افکنی کنم اما اگر افسران ارتش بازخريد شوند، کادر سياسی مسئول خواهد بود».

ارتشبد گانتس در هفته های اخير بارها گفته است که ماهيت چالش های امنيتی- نظامی برای اسرائيل به دليل تغيير حکومت ها در منطقه تغيير کرده است و هرچند ظاهراً در حال حاضر خطر جدی اين کشور را تهديد نمی کند اما تهديدات جديدی که تا پيش از اين وجود نداشت، در برابر اسرائيل قد علم کرده است.

در حالی که اسرائيل تا پيش از اين از آنچه که «خطرات و تهديدات ايران» می ناميد، نگران بود، اکنون از ناحيه حکومت های مصر و ترکيه نيز زير فشار است؛ پادشاه اردن نيز که ظاهراً همپيمانی صلح با اسرائيل را حفظ کرده است، به تازگی تأکيد کرده که تنها به حفظ منافع کشور خود توجه دارد و هيچ صلاح و مصلحتی را به خاطر اسرائيل رعايت نمی کند.

انزوای اسرائيل بويژه در رهگذر وخيم شدن مناسبات اش با ترکيه محسوس تر شده است؛ ترکيه حتی آشکارا تهديد کرده که کشتی های جنگی خود را در آب های دريای مديترانه به حرکت در می آورد تا در برابر اسرائيل قد علم کند.

صحرای سينای در مصر نيز که از ۳۳ سال قبل برای اسرائيلی ها بی خطر بود، از زمان کنار رفتن حکومت حسنی مبارک به منطقه ای برای فعاليت نسبتاً آزادانه نيروهای عرب و اسلامی مخالف اسرائيل مبدل شده است.

ادامه حاکميت پر قدرت حماس در غزه و نيز تداوم تهديدات از ناحيه حزب الله در لبنان و آنچه که اسرائيلی ها آن را «تضعيف جايگاه آمريکا در منطقه» می نامند، اسرائيل را در فشار امنيتی جديدی قرار داده است.

در اين وضعيت، اين سخنان از بشار اسد، رييس جمهوری سوريه نيز نقل شده است که در آخرین دیدار خود با وزير امور خارجه ترکيه گفته است که اگر سوريه در خطر حمله خارجی قرار بگيرد، در سه ساعت سراسر اسرائيل را «به آتش می کشد».

با وجود اين، سياستمداران در اسرائيل که سودای انتخاب مجدد از سوی مردم را دارند، ناچار به گردن نهادن به مطالبات مردمی هستند.

اما تجربه نشان داده است هنگامی که خطرات امنيتی دوباره بروز می کند، اسرائيلی ها از خواسته های شهروندی خود کوتاه می آيند. نمونه آن دو ماه پيش بود که در حمله تروريست ها به بندر ايلات و کشته شدن هشت اسرائيلی، چادرهای اعتراضی در تل آويو و شهرهای ديگر برچيده شد و تظاهرات مردمی با خواسته های اقتصادی فروکش کرد.

بودجه نظامی دو سالانه اسرائيل برای سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲، شامل کمکی که از آمريکا دريافت می کند، بايد حداکثر ۵۵.۸ ميليارد شکل يعنی .۱۹.۲ درصد بودجه و تقريباً معادل يک پنجم بودجه دولت اسرائيل باشد که پرداخت بدهی های نظامی را شامل نمی شود.

باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، در گامی برای بهبود مناسبات متشنج خود با نخست وزير اسرائيل، سيزدهم مه ۲۰۱۰ کمک های نظامی آمريکا به اسرائيل در ده سال آينده را به مبلغ کلی سی ميليارد دلار تصويب کرد.
XS
SM
MD
LG