معاون وزیر خارجه کویت میگوید که کشورش پیامهای ایران برای مقامهای عربستان سعودی و بحرین را به این کشورها انتقال داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، خالد الجارالله روز سهشنبه ۱۴ آبان گفت که این پیامها در ارتباط با وضعیت منطقه خلیج فارس بوده، و «هنوز پاسخی به آنها داده نشده است».
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، ماه گذشته گفت که تهران آماده مذاکره با عربستان سعودی «با یا بدون کمک یک میانجیگر است».
ریاض که در چند جنگ نیابتی با ایران درگیر است، جمهوری اسلامی را متهم کرده که در حملات ۲۳ شهریور به دو تاسیسات نفتی آرامکو دست داشته است. عربستان در عین حال گفته که خواستار راهحلی صلحآمیز برای این تنش است.
تهران ادعای دست داشتن در این حملات را رد کرده و آن را به حوثیهای یمنی مورد حمایتش نسبت داده است.
وزیر خارجه کویت درباره جزئیات پیامهای ایران به عربستان سعودی و بحرین توضیح نداده است.
مقامات جمهوری اسلامی در روزهای گذشته اعلام کرده بودند که نامه حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، درباره طرح «پویش صلح هرمز» به کشورهای حاشیه خلیج فارس فرستاده شده است.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهوری اسلامی، روز سهشنبه در این زمینه گفت: «ما نهتنها به عربستان، بلکه به تمام کشورهای منطقه پیام روشنی برای ایجاد خط گفتوگو دادیم».
علی ربیعی، سخنگوی دولت، نیز روز دوشنبه گفته بود: «رئیسجمهوری نامههایی ارسال کردند؛ اساس نامهها صلح و ثبات منطقه بوده است؛ ما معتقدیم دو جانبههای متعددی میتواند در منطقه شکل گیرد و فشارهای آمریکا نباید باعث دوری همسایگان شود».
تلاشهای فعلی پس از آن شدت گرفت که عِمران احمد خان نیازی، نخستوزیر پاکستان، ۲۱ مهرماه امسال در سفر به تهران گفته بود که نهایت سعی خود را برای تسهیل برقراری گفتوگو بین ایران و عربستان انجام خواهد داد.
حسن روحانی نیز در نشست مشترک خبری با او اعلام کرد که «هر گونه حسن نیت و کلام طیب پاسخ شایسته و طیبی خواهد داشت».
شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، هم ۲۴ مهرماه گفت که مقامهای تهران و ریاض ابراز تمایل کردهاند اختلافات خود را با دیپلماسی حلوفصل کنند.
با این حال، علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در امور بینالملل، به شبکه تلویزیونی «فرانس ۲۴» گفت که «ما برای ارتباط با کشورهای منطقه نیاز به واسطه نداریم و باب مذاکره با کشورهای منطقه همیشه مفتوح بوده است».
او از عربستان خواست که «حد خود را بداند» و به گفته او، «در یمن، سوریه و لبنان و دیگر جاها دخالت نکنند».
اختلاف ایران و عربستان سعودی پس از بروز درگیریهایی در کشورهای منطقه به خصوص یمن و سوریه شدت گرفته و تحلیلگران از جنگ نیابتی بین دو کشور سخن گفتهاند.
پیش از این علی ربیعی، سخنگوی دولت، هشتم مهرماه گفته بود سران برخی کشورها از سوی عربستان پیغام آوردهاند و «عربستان اگر واقعا دنبال تغییر رفتار باشد، ایران از آن استقبال میکند».
با این حال عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان، گفت که اظهارات سخنگوی دولت ایران «دقیق» نبود.