وزیر دفاع آمریکا روز سهشنبه هفتم فروردین اذعان کرد که با جان بولتون مشاور جدید امنیت ملی رئیسجمهوری آمریکا در زمینه مسائل جهانی اختلافنظرهایی دارد ولی پیشبینی کرد که آنها میتوانند با هم همکاری کنند.
جیمز متیس در یک کنفرانس خبری گفت: «من بدون هیچ حساسیت و مشکلی، مشتاق همکاری با او هستم. آخرین باری که چک کردم، او یک آمریکایی است و من مطلقا هیچ نگرانی ندارم».
وی افزود هیچگاه در گذشته با جان بولتون ملاقات نکرده و به احتمال زیاد او در هفته جاری از پنتاگون دیدار خواهد کرد و دو طرف میتوانند همکاری با یکدیگر را آغاز کنند.
او در پاسخ به سئوال خبرنگاری که به اختلافنظرهای آنها در عرصه سیاست بینالمللی اشاره کرد گفت: «از همین الان به شما میگویم که مناسبات ما بر مبنای همکاری خواهد بود».
جان بولتون که به جای ژنرال هربرت مکمستر از روز ۲۰ فروردین کار خود را به عنوان مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ آغاز خواهد کرد، طرفدار سرنگونی حکومت کره شمالی احتمالا با استفاده از قدرت نظامی است. اما جیمز متیس، ژنرال بازنشسته که با هزینههای جنگ کاملا آشنا است طرفدار راهحل دیپلماتیک است و گفته که جنگ در شبهجزیره کره شمالی «فاجعه» خواهد بود.
در مورد برخورد با ایران نیز جیمز متیس با جان بولتون اختلاف دارد. بولتون طرفدار خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران است.
با تغییر تیم مشاوران امنیت ملی دونالد ترامپ مشخص خواهد شد میزان تاثیرگذاری وزیر دفاع آمریکا در مورد این مسائل حساس چقدر خواهد بود.
متیس در مواردی نیز با مکمستر اختلافنظر داشت. ولی انتصاب جان بولتون به مقام مشاور امنیت ملی همراه با برکناری رکس تیلرسون از مقام وزارت خارجه و ابهام در مورد آینده جان کلی، رئیس دفتر رئیسجمهوری به نظر میرسد که تا حدی باعث انزوای جیمز متیس خواهد شد.
با وجودی که تغییرات در وزارت خارجه و کاخ سفید برای متیس محسوس خواهد بود ولی بعید است مانع پیشبرد دیدگاههای او شود.
افراد نزدیک به وزیر دفاع آمریکا میگویند هیچ تغییری در تعهد او به انجام مسئولیتش روی نداده است. حتی برخی معتقدند انتصاب مایک پومپئو رئیس سازمان سیا به عنوان وزیر خارجه جدید ممکن است موقعیت جیمز متیس را تقویت کند به این خاطر که او در وزارت خارجه همکاری خواهد داشت که مواضعش به دونالد ترامپ نزدیکتر است.
آقای متیس در مورد تغییرات اخیر در دولت آمریکا به طور علنی اظهارنظری نکرده و گفته است در مورد اهمیت این تغییرات اغراق شده است.
یکی دیگر از مسائل، تواناییهای وزیر دفاع آمریکا برای ادامه همکاری فعال با دونالد ترامپ است. آنها در مورد برخی مسائل از جمله توافق هستهای ایران اختلافنظر دارند. آقای متیس معتقد است با وجود نواقص این توافق تا زمانی که ایران به تعهد خود پایبند است باید آن را حفط کرد.
یکی دیگر از اختلافات او با رئیسجمهوری، در مورد خدمت افراد تراجنسیتی در نیروهای مسلح آمریکاست. دونالد ترامپ طرفدار ممنوعیت ورود این افراد به ارتش است. سیاست دیگری که جیمز متیس در آن نقش مهمی ایفا کرد تغییر نظر دونالد ترامپ در سال گذشته بود که میخواست به ماموریت نظامیان آمریکایی در افغانستان پایان دهد.