دو روز بعد از بیانیه دادستان ارشد دیوان کیفری لاهه در خصوص احتمال انجام «تحقیقات کامل» درباره ارتکاب «جنایات جنگی» در سرزمینهای فلسطینی، نخستوزیر اسرائیل همچنان به حملات شدید خود به این نهاد بینالمللی ادامه میدهد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه اول دیماه این دیوان را متهم کرد که میخواهد موجب «نابودی اسرائیل» شود.
فاتو بنسوده، دادستان ارشد دیوان لاهه، روز ۲۹ آذر گفت که این نهاد پس از پنج سال بررسی «بیطرفانه» به این «مبنای منطقی» رسیده است که «جنایات جنگی» در اراضی فلسطینی رخ داده و کماکان ادامه دارد.
با وجود آنکه خانم بنسوده از عوامل ارتکاب «جنایات جنگی» نامی نبرد، اما نخستوزیر اسرائیل بلافاصله شدیدا به این دیوان انتقاد کرد که این حملات روز یکشنبه نیز ادامه یافت.
وی در نشست هفتگی دولت خود گفت این دیوان میخواهد به «یک سلاح در نبرد سیاسی علیه اسرائیل مبدل شود».
آقای نتانیاهو سپس شامگاه یکشنبه در آیینی در «دیوار ندبه» گفت «یونانیهای باستان در صدد بیرون راندن یهودیان از سرزمین خود بودند و حال دیوان لاهه با غیرمشروع جلوه دادن زندگی یهودیان در سرزمین پدریشان، مرتکب یهودستیزی جدید شده است».
به گفته وی، احتمال تحقیقات دیوان لاهه علیه اسرائیل، «مانند احکام نابودی آنتیوخوس است» اما افزود «نبرد برای بقا ادامه دارد و این بار نیز سر تسلیم فرود نمیآوریم و با همه ابزار با آن مقابله خواهیم کرد».
اشاره نخستوزیر اسرائیل به رویدادهای اساطیری مرتبط با امپراتوری یونانی است که یهودیان آن را «معجزه حنوکا» دانسته و میگویند بر «بدخواهان» غلبه کردند.
به گفته آقای نتانیاهو، دیوان لاهه «میخواهد بگوید که یهودیان حق حیات در اینجا را ندارند و میخواهد بگوید که ما مرتکب جنایت جنگی شدهایم».
دولت اسرائیل روز یکشنبه بحث مربوط به متهم شدن این کشور به «جنایت جنگی» در دیوان لاهه را «محرمانه» اعلام کرد اما گفته نشد که این تصمیم چه مفهوم دقیق و عملی دارد.
به گزارش رسانههای این کشور، تیمی از نیروهای وزارت امور خارجه، شورای امنیت ملی، وزارت دادگستری و ارتش برای بررسی راهکارهای رویارویی با تصمیم احتمالی دیوان لاهه تشکیل میشود.
اسرائیل نگران است که صدور احکام تعقیب دیوان لاهه شامل سیاستمداران، نظامیان، طیفی از مقامات و حتی بازرگانان و صاحبان کسبوکارهای اسرائیلی در اراضی فلسطینی باشد.
روبرو شدن اسرائیل با این احتمال در شرایطی است که بنیامین نتانیاهو به تازگی از انضمام بخشهای عمدهای از کرانه باختری به اسرائیل سخن گفته بود.
به گزارش وای.نت، شواهد نشان میدهد که دولت اسرائیل تمایل دارد از آمریکا در مقابله با گامهای آتی دیوان لاهه استفاده کند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با «غیرقابل توجیه» نامیدن بیانیه دادستان این دیوان، تاکید کرده که صلح از طریق مذاکرات بین اسرائیل و فلسطینیان بدست میآید.
فلسطینیها و حامیان آنها مانند دولت ترکیه، از احتمال تحقیق دیوان لاهه به گرمی استقبال کردهاند.
دیوان بینالمللی لاهه از سال ۲۰۱۵ که تشکیلات خودگردان رسما به آن پیوست، بررسی مقدماتی در باره «جنایات جنگی» در اراضی فلسطینی را آغاز و آن را در پنج سال اخیر تکمیل کرد تا اساس تحقیقاتی شود که اکنون دادستان این دیوان از انجام آن دفاع میکند.
این بررسی مقدماتی از جمله در مورد حمله ارتش اسرائیل در تابستان سال ۲۰۱۴ به غزه بود که بیش از ۲۲۰۰ کشته داشت.
سایر اقدامات اسرائیل علیه فلسطینیان مانند جابهجا کردن آنها در کرانه باختری «با هدف گسترش یهودینشینها» و همچنین کشته شدن صدها فلسطینی در مرز غزه در تظاهرات حدود دو سال اخیر، موضوعهایی دیگری است که دیوان لاهه آن را اساس بررسیهای خود قرار داده است.
فاتو بنسوده گفته است که تحقیقات شامل شرق اورشلیم، کرانه باختری و نیز نوار غزه خواهد بود.
دادستان دیوان لاهه با وجود آمادگی برای آغاز تحقیقات در ۱۲۰ روز آینده، تاکید کرده که خواهان بررسی بیشتر از سوی همین دیوان است که آیا این نهاد اساسا صلاحیت کافی برای کلید زدن چنین تحقیقاتی را دارد یا نه.
اسرائیل عضو دیوان لاهه نیست.