نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم میگوید از ۱۷ جلسه گروه راهبری هستهای که در کشور برگزار شده، ۹ جلسه آن با حضور آیتالله علی خامنهای بوده است و نمیتوان مدعی شد که مذاکرات هستهای منطبق با نظر رهبر ایران نبوده است.
منصور حقیقتپور، سهشنبه شب ۲۰ آبان، در جمع خبرنگاران گفته است که حسن روحانی، علی شمخانی، محمدجواد ظریف، علی اکبر ولایتی و علی لاریجانی عضو گروه راهبری هستهای ایران بودند و «این پنج نفر در ۲۴ ماه گذشته در باب مذاکرات هستهای و محوریت کار ۱۷ جلسه برگزار کردند که از آن تعداد ۹ جلسه در محضر مقام معظم رهبری برگزار شده است».
به گزارش خبرگزاری فارس، وی با اشاره به مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی که بیش از دو سال طول کشید گفته که «در همه این جریانات و روند مذاکرات راهبری اصلی بر عهده مقام معظم رهبری و شورای امنیت ملی بوده است».
وی تأکید کرده است «نمیتوان مدعی شد که مذاکرات هستهای منطبق با نظر حضرت آقا نبوده بلکه مقام معظم رهبری مذاکرات را مدیریت میکردند» و به گفته او، «این مدیریت نیز از جنس فوقالعاده و ویژه بوده است».
اظهارات نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم در حالی بیان میشود که هواداران رهبر جمهوری اسلامی و اصولگرایان تندرو مخالف «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام بارها تأکید کردهاند که آیتالله خامنهای با توافق وین موافق نبوده است و جواد کریمی قدوسی، نماینده تندروی مجلس، نیز گفته بود که رهبر ایران به محمدجواد ظریف تذکر داده است.
حسین شریعتمداری، نماینده ولی فقیه در روزنامه کیهان، نیز روز ۲۴ مرداد در سرمقاله این روزنامه نوشت که آیتالله خامنهای «از نارسایی و عواقب فاجعهآفرین توافق یاد شده اطلاع کامل دارند و با جرئت میتوان گفت که ایشان به هیچ وجه از متن تهیه شده راضی نیستند».
خبر حضور رهبر جمهوری اسلامی در نیمی از جلسات گروه راهبری هستهای از جنبه دیگر حائز اهمیت است، چون خود آیتالله خامنهای روز ۲۰ فروردین امسال اطلاع داشتن از جزئیات مذاکرات را سخنی «غیردقیق» خوانده بود.
رهبر ایران گفته بود: «برخی اوقات گفته میشود که جزئیات این مذاکرات، زیر نظر رهبری است در حالیکه این سخن دقیق نیست».
منصور حقیقتپور در بخش دیگری از سخنان سهشنبه شب خود گفت که با تصویب برجام، کشور از «عقبه خطرناکی» عبور داده شده و «هزینه تحریم به کشور روزانه حدود ۲۵۰ میلیارد تومان بوده است که این رقم معادل هزینههای عمرانی سه استان زنجان، آذربایجانغربی و اردبیل است».
بر اساس توافق وین که ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان در ۲۳ تیرماه امسال درباره آن توافق شد، در ازای برچیدن بخش زیادی از سانتریفوژهای ایران در تأسیسات نطنز و فردو، کاهش شدید میزان اورانیوم غنی شده آن و تغییر کاربری راکتور آب سنگین اراک، تحریمهای بینالمللی علیه تهران لغو یا به حال تعلیق در خواهند آمد.
مقامهای ارشد ایران میگویند که تحریمها تا پایان سال جاری میلادی، ۱۱ دی ماه، لغو خواهند شد، این در حالی است که آمریکا میگوید روند اجرایی شدن برجام بین چهار تا شش ماه زمان میبرد.