اصلاحطلبان شرکت کننده در همایش روز پنج شنبه ۲۵ دی «شورای هماهنگی جبهه اصلاحات»، با صدور بیانیهای خواستار تضمین شرایط برای برگزاری انتخابات آزاد، قانونمند و رقابتی در ایران شدند.
شرکتکنندگان در این همایش، رخدادهای «چند روز اخیر مجلس» را «بسیار زشت، خشونت طلبانه و ناموجه» توصیف کردند.
تعدادی از سخنرانان این همایش نیز خواستار رفع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، رهبران معترضان به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و همچنین آزادی زندانیان سیاسی شدند.
اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با ارسال پیامی به همایش اصلاحطلبان، از دستاندرکاران برگزاری انتخابات خواست که از اعمال شیوههایی که به گفته او «موجب محدودیت» حق انتخاب مردم و گردش آزاد و قانونمند قدرت میشود، خودداری کنند و خود را مکلف به اجرای قانون و حفظ حق انتخاب آزاد و رقابتی مردم بدانند.
آقای هاشمی همچنین از آنان خواست که بسترهای مناسب را برای جلب مشارکت حداکثری مردم از طرق مختلف، از جمله فراهم ساختن زمینه فعالیت رسمی و گسترده احزاب و تشکلهای سیاسی مهیا کنند.
تعدادی از سخنرانان همایش اصلاح طلبان نیز خواستار تغییر رویههای گذشته در بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شدند، از جمله رسول منتجبنیا، قائم مقام حزب اعتماد ملی، با اشاره به تصویب سیاستهای انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «درخواست دارم قاعدهای که در قانون انتخابات و نظارت استصوابی شورای نگهبان که در دوره چهارم مجلس تصویب شده است که در آن اصل برمجرمیت است، مگر اینکه خلافش ثابت شود، تغییر کند».
نجاتالله ابراهیمیان، سخنگوی شورای نگهبان، روز هشتم دی گفته بود که اصل برائت در فرایند رسیدگی به صلاحیت نامزدها «کاربرد» ندارد و کار شورای نگهبان احراز صلاحیت است.
در ماههای گذشته خبرهایی از برنامهریزی اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات مجلس دهم منتشر شده است. این انتخابات در ماههای پایانی سال ۹۴ برگزار میشود.
«کسانی چون علی مطهری اصلاح طلبند»
سیدهادی خامنهای، از اعضای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، در این همایش گفت: «بازگشت به قانون و بازگشت به اصل انقلاب اسلامی و دوران طلایی انقلاب یکی از اصلیترین اهداف اصلاح طلبی است این تعبیری است که برادرمان میرحسین موسوی نیز داشتند».
به گفته آقای خامنهای، کسانی که شجاعت و شهامت پیگیری خواستههای اصلاحطلبی را دارند، اگر نام اصلاح طلب نیز نداشته باشند، اصلاح طلب محسوب میشوند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، وی تصریح کرد: «بنابراین میتوان گفت کسانی چون علی مطهری اصلاح طلبند پس دایره اصلاح طلبی بسیار وسیع است».
برخی دیگر از سخنرانان همایش اصلاح طلبان از جمله محمدرضا عارف و رسول منتجب نیا نیز در سخنان خود از ممانعت از نطق علی مطهری در جلسه روز ۲۱ دی مجلس ابراز تاسف کردند.
در روزهای گذشته، برخی از نمایندگان مجلس و همچنین رسانههای اصولگرایان نظیر روزنامه کیهان حملات شدیدی را متوجه آقای مطهری کردهاند.
«اقداماتی درباره رفع حصر انجام شده است»
محمدرضا عارف، رییس بنیاد امید ایرانیان، در این همایش در پاسخ به سئوالی گفت که اقداماتی درباره رفع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، رهبران معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ انجام شده است.
وی بدون اشاره به جزئیات این خبر ابراز امیدواری کرد که اقدامات یاد شده به نتیجه برسد.
آقای عارف افزود: «ما باید با بخشهای مختلف حاکمیت و دولت تعامل و همکاری داشته باشیم و امیدوارم از طریق شورای عالی امنیت ملی این مسئله در یک فضای صمیمی حل شود».
فاطمه راکعی، نماینده مجلس ششم نیز در این همایش با ابراز امیدواری برای رفع حصر زهرا رهنورد، افزود: «دومین آرزوی ما آزادی همه زندانیان سیاسی در بند از جمله دکتر محسن میردامادی و مصطفی تاجزاده است».
محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق ایران، در پیامی به همایش اصلاح طلبان اعلام کرد: «در دولت تدبیر و امید زمینه گرد هم آمدن این جمع با رویکرد نزدیکتر کردن دلها و زمینه سازی برای حضور و مشارکت، نشاط گروهها و تشکلها و به طور کلی مردم در عرصه سرنوشت فراهم آمده است».
«مخالفین هم باید به فرآیند مشارکت در انتخابات دعوت و ترغیب شوند»
اصلاحطلبان شرکت کننده در این همایش همچنین با صدور بیانیهای بر به گفته آنان «نفی شیوههای محدودیت آفرین» در حق انتخاب مردم و تضمین شرایط برای برقراری انتخابات آزاد، قانونمند و رقابتی تاکید کردند.
این بیانیه خواستار آن شده است که «مخالفین» هم به فرآیند مشارکت در انتخابات دعوت و ترغیب شوند.
اصلاح طلبان از دولت حسن روحانی و وزارت کشور خواستهاند که تمهیدات لازم برای تقویت اعتماد عمومی و «نفی نگرانی از تاثیر سوء شائبه گرایشهای سیاسی مسئولان و دستاندرکاران اجرایی انتخابات» را فراهم کنند.
در این بیانیه همچنین بر لزوم احترام و اعتنای هر چه بیشتر به حقوق مشروع زنان و ایجاد بسترهای مناسب برای رفع «ستمهای تاریخی وارده بر آنان» و ارتقاء موقعیتهای شغلی، علمی، مدیریتی و سیاسی آنان تاکید شده است.
اصلاح طلبان شرکت کننده در این همایش همچنین تصریح کردند: «ما رخدادهای چند روز اخیر مجلس را نقصانی خطیر و نمودی بسیار زشت، خشونت طلبانه و ناموجه میدانیم».
همایش سراسری اصلاحطلبان بعد از ظهر پنجشنبه در کانون توحید تهران برگزار شد.
عبدالواحد موسوی لاری، عضو مجمع روحانیون مبارز، شرکت کنندگان در این همایش را تشکلهای «اصلاحطلب و معتدل» اعلام کرد.
پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ از فعالیت حزب جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و حزب اعتماد ملی ممانعت شد و مسئولین دولت محمود احمدینژاد و همچنین رسانههای اصولگرایان، این احزاب را «منحله» خواندند.
بر اساس گزارشها حزب اعتماد ملی به دبیر کلی مهدی کروبی که دفترش پس از اعتراضات به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ پلمب شده بود، از مدتی پیش فعالیت خود را از سر گرفته است.
این حزب شامگاه ۲۱ مهر، همایشی با عنوان «امتداد اعتماد» در تهران برگزار کرد.