دادستان عمومی و انقلاب تهران میگوید ده فقره حکم محکومیت برای متهمان اعتراضهای دی امسال صادر شده و آنها به حبسهای یک تا پنج سال محکوم شدهاند.
عباس جعفری دولتآبادی روز شنبه ۱۹ اسفند در جمع مسوولان دادسرای تهران گفت که برای ۱۵۰ نفر کیفرخواست صادر شده که شعب دادگاه انقلاب تاکنون برای ده فقره حکم محکومیت صادر کردهاند.
وی افزوده است: «مدت حبسهای تعیین شده یک تا پنج سال است و سایر پروندهها در محاکم انقلاب اسلامی یا محاکم عمومی تهران تحت رسیدگی است».
پیشتر، رئیس کل دادگستری استان تهران اعلام کرده بود اتهامهای اصلی افرادی که برای آنها کیفرخواست صادر شده، «اخلال در نظم و تخریب اموال عمومی» است.
سایت «هرانا» که اخبار حقوق بشری را منتشر میکند نیز هفته پیش از برگزاری جلسه رسیدگی به اتهامات ۱۵ تن از معترضان بازداشت شده دیماه در شهرستان تنکابن در روز ۱۴ اسفند خبر داده بود.
به گفته این سایت، محاکمه یاد شده به صورت گروهی در شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری شهرستان تنکابن برگزار شد و تاکنون برای سه تن از معترضان، حکم دو سال حبس تعلیقی صادر شده است.
اعتراضات گسترده دیماه که ابتدا از شهر مشهد آغاز شد به سرعت به شهرهای دیگر ایران کشیده شد و معترضان علاوه بر فریاد زدن مطالبات اقتصادی خود، شعارهای تندی نیز علیه مقامهای عالیرتبه و سیاستهای فرهنگی، اجتماعی و خارجی جمهوری اسلامی سر دادند.
وزارت کشور ایران اعلام کرده که در جریان سرکوب اعتراضات بیش از پنج هزار نفر بازداشت شدند.
دادستان عمومی و انقلاب تهران توضیحی درباره روند دادرسی و نحوه محاکمه متهمان یا دسترسی آنها به وکیل ارائه نکرده، ولی پیشتر کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفته بود اغلب کسانی که در جریان اعتراضات دیماه بازداشت شدند، در مرحله تحقیقات مقدماتی از امکان دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده برخوردار نبودهاند.
به گفته این کمپین، شماری از بازداشتشدگان نیز با خطر اتهام به مواردی از قبیل «محاربه» روبهرو هستند که بالقوه میتواند صدور حکم اعدام را برای آنها در پی داشته باشد.
آقای جعفری دولتآبادی در بخش دیگری از اظهاراتش از صدور کیفرخواست جدیدی علیه اکبر حیدریفرد، قاضی پرونده کهریزک، و سردار محمد رویانیان، رئیس سابق پلیس راهنمایی و رانندگی و رئیس پیشین ستاد سوخت اشاره کرد.
وی درباره علی اکبر حیدریفرد گفت که برای او پرونده دومی با «شش عنوان اتهامی» تشکیل شده است، ولی به اتهامهای این قاضی سابق اشاره نکرد.
به گفته دادستان تهران، آقای حیدریفرد به دلیل محکومیت در پرونده اول، هم اکنون در زندان به سر میبرد.
آنطور که سخنگوی قوه قضاییه ۳۰ خرداد امسال اعلام کرده بود، پرونده نخست قاضی کهریزک به «اختلاس» مربوط میشود که به خاطر آن نیز محکوم و زندانی شده است.
غلامحسین محسنی اژهای بدون اشاره به جزئیات اختلاس آقای حیدریفرد، تنها گفته بود که وی در این پرونده، «سه اتهام و نسبت به هر اتهام، محکومیت سنگین» داشته که در نهایت «اشد مجازات» یکی از اتهامها که ۱۵ سال زندان بوده، درباره او اعمال شده است.
دادستان تهران در سخنان روز شنبه خود به پرونده محمد رویانیان نیز اشاره کرد و گفت که «سه اتهام» در پرونده وی مطرح است.
آقای جعفری دولتآبادی با این حال هیچ جزئیاتی در این زمینه ارائه نکرد.
خبرگزاری ایرنا در ۱۶ اردیبهشت سال ۱۳۹۳ به نقل از «یک منبع آگاه» خبر داده بود بازداشت محمد رویانیان «در ارتباط با پرونده ستاد سوخت» صورت گرفته است.
نزدیکان رویانیان آن زمان گفته بودند که وی در زمان تصدی سمت ریاست ستاد سوخت در دولت محمود احمدینژاد، «سهمیه بنزین در اختیار افراد متفرقه» گذاشته بود.
دادستان تهران به طولانی شدن زمان رسیدگی به این پرونده هم اشاره کرده و آن را ناشی از «ضرورت حسابرسی و کارشناسی اقدامات مالی در پرونده» دانست.