آمریکا روز جمعه هفتم مهر در اقدامی مهم دستور تخلیه بیش از نیمی از کارمندان سفارتش در کوبا را صادر کرد و به شهروندان آمریکایی نیز در مورد سفر به این کشور هشدار داد.
واشینگتن این اقدام را واکنش به «حملات هدفمندی» دانسته که به گفته آن، روی سلامتی دیپلماتهای آمریکایی تاثیر گذاشته است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این تصمیم به روابط دو کشور که اخیرا پس از چند دهه تخاصم مناسبات دیپلماتیک برقرار کردند ضربه بزرگی خواهد زد.
یک مقام آمریکایی گفت حدود ۶۰ درصد کارکنان سفارت در هاوانا تخلیه خواهند شد و صدور ویزا برای شهروندان کوبایی به مدت نامحدودی متوقف خواهد شد. تعداد کارکنان سفارت آمریکا در هاوانا در حال حاضر حدود ۵۰ نفر است.
دولت آمریکا در عین حال نسبت به سفر شهروندانش به کوبا هشدار داده و گفته است که حملات مرموزی در هتلهای کوبا روی داده است و با وجودی که تاکنون در مورد هیچ شهروند آمریکایی اتفاقی رخ نداده، ولی آنها با سفر به کوبا ممکن است در معرض خطر قرار بگیرند.
جهانگردی یکی از بخشهای مهم اقتصاد کوباست که در سالهای اخیر با توجه به حذف برخی از محدودیتها و تحریمهای آمریکا رشد کرده است.
این مقام آمریکایی گفت که واشینگتن احتمال اخراج کارمندان سفارت کوبا در واشنگتن را مدنظر دارد ولی تاکنون چنین تصمیمی نگرفته است.
چند عضو کنگره از دولت آمریکا خواستهاند که تمام دیپلماتهای کوبایی را از کشور اخراج کند. دولت آمریکا در ماه مه دو دیپلمات کوبایی را اخراج کرد ولی تاکید نمود که هدف این اقدام نه محکوم کردن کوبا بلکه انتقاد از کوتاهی آن کشور در حفاظت از کارمندان سفارت آمریکا در هاواناست.
کوبا به این اقدام آمریکا واکنش نشان داده و آن را حرکتی «شتابزده» خوانده است که به گفته این کشور، بر روابط میان طرفین تاثیر خواهد گذاشت.
خانم ژوزفینا ویدال، مسول امور آمریکای شمالی وزارت امور خارجه کوبا، گفته است: «ما تصمیم اعلام شده از سوی دولت آمریکا که توسط وزارت خارجه این کشور اعلام شده است، را حرکتی شتابزده میدانیم که بر روابط دوجانبه اثر خواهد گذاشت».
تلویزیون کوبا از وی نقل قول کرده است که «کوبا خواهان همکاری فعال مقامهای دو کشور برای حل این مشکل است».
با گذشت یک سال از بروز مشکلات جسمی مرموز و نامشخص در میان دیپلماتهای آمریکایی ساکن کوبا هنوز دولت آمریکا دقیقا نمیداند چه کسانی و یا چه عواملی باعث بروز این مشکلات جسمی شدهاند که تاکنون ۲۱ دیپلمات و خانوادههای آنان را تحت تاثیر قرار داده است.
برخی از این افراد دچار بیماریهای شدیدی مثل جراحات در ناحیه مغز و یا از دست دادن حس شنوایی شدهاند. سایر عوارض جسمی عبارتند از سرگیجههای شدید، مشکل بینایی و تعادل، بیخوابی و خستگی مفرط.
با وجودی که دولت آمریکا تاکنون این موارد را «حادثه» و نه حمله توصیف کرده ولی روز جمعه مقامات این کشور گفتند اکنون آمریکا مطمئن است که این موارد «حملات هدفمندی» علیه کارمندان سفارت در کوباست.
مقامات آمریکا میگویند رکس تیلرسون وزیر خارجه این کشور از میان گزینههای مختلف از جمله تعطیل کردن سفارت، گزینه کاهش حدود نیمی از کارکنان را انتخاب کرده و از قرار معلوم این تصمیم در مشورت با رییسجمهوری اتخاذ شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میافزاید دولت آمریکا روز جمعه این تصمیم خود را از طریق سفارت کوبا در واشینگتن به اطلاع آن کشور رساند. سفارت کوبا و دولت آن کشور تاکنون واکنشی نشان ندادهاند.
به گفته مقامات ایالات متحده، اتباع کوبا که قصد سفر به آمریکا دارند میتوانند تقاضای ویزای خود را به سفارتخانههای آمریکا در کشورهای همسایه بدهند. در عین حال آمریکا از این پس مقامات خود را برای مذاکره به کوبا نخواهد فرستاد و این مذاکرات باید در واشینگتن انجام شود.
این اقدام دولت آمریکا در روند عادیسازی مناسبات دو کشور اختلال مهمی ایجاد خواهد کرد. در دوره ریاستجمهوری باراک اوباما مناسبات دیپلماتیک دو کشور پس از حدود پنج دهه تخاصم در سال ۲۰۱۵ احیا شد. در پی آن سفارتخانههای دو کشور بازگشایی و بخشی از محدودیتها در مورد سفر اتباع دو کشور و مناسبات تجاری برداشته شد.
دولت دونالد ترامپ تاکنون دولت کوبا را مسئول این حملات معرفی نکرده است.
مقامات آمریکا سعی کردهاند به بهترین نحوه بین حافظت از کارمندان و شهروندان خود در کوبا و مناسبات دیپلماتیک با آن کشور تعادل ایجاد کنند. به همین خاطر دولت آمریکا قصد ندارد تصمیم اخیر خود را یک اقدام تنبیهی توصیف کند بلکه تلاش خواهد کرد روی مسئولیت دولت کوبا برای حفاظت از کارمندان آمریکایی تاکید کند.
تحقیقات آمریکا در مورد این حملات به سلامتی کارمندان سفارت در کوبا تاکنون به نتیجه مشخصی نرسیده و عوارض این حملات در افراد گوناگون متفاوت است. در برخی موارد روی تمرکز و توان گویش افراد تاثیر گذاشته و در موارد دیگر باعث لطمه خوردن حس شنوایی، سرگیجه و سردردهای شدید شده است.
ابتدا تصور میشد که این عوارض ناشی از یک نوع حملات صوتی مرموز است ولی پس از تحقیقات افبیآی و سایر بازرسان از محل وقوع این حوادث، تصویری که به دست آمده مغشوشتر شده و رسیدن به یک نتیجهگیری علمی بر مبنای شواهد فعلی ناممکن است.