وزارت خزانهداری آمریکا به بانکهای برزیلی اطمینان داده است که میتوانند بدون نگرانی از تحریمهای ایالات متحده تجارت با ایران را تامین مالی کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز که این خبر را روز چهارشنبه سوم آذر به نقل از یک مقام برزیلی منتشر کرده است، تصمیم وزارت خزانهداری راه را برای میلیاردها دلار صادرات هواپیما، اتوبوس و سایر تجهیزات به ایران باز میکند.
تحریمهای موسسات غیرآمریکایی که با شرکتهای ایرانی معامله میکنند دیماه پارسال و همزمان با اجرایی شدن توافق اتمی ایران برداشته شد، ولی بانکهای برزیلی همچنان نگران بودند که ممکن است با مجازاتهای ایالات متحده روبرو شوند.
رودریگو آزردو، مقام وزارت امور خارجه برزیل در امور تجارت، گفته است بانکهای این کشور «نگران بودند که بانکهای آمریکایی و اروپایی خطوط اعتبار مالی آنها را مسدود کنند».
رویترز میگوید که این نگرانی با نشست هفته گذشته مقامهای وزارت خزانهداری آمریکا با مدیران ارشد بانکهای بزرگ برزیل در سائوپولو رفع شده است و این اطمینان داده شده که آنها میتوانند با بانکهای ایرانی، چه به صورت دلاری و چه با سایر ارزها، معامله کنند مادامی که عملیات مالی آنها وارد سیستم مالی آمریکا نشود و شرکتهای ایرانی حاضر در فهرست سیاه آمریکا را در بر نگیرد.
اطمینان دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا یک مانع مهم مالی از سر راه برزیل برخواهد داشت که تصمیم دارد تا ظرف چند سال آینده تجارت با ایران را از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار به پنج میلیارد دلار برساند.
آزردو گفته است: «دولت آمریکا تقریبا خود را موظف میداند تا شرکایش را در زمینه تحریمهای ایران از نظر اطلاعات به روز کند. آنها میخواهند نشان دهند که ایران میتواند از ثمرات توافق اتمی بهرهمند شود».
دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب آمریکا، در زمان مبارزات انتخاباتیاش تهدید کرده بود که توافق اتمی با ایران را ملغی، و تحریمها را بر موسسات غیرآمریکایی طرف معامله با ایران دوباره وضع خواهد کرد.
به روزرسانی اطلاعات از سوی دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا مصادف شده است با سفر یک هیات ایرانی به سرپرستی علی طیبنیا، وزیر امور اقتصاد و دارایی، به برزیل که به دنبال توسعه مراوادات اقتصادی با این کشور است.
شرکت «امبرر» برزیل که سومین سازنده هواپیماهای مسافربری در جهان است، در حال مذاکره با تهران برای فروش دستکم ۲۰ هواپیمای مدل ای- ۱۹۵ به ارزش یک میلیارد دلار برای بازسازی ناوگان هوایی ایران است.
این شرکت همچنان نیازمند دریافت مجوزهای لازم از آمریکا برای فروش هواپیما به ایران است چون از فناوری حساس برای ساخت موتور هواپیماهایش بهره میگیرد.
یک سخنگوی امبرر ابراز امیدواری کرده که این شرکت به زودی مجوزهای لازم را که اخیرا ایرباس برای فروش هواپیما به ایران از آمریکا گرفته است، دریافت کند.
شرکت برزیلی «مارکوپولو اسای»، سازنده اتوبوس، نیز به دنبال فروش صدها دستگاه از این نوع خودرو به ایران است.
آزردو میگوید که شرکتهای ایرانی به دنبال محصولات برزیلی از تراکتور گرفته تا ژنراتورهای الکتریکی، وسایل بیمارستانی و تجهیزات دندانپزشکی هستند.