لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۵

ظریف: اگر آمریکایی‌ها برجام را نمی‌خواهند باید هزینه آن را بپردازند


محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران.

وزیر خارجه ایران می‌گوید آمریکا نمی‌تواند «هزینه توقف» توافق اتمی وین را به جمهوری اسلامی ایران «تحمیل کند» و اگر مقامات این کشور می‌خواهند این توافق را «متوقف کنند» باید «هزینه آن را بپردازند»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمد جواد ظریف روز سه شنبه ۱۷ مرداد در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس «تنش‌زدایی و مدیریت تنش با آمریکا» را از جمله مهم‌ترین وظایف وزارت خارجه در دولت آینده ذکر کرد.

وی تاکید کرد: «نمی‌گذاریم آمریکایی‌ها مانع انتفاع ملت ایران شوند. آن‌ها نمی‌توانند هزینه توقف برجام را بر ایران تحمیل کنند اگر آمریکایی‌ها بخواهند برجام را متوقف کنند باید هزینه آن ر ا هم بپردازند».

آقای ظریف روز ۱۴ مرداد نیز در دیدار با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آمریکا را متهم کرده بود که قصد دارد، «به هزینه ایران برجام را از بین ببرد».

در‌‌ همان روز حسن روحانی رییس‌جمهوری ایران، تاکید کرده بود که ایران «آغازگر نقض برجام» نخواهد بود، اما در مقابل «تداوم بدعهدی‌های آمریکا» نیز ساکت نخواهد نشست.

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز ۱۱ مرداد گفته بود که آمریکا به دنبال لغو توافق هسته‌ای با هزینه تهران است، اما جمهوری اسلامی چنین فرصتی را در اختیار واشینگتن قرار نخواهد داد.

سخنان مقامات جمهوری اسلامی در حالی بیان شده است که به گزارش خبرگزاری رویترز، ایران علی‌رغم اعتراض‌های علنی خود به تحریم‌های جدید آمریکا، در نشست اخیر کمیسیون مشترک برجام نسبت به روند اجرای توافق هسته‌ای اعتراض رسمی نداشت.

در همین حال دولت آمریکا معتقد است برخی اقدامات ایران که به صلح و ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی ضربه می‌زند، نقض روح توافق هسته‌ای است چرا که بر پایه این توافق، ایران قرار است در ایجاد صلح و ثبات در منطقه و در سطح جهانی مشارکت کند.

این کشور ایران را به حمایت از تروریسم متهم می‌کند و به فعالیت‌های سپاه پاسداران و توسعه برنامه موشکی ایران شدیدا انتقاد دارد.

در همین حال دونالد ترامپ رییس‌جمهوری آمریکا، روز ۳۱ فروردین ایران را متهم کرده بود که «مطابق روح توافق هسته‌ای عمل نمی‌کند».

وی روز ۱۱ مرداد با امضای مصوبه کنگره برای وضع تحریم‌های جدید علیه ایران، روسیه و کره شمالی، راه را برای تحریم کامل سپاه پاسداران هموار کرد.

در‌‌ همان روز نیز آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان به سازمان ملل متحد هشدار دادند که ایران با آزمایش موشک ماهواره‌بر سیمرغ که دارای توانایی حمل ماهواره برای قرار گرفتن در فضا است، «گام تهدیدآمیز و تحریک‌کننده‌ای» برداشته است.

این کشور‌ها همچنین خواستار رسیدگی دبیرکل سازمان ملل متحد به این موضوع شدند.

سه روز بعد اما رهبر جمهوری اسلامی این اقدام را «یک کار عادی و معمولی» خوانده بود که در برابر آن «جنجال» ایجاد شده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجم مرداد به نقل از مقامات ارشد آمریکا خبر داده بود که دونالد ترامپ به دنبال گفت‌وگو با کشورهای اروپایی برای تنظیم توافقی جدید است که بتواند پس از انقضای تاریخ برجام نیز مانع توسعه برنامه هسته‌ای ایران شود.

بر اساس این گزارش، رییس‌جمهوری آمریکا همچنین در تلاش است از محوطه‌های نظامی «مشکوک» ایران بازرسی انجام شود.

سخنگوی وزارت خارجه ایران این موضوع را یک «خواب تعبیرناشدنی» و «طنز» توصیف کرده و علی‌اکبر ولایتی، مشاور امور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی نیز این گزارش‌ها را «بیهوده‌گویی و گزافه‌گویی» خوانده است.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۲۵ آذر سال ۹۴ در جلسه ویژه‌ای پس از گزارش مدیرکل آژانس، پرونده ابعاد احتمالی نظامی پرونده اتمی موسوم به پی‌ام‌دی را بست.

منتقدان امروز برجام اما می‌گویند پرونده «پی‌ام‌دی» به دقت بررسی و بسته نشد و همچنان پرسش‌هایی باقی مانده، که دولت دونالد ترامپ باید پیگیر آن‌ها باشد.

XS
SM
MD
LG