لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۷

تلاش مخالفان پرویز مشرف برای ایجاد ائتلاف فراگیر


اعتراض ها به وضعیت فوق العاده همچنان در پاکستان ادامه دارد.
اعتراض ها به وضعیت فوق العاده همچنان در پاکستان ادامه دارد.


رهبران احزاب عمده مخالف دولت پاکستان روز چهارشنبه ۱۳ نوامبر، اعلام کردند که تلاش ها برای ايجاد اتحادی ميان گروه های مخالف برای مقابله با شرايط فوق العاده دولت پرويز مشرف ادامه دارد.


ژنرال پرويز مشرف که در سال ۱۹۹۹ با کودتای نظامی به قدرت رسيد از اوايل ماه نوامبر شرايط فوق العاده در سراسر کشور اعلام کرد، قانون اساسی را به حال تعليق درآورد و بسياری از مخالفان را دستگير و رسانه ها را به شدت محدود کرده است.


اين شرايط موجب شده که بسياری از رهبران احزاب مخالف دولت پاکستان از جمله بی نظير بوتو، رهبر حزب مردم پاکستان و نخست وزير سابق اين کشور از صف مذاکره کنندگان با دولت خارج شده و به جمع مخالفان ژنرال مشرف بپيوندد و از ديگر گروه های سياسی پاکستان بخواهند با يکديگر ائتلاف تشکيل دهند.


بر اساس آخرين گزارش ها، نواز شريف يکی ديگر از نخست وزيران سابق پاکستان و از رهبران سياسی اين کشور که در عربستان سعودی در تبعيد به سر می برد در گفت و گو با خبرگزاری رويترز گفته است: «ما آماده ايم که اختلافاتمان را با حزب مردم پاکستان کنار بگذاريم.»


مخالفان دولت پرويز مشرف خواهان لغو حالت فوق العاده، برگزاری انتخابات سراسری پاکستان درماه ژانويه آينده و کناره گيری ژنرال مشرف از سمت فرماندهی کل ارتش بودند.

رهبری حزب مردم پاکستان را خانم بی نظير بوتو برعهده دارد که پس از هشت سال تبعيد خود خواسته با هدف تقسيم قدرت سياسی با ژنرال پرويز مشرف در ماه اکتبر گذشته به پاکستان بازگشت.


اما پس از برقراری حکومت نظامی که از سوی تلويزيون رسمی پاکستان «حالت فوق العاده» خوانده شد، بوتو به جمع مخالفان دولت ژنرال مشرف پيوست و در جريان اين مخالفت ها تاکنون دو بار به حبس خانگی محکوم شده است.


درخواست های مخالفان مشرف


پس از آنکه روز سه شنبه ۱۳ نوامبر، حکم بازداشت خانگی بی نظير بوتو برای دومين بار صادر شد، خانم بوتو برای نخستين بار اعلام کرد که حزب او خواهان برکناری ژنرال پرويز مشرف از سمت رياست جمهوری است.


پيش از آن مخالفان دولت پرويز مشرف خواهان لغو حالت فوق العاده، برگزاری انتخابات سراسری پاکستان درماه ژانويه آينده و کناره گيری ژنرال مشرف از سمت فرماندهی کل ارتش شده بودند.


پرويز مشرف با برگزاری انتخابات پارلمانی در ماه ژانويه موافقت کرده است اما می گويد حالت فوق العاده حداقل تا يک ماه آينده ادامه خواهد يافت.


خانم بوتو همچنين گفته است که احتمال دارد حزب او انتخابات سراسری ماه ژانويه را تحريم کند.


به گفته برخی مقامات، خانم بوتو از رهبران احزاب قديمی پاکستان ازجمله قاضی حسين احمد، رهبر حزب اسلامی، نواز شريف وعمران خان، قهرمان کريکت که اکنون به دنيای سياست وارد شده و روز چهارشنبه هم توسط پليس پاکستان بازداشت شد، خواسته است که برای عبور از بحران با يکديگرحزب «ائتلاف مصلحتی» را تشکيل دهند.


به گفته مقامات نزديک به بوتو، هدف از تشکيل «ائتلاف مصلحتی» باز گرداندن دمکراسی به پاکستان است.


در همين حال تام کيسی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا روز چهارشنبه اعلام کرد که جان نگروپونته، معاون وزارت امور خارجه اين کشور، اوائل هفته آينده به اسلام آباد می رود تا ژنرال مشرف را به لغو وضعيت فوق العاده درپاکستان ترغيب کند.


تام کيسی ، افزود: واشینگتن مايل است انتخابات در پاکستان به صورت آزاد و عادلانه هرچه زودتر برگزار شود.


اگرچه ژنرال مشرف اعلام کرده است که انتخابات پارلمانی در اوائل ماه ژانويه، تقربيا دو ماه ديگر، برگزار می شود اما مخالفان می گويند با وجود وضعيت فوق العاده، برگزاری انتخاباتی منصفانه غير ممکن است.


شبه نظاميان هوادار مولانا فضل الله، روحانی تندرو، روز چهارشنبه موفق شدند، شهر ديگری را در دره «سوات»، در ۱۶۰ کيلومتری شمال غربی اسلام آباد، پايتخت پاکستان به تصرف در آورند.

سقوط یک شهر پاکستان


در تحول دیگری مربوط به پاکستان، شبه نظاميان هوادار مولانا فضل الله، روحانی تندرو، روز چهارشنبه موفق شدند، شهر ديگری را در دره «سوات»، در ۱۶۰ کيلومتری شمال غربی اسلام آباد، پايتخت به تصرف در آورند.


گزارش های رسیده حاکیست که حدود ۴۰۰ نفر از شبه نظاميان اسلام گرا، روز سه شنبه وارد اين شهر شدند و موفق به تصرف تقريبا تمامی مراکز دولتی از جمله مرکز پليس شدند.


ارتش پاکستان اعلام کرده است که هليکوپترهای اين کشور مخفيگاه هايی را که گفته می شود متعلق به شبه نظاميان در «سوات» است، مورد حمله قرار داده است.


در همين حال مقامات نظامی می گويند که انفجار بمبی در شهر «باتخلا» در دره سوات نيز موجب زخمی شدن هشت سرباز پاکستانی شده است.


هواداران مولانا فضل الله که عقايدی نزديک به گروه طالبان را دارد، از ماه ژوئيه گذشته، در اين شهر با سربازان ارتش پاکستان درگير هستند.


ژنرال وحيد ارشد، سخنگوی ارتش پاکستان، حضور شبه نظاميان را در شهر «آلپوری» تاييد کرد و گفت که ارتش سعی می کند اطلاعات و جزييات بيشتری در مورد اين شورشيان به دست بياورد.


سخنگوی ارتش پاکستان افزود که در اين منطقه حکومت نظامی اعلام شده است.


مولانا فضل الله خواستار برقراری قوانين اسلامی به شيوه طالبان در «سوات» است. اين روحانی تندرو ايستگاه راديويی غير قانونی با موج «اف ام» راه اندازی کرده و از مردم می خواهد که از وی پشتيبانی کنند.


افزايش اخير خشونت ها و درگيری در «سوات» موجب مرگ تعدادی از نظاميان پاکستانی شده است.


XS
SM
MD
LG