لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۳۱

کسری بودجه هفت ميليارد دلاری ايران برای واردات سوخت


غلامحسین نوذری وزیر نفت ایران. (عکس از AFP)
غلامحسین نوذری وزیر نفت ایران. (عکس از AFP)
وزير نفت ايران با حضور در مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است که برای واردات سوخت در شش ماه آينده به حدود هفت ميليارد دلار بودجه نياز دارد.

به گزارش خبرگزاری های ايران و به نقل از علی اديانی، مخبر کميسيون انرژی مجلس شورای اسلامی ايران، وزير نفت روز دوشنبه هشتم مهر ماه، با حضور در مجلس اعلام کرده است که برای واردات بنزين و گازوئيل در شش ماهه دوم سال جاری به ۶.۵ تا ۷ ميليارد دلار بودجه نياز دارد.

دولت ايران با اختصاص يارانه به قيمت واقعی بنزين و گازوئيل، اين سوخت ها را با قيمت بسيار کمتر از قیمت واقعی در اختيار مصرف کنندگان داخلی می گذارد.

ايران با وجود آنکه دارای ذخاير بزرگ نفت و گاز است، به دليل ناتوانی در پالايش نفت خام، بخشی از نياز خود به بنزین و گازوئيل را از طریق واردات تامين می کند.

دولت نهم، از تابستان سال ۸۶ سهميه بندی بنزين که از زمان دولت محمد خاتمی رييس جمهوری پيشين ايران مطرح شده بود را با هدف کاهش قاچاق و مصرف سوخت اجرا کرد در پی سهمیه بندین بنزین وزارت نفت ايران اعلام کرده است که با کاهش قاچاق و مصرف سوخت، نياز ايران به واردات بنزين کاهش یافته است.
وزیر نفت ایران اعلام کرده است که افزایش قیمت نفت موجب بالا رفتن قیمت سوخت وارداتی ایران و کسری بودجه شده است.

اما مخبر کميسيون انرژی مجلس به نقل از وزير نفت ايران در باره علت کسری بودجه واردات سوخت گفته است: «در اين جلسه وزير نفت گزارشی از وضعيت سوخت کشور ارايه کرد و گفت؛ بودجه واردات بنزين و گازوئيل به دليل گران شدن اين دو فرآورده نفتی برای واردات بنزين و گازوييل تا پايان سال کفايت نداده و به اتمام رسيد.»

قيمت نفت طی يک سال گذشته از مرز ۱۰۰ دلار، گذشت و رکورد تاريخی ۱۴۷ دلار را هم پشت سر گذاشت. در پی افزایش قیمت جهانی نفت، قیمت نفت ایران هم که به دلیل کیفیت پایین، جزو محصولات ارزان قیمت سبد نفتی اوپک است از مرز ۱۰۰ دلار گذشت و موجب افزايش درآمد های ايران شد تا آنجا که محمد علی خطيبی، نماينده ايران در اوپک اعلام کرد که درآمد نفتی ايران در سال جاری نسبت به سال گذشته تا ۳۰ درصد افزايش يافته است.

به گفته علی اديانی، سخنان وزير نفت درباره افزايش واردات بنزین موجب اعتراض برخی نمايندگان شده است اما سرانجام اعضای کميسيون انرژی مجلس از دولت خواسته اند با ارائه لايحه ای به مجلس درخواست خود را مطرح کند.

فروش گازوييل در ايران با کارت هوشمند

همزمان با اعلام کسری بودجه دولت برای واردات بنزين و گازوئيل، عبدالرضا امينی، مدير سامانه هوشمند کارت سوخت گازوييل ايران، اعلام کرد که جايگاه های عرضه سوخت سراسر ايران از اول آبان ماه تنها به دارندگان کارت هوشمند گازوئيل، سوخت می فروشند.

اما عبدالرضا امينی تاکيد کرده است که «بحث سهميه بندی برای گازوئيل مطرح نيست» و کارت ها فقط برای کنترل حجم مصرف و جلوگيری از قاچاق سوخت عرضه شده است.

به گفته او تا کنون ۴۶۰ هزار کارت سوخت برای دارندگان خودرو های ديزل در ايران صادر شده است.


مدير سامانه هوشمند کارت سوخت گازوييل همچنين تعداد کل خودروهای ديزل در ايران را «۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار دستگاه» تخمين زده است.

سال گذشته هم دولت ایران فروش بنزین را تنها برای دارندگان کارت هوشمند سوخت مجاز اعلام کرد و پس از یک ماه بنزین را سهمیه بندی کرد.

با این حال دولت اعلام کرده است که قصد ندارد در کوتاه مدت گازوئیل را سهمیه بندی کند. در ايران تنها خودروهای باربری و صنعتی گازوئيل سوز هستند و واردات يا توليد خودروهای سواری ديزل به دلیل نامرغوب بودن گازوئیل مصرفی در ایران و تولید آلودگی شدید، ممنوع است.

وزارت نفت ايران، در ماه های اخير، حجم مصرف گازوئيل در را بين ۹۰ تا ۱۰۵ ميليون ليتر در روز اعلام کرده است.


XS
SM
MD
LG