لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۷

« ایران، عامل تاخیر در توافقنامه آمریکا و عراق»


روزنامه « لس آنجلس تايمز» نوشت: دولت ايران به شدت تلاش می کند که امضاء اين توافقنامه را مختل کند.(عکس:epa)
روزنامه « لس آنجلس تايمز» نوشت: دولت ايران به شدت تلاش می کند که امضاء اين توافقنامه را مختل کند.(عکس:epa)

روزنامه « لس آنجلس تايمز» در مطلبی با عنوان « آمريکا، ايران را عامل تاخير در توافقنامه امنيتی با عراق می داند» با استناد به مصاحبه اخير رايان کروکر، سفير آمريکا در بغداد، نوشت: دولت ايران به شدت تلاش می کند که امضاء اين توافقنامه را مختل کند.


اين توافقنامه، چهارچوب همکاری های نظامی و امنيتی آمريکا و عراق را مشخص می کند و بنابراين چگونگی و ابعاد ادامه حضور سربازان آمريکايی پس از پايان سال جاری ميلادی و پايان ماموريت بين المللی آنها را تعيين خواهد کرد.


لس آنجلس تايمز از قول سفير آمريکا در بغداد نوشت: دولت ايران ممکن است تماس های خود را با برخی گروه های تندرو شيعه در عراق تقويت کند.


اشاره سفير آمريکا به بخشی از پيروان مقتدی صدر است که در ماه های اخير از سپاه مهدی انشعاب کرده اند.


مقتدی الصدر در سال جاری از نيروهای خود خواست که مبارزه با آمريکا را متوقف کنند. اما مقامات آمريکايی معتقدند که دولت ايران ممکن است اين نيروها را جذب و از آنها برای پيشبرد اهداف خود در عراق استفاده کند.


رايان کروکر به اين روزنامه گفت: « آنچه که ما ممکن است شاهد آن باشيم، تماس و نزديکی بيشتر اين گروه ها با دولت ايران و دور شدن آنها از موضع مقتدی صدر است.»


به اعتقاد مقامات آمريکايی، تحت تاثير چنين تغييری فعاليت های خشونت آميز گروه های تندرو شيعه ممکن است درماه های آينده افزايش يابد. افزايش فعاليت اين گروه ها با ماه های حساسی که طی آن دولت و نيروهای امنيتی عراق قرار است کنترل بيشتری بر نواحی کشور داشته باشند و به مرور حضور نظامی آمريکا کاهش يابد، همزمان خواهد شد.


در عين حال، در چند ماه آينده قرار است انتخابات محلی در عراق که برای اواخر ماه ژانويه برنامه ريزی شده است، برگزار شود و در پی آن، موعد برگزاری انتخابات سراسری فرا خواهد رسيد.


مقامات آمريکايی معتقدند که در چنين دوره حساسی، افزايش فعاليت گروه های شورشی شيعه به خصوص در مناطق نفت خيز جنوب عراق می تواند تاثيرات مخربی داشته باشد.


  • « با توجه به تجربه خونين ماه های مارس و آوريل سال جاری که در جريان نبرد نيروهای دولتی با شورشيان شيعه صدها نفر کشته شدند، بعيد است که دولت و مردم عراق به ايران اجازه دهند بارديگر اوضاع را در اين کشور ناآرام کند.»
برایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق

لس آنجلس تايمز در ادامه اين مطلب اشاره کرد که ماموريت بين المللی سربازان آمريکايی در عراق که توسط سازمان ملل متحد به تصويب رسيده است، در پايان سال جاری ميلادی به پايان خواهد رسيد.


رايان کروکر، سفير آمريکا در عراق، گفت: با توجه به تجربه خونين ماه های مارس و آوريل سال جاری که در جريان نبرد نيروهای دولتی با شورشيان شيعه صدها نفر کشته شدند، بعيد است که دولت و مردم عراق به ايران اجازه دهند بارديگر اوضاع را در اين کشور ناآرام کند.


لس آنجلس تايمز نوشت که دولت ايران همواره دخالت در امور داخلی عراق و کارشکنی در امضا قرارداد امنيتی بين عراق و آمريکا را تکذيب کرده است. با اين همه، حسن کاظمی قمی، سفير ايران در عراق، در مصاحبه ای در ماه جاری گفت که ايران به شدت با اين توافقنامه امنيتی مخالف است و آنرا يک جانبه و به نفع آمريکا می داند.


به نوشته اين روزنامه، لحن اظهار نظر آقای کاظمی قمی طوری بود که گويا او از سوی مردم عراق صحبت می کند، هر چند تاکيد داشت که در نهايت، خود عراقی ها بايد در اين مورد تصميم بگيرند.


سفير ايران در آن مصاحبه گفت :« مردم عراق با هر توافقی که ناقض استقلال سياسی، تماميت ارضی و استقلال قضايی اين کشور باشد، مخالفت خواهند کرد. به همين خاطر، از نگاه مردم و حکومت عراق توافقنامه امنيتی با آمريکا يک توافق تحميلی است.»


لس آنجلس تايمز در ادامه از قول سفير آمريکا در بغداد نوشت که مدت طولانی لازم است تا مردم عراق بر فضای بی اعتمادی و تفرقه در اين کشور فائق آيند.


او اضافه کرد که نگرانی بزرگش اين است که هم عراقی ها و هم آمريکايی ها، صبر و تحمل کافی برای فراهم کردن الزامات و امکانات لازم جهت بازسازی عراق را نداشته باشند.


رايان کروکر که دوره ماموريتش در بغداد در اوايل سال آينده ميلادی به پايان خواهد رسيد، گفت : « نبايد انتظار داشت که در فرصتی کوتاه، اوضاع درعراق عادی شود و تنها راه ممکن، ادامه تلاش برای بهبود اوضاع و حل تک تک مشکلات است.»


لس آنجلس تايمز همچنين نوشت: زمان به سرعت می گذرد و حداقل از زاويه ادامه حضور فعال ارتش آمريکا در عراق فرصت چندانی باقی نمانده است. دولت عراق خواهان آن است که در توافقنامه امنيتی بين دو کشور، زمان خروج کامل ارتش آمريکا پايان سال ۲۰۱۱ ميلادی تعيين شود. به اين اعتبار، مدت زمانی حدود سه سال باقی است که ارتش و نيروهای امنيتی عراق به مرحله آمادگی کامل برای دفاع از کشور برسند و بتوانند جای خالی ارتش آمريکا را پر کنند.


از جمله اين وظايف نظامی، موضوع رهبری و تامين بودجه واحدهای شبه نظامی مرکب از اعراب سنی مذهب موسوم به « فرزندان عراق» است که تعداد آنها به ده ها هزار نفر می رسد و در دوره اخير، دولت آمريکا، آنها را برای کمک به استقرار امنيت در برخی نقاط عراق به خدمت گرفته است.


در يکسال و نيم گذشته، علاوه بر اعزام واحدهای رزمی بيشتر از سوی آمريکا و آتش بس مقتدی صدر، عامل مهم ديگر در بهبود اوضاع امنيتی و کاهش چشمگير خشونت ها در عراق، کمک های همين واحدهای شبه نظامی اعراب سنی بوده است.


روزنامه لس آنجلس تايمز افزود: دولت آمريکا در آغاز مذاکرات امنيتی با عراق، مخالف تعيين جدول زمانی برای خروج نيروهايش از آن کشور بود، اما دولت عراق به رهبری نوری المالکی، بر گنجاندن اين تاريخ در متن توافقنامه امنيتی تاکيد داشت . آقای مالکی در قاطعانه ترين موضع گيری خود در اين زمينه روز چهارشنبه گفت که تمام نيروهای نظامی خارجی تا پايان سال ۲۰۱۱ از عراق خارج خواهند شد.


او افزود: با توجه به تيرگی مناسبات آمريکا و روسيه در حال حاضر، بعيد است که شورای امنيت سازمان ملل متحد بتواند بر سر تمديد ماموريت بين المللی ارتش آمريکا در عراق به توافق برسد.


نخست وزير عراق همچنين خواستار آن شد که دولت آمريکا از پافشاری بر يکی ديگر از شرايط خود در اين قرارداد امنيتی که به سربازان آمريکايی مستقر درعراق مصونيت قضايی می دهد، دست بردارد.


لس آنجلس تايمز در پايان نوشت: هيئت مذاکره کننده آمريکايی قرار است در روزهای آينده همراه با پاسخ های رسمی آن کشور برای ادامه گفت و گو در مورد توافقنامه امنيتی به بغداد بيايد.


رايان کروکر در گفت و گو با لس آنجلس تايمز از دادن اطلاعات بيشتر دراين زمينه خودداری کرد، اما ساير مقامات آمريکايی تایيد کرده اند که موضوع مصونيت قضايی سربازان آمريکايی مستقر در عراق هنوز هم يکی از موارد اصلی مورد اختلاف دو طرف است.


راين کروکر معتقد است که دولت آقای مالکی مصمم است که توافقنامه امنيتی بين دو کشور در اسرع وقت به امضا برسد و گفت:« نخست وزير عراق کاملا منافع اين کشور را در نظر دارد، نه آنچه که ايران و يا ساير قدرت های منطقه ای می خواهند.»


XS
SM
MD
LG