لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۱

«زندگی میلیون‌ها خانواده کارگر» با سیاست‌های دولت به خطر افتاده است


در آستانه روز جهانی کارگر،‌اول ماه مه،‌ کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران با انتشار بيانيه ای فعاليت خود را آغاز کرد.
به گزارش سايت کانون مدافعان حقوق بشر، اين کمپين از تمامی اشخاصی که نگران آينده ايران و خواهان آزادی تشکل های مستقل کارگری، عدالت اجتماعی و آزادی کارگران مبارز دربند هستند، خواسته است به هر شکل و شيوه ممکن، از اول ارديبهشت تا ۱۱ ارديبهشت سال جاری، صدای همه کارگران باشند.
کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران در بيانيه‌ای، سياست‌های جمهوری اسلامی ايران را «ضد ملی و ضد کارگری» ناميد و نوشت: اين سياست‌ها زندگی و معيشت ميليون‌ها کارگر و خانواده‌های کارگری در ايران را به خطر انداخته است.
مهدی کوهستانی نژاد،‌مشاور کنفدراسيون بين‌المللی اتحاديه‌های کارگری و عضو مشاور کنگره کار کانادا،‌ به راديو فردا می‌گويد: «بحث تحريم‌ها، نگرانی از آينده، قراردادهای سفيد امضا و از همه مهم‌تر فقدان برنامه اقتصادی که با وضعيت جامعه تطبيق داشته باشد بخشی از مشکلات عمده جامعه است. در اين ميان کسانی که بيشترين ضربه را می‌بينند جوانان، زنان و کسانی هستند که در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند.»
کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران با انتقاد از سياست‌های تعديل اقتصادی، حذف يارانه‌ها و خصوصی سازی توسط دولت افزود که اين مسائل، موجب تعطيلی بسياری از مراکز توليدی شده و توليد صنعتی و کشاورزی را به سمت فعاليت‌های غيرمولد برده‌اند.
در بيانيه اين کمپين به زندگی کارگران و خانواده‌های شان در زير خط فقر اشاره شده و آمده است: روند تعيين حداقل دستمزد ماهانه کارگران از سوی شورای عالی کار، حتی مطابق با ماده ۴۱ قانون کار و ماده ۲۵ اعلاميه جهانی حقوق بشر نيست.
شيرين عبادی،‌ برنده جايزه صلح نوبل و رييس کانون مدافعان حقوق بشر، به راديو فردا می‌گويد: «دستمزدی که برای کارگران تعيين کرده‌اند حتی از خط فقری که دولت مشخص می‌کند بسيار پايين‌تر است و اين به معنای مرگ تدريجی محروم‌ترين اقشار جامعه است. اينها در سکوت از گرسنگی می‌ميرند بدون اين که حکومت متوجه وظايف خود در قبال آنها شود.»
به نوشته کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران، ممانعت از فعاليت‌های متشکل و مستقل کارگران در سنديکاها و تشکل‌های کارگری، سرکوب کارگران و فعالان کارگری به جرم حق طلبی و دفاع از حقوق صنفی و قانونی موجب بازداشت و شکنجه و صدور احکام سنگين برای ده‌ها کارگر پيشرو شده است.
این کمپين در بخشی از بيانيه خود بر ضرورت اجرای تعهدات ملی و بين‌المللی پذيرفته شده از سوی ايران،‌از جمله مقاوله نامه‌های شماره ۸۷ و ۹۸ سازمان بين‌المللی کار در مورد آزادی تشکل يابی کارگران و معلمان تاکيد کرد.
کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران از آنچه سرکوب خشن سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، سنديکای کارگران نيشکر هفت تپه، سنديکای کارگران نقاش، اتحاديه آزاد کارگران ايران و کميته پيگيری برای کمک به ايجاد تشکل‌های کارگری ناميد، انتقاد کرد.
شيرين عبادی عقيده دارد: «متاسفانه کارنامه دولت جمهوری اسلامی در اين زمينه بسيار تاريک است زيرا علاوه بر تعهدات بين‌المللی، مسئله آزادی تجمعات مدنی در قانون اساسی ما پيش بينی و پذيرفته شده است. اما دولت نه به قانون اساسی عمل می‌کند و نه به تعهدات بين‌المللی خود. ما بارها ديده‌ايم افرادی به مناسبت شرکت در سنديکاهای کارگری و يا تجمعات کارگری زندانی شده‌اند و با هر نوع تجمع صنفی برخورد می‌شود.»
در بيانيه کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران به حوادث ضمن کار اشاره شده و آمده است: فقدان ايمنی محيط کار و وسايل مناسب کار موجب رشد فزاينده حوادث ناشی از کار شده است.
قراردادهای موقت، پيمانی، روزمزدی، ‌ساعتی و سفيد امضاء که در ايران جايگزين قراردادهای دائم کار شده‌اند،‌ مورد انتقاد کمپين قرار گرفته و در اين بيانيه نوشته شده است: اين قراردادها، اخراج و بیکارسازی انفرادی يا گروهی آنان را برای کارفرمايان بسيار آسان کرده است.
‌کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران در قسمتی از بيانيه خود،‌ زنان کارگر را ‌اولين قربانيان وضعيت بحرانی سياسی، اجتماعی، اقتصادی در ايران توصيف کرده است.
خديجه مقدم،‌ از فعالان حقوق زنان و فعال در توانمندسازی اقتصادی زنان، مقيم آلمان،‌ اشاره می‌کند که شرايط زنان کارگر که مشغول به کار خانگی هستند، حتی سخت‌تر از ساير زنان کارگر است و می افزايد: «کارگرانی که در خانه‌ها کار می‌کنند، در شرايط خيلی سخت خودشان و خانواده‌شان مشغول کار هستند و گاهی حتی بچه‌های خود را وادار به کار می‌کنند تا بتوانند درآمد بيشتری داشته باشند. حقوق اين افراد بسيار ناچيز است در حالی که هزينه آب و برق و مکان هم به عهده خود اين کارگران است. گاهی تا ۱۴ ساعت همه اعضای خانواده در شرايط سخت کار می‌کنند تا زنده بمانند و يک زندگی خيلی ابتدايی زير خط فقر داشته باشند.»
کمپين بين‌المللی حمايت از حقوق کارگران ايران در عين حال با اشاره به کودکان کار در ايران نوشته است: برخلاف ممنوع بودن کار کودکان زير ۱۵ سال، حدود سه ميليون کودک باز مانده از تحصيل کار می‌کنند.
به نوشته بيانيه اين کمپين، با توجه به نرخ بالای تورم و فقر خانوارهای محروم جامعه ايران، تعداد اين کودکان رو به افزايش است.
مشکلات کارگران افغان در ايران نيز در بيانيه کمپين بين‌المللی حمايت از کارگران ايران جای دارد.
اين کمپين با اسفناک توصيف کردن وضعيت کارگران افغان و به طور کلی، کارگران مهاجر در ايران،‌نوشت:‌ اين کارگران حتی از آن بخش ناچيز حقوقی که ديگر کارگران از آن برخوردارند، محرومند.
بر اساس اين گزارش،‌ دستمزد کارگران افغان در مقايسه با کارگران رسمی بسيار پايين‌تر و شرايط کاری شان دشوارتر است و از هيچ گونه بيمه درمانی، بازنشستگی و يا حوادث نيز برخوردار نيستند. فرزندان آنان از مدرسه و آموزش محروم هستند و برايشان برگه‌های هويت صادر نمی‌شود و در شرايط بسيار سختی روزگار می‌گذرانند.
اخبار
يک عضو هيات مديره اتحاديه کارگران قراردادی و پيمانی پتروشيمی بندر امام از احتمال اعمال نشدن افزايش مزد سال ۹۲ در حقوق فروردين ماه کارگران پتروشيمی منطقه ويژه ماهشهر ابراز نگرانی کرد.
به گزارش خبرگزاری ايلنا،‌ مهرزاد مهرانی همچنين با انتقاد از وضعيت کارگران پتروشيمی آبادان گفت: افزايش مزد ۹۲ در حقوق فروردين ماه کارگران پتروشيمی آبادان نيز اعمال نشده است.
***
اتحاديه آزاد کارگران ايران اعلام کرد که ۱۰۰ کارگر اخراجی کارخانه نورد لوله صفا در اعتراض به اخراج و پرداخت نشدن حقوق‌شان وارد اين کارخانه شدند و با پيوستن همه کارگران به آنان، توليد در اين کارخانه متوقف شد.
به نوشته سايت اتحاد،‌ کارفرمای اين کارخانه با تمديد نکردن قرارداد ۱۰۰ تن از کارگران دست به اخراج آنان زد و برای تسهيل اخراج‌های بيشتر، قرارداد شش ماهه و يک ساله ۱۱۰۰ کارگر ديگر را فقط به مدت يک ماه تمديد کرده بود.
***
خبرگزاری ايلنا گزارش داد:‌همزمان با سفر محمود احمدی‌نژاد به اهواز، کارگران کارخانه قند و تصفيه شکر اين شهر در مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند.
حسن لويمی، نماينده کارگران کارخانه قند و تصفيه شکر اهواز، به ايلنا گفت: جمعی از کارگران کارخانه قند وتصفيه شکر اهواز ۲۷ ماه است به سببب بلاتکليفی کارخانه و تعطيلی خط توليد، حقوق نگرفته‌اند.
***
کارگران کارخانه کاشی رويال سمنان در اعتراض به تعطيلی اين کارخانه توسط کارفرما در مقابل ساختمان استانداری تجمع کردند.
حبيب‌الله محقق، دبير خانه کارگر سمنان، به خبرگزاری ايلنا گفت: بيش از ۳۰ کارگر کارخانه کاشی رويال سمنان همچنين به پرداخت نشدن دو ماه حقوق خود معترض بودند.
***
خبرگزاری ايلنا گزارش داد که ۱۰۰ تن از کارگرانِ شرکتیِ راه آهن يزد درمقابل ساختمان استانداری تجمع کردند.
اين کارگران به تغيير نکردن وضعيت شغلی خود اعتراض داشتند و خواستار اجرای دستور ریيس جمهوری در مورد تغيير وضعيت قرارداد کاری شان از شرکتی به قرارداد مستقيم شدند.
***
يک کار‌شناس مسائل کارگری نسبت به وخيم‌تر شدن وضعيت معيشتی کارگران در صورت گرانی نان هشدار داد.
عليرضا حيدری به خبرگزاری ايلنا گفت: در سال‌های گذشته، با افزايش بهای کالا‌هايی چون مواد پروتئينی، لبنيات، انواع گوشت و ميوه و سبزيجات، کارگران به دليل ضعف قدرت اقتصادی، نان را جايگزين اين کالا‌ها کرده‌اند.
***
پروين محمدی، از اعضای هيات مديره اتحاديه آزاد کارگران ايران، به خبرگزاری ايلنا گفت:‌ در شرايط کنونی اقتصادی، هيچ ارتباطی ميان مزد کارگران با بيکاری کارگر و تعطيلی کارخانه‌ها وجود ندارد.
او با اشاره به اينکه نبايد کارگران را فريب داد،‌ افزود: تعطيلی کارخانه‌ها و اخراج و بيکاری کارگران دلايلی ديگر دارد و نمی‌توان افزايش مزد کارگران را عامل اين مسائل دانست.
***
خبرگزاری مهر گزارش داد:‌ انفجار در معدن فردوس، جنب معدن شماره يک گل‌ گهر، ۱۰ کارگر را زخمی کرد.
بر اساس اين گزارش، اين حادثه در اثر انفجار خارج از زمان تعيين شده،روی داده است.
پای صحبت مخاطبان
يکی از مخاطبان کارنامه به نام مهدی برای ما نوشته است که در شرکت کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران مشغول کار است و اضافه کرده که سال هاست حقوقی کمتر از همکاران خارجی اش دريافت می‌کند.
به نوشته مهدی،‌ هر بار که کارکنان ايرانی به اين نابرابری اعتراض می‌کنند،‌ اوراقی با کلی عدد و رقم جلوی‌شان گذاشته شده و به آنان گفته می‌شود که اتفاقا حقوق شان بيشتر از کارکنان خارجی است. در حالی که ماجرا برعکس است.
يکی ديگر از مخاطبان کارنامه می‌گويد: «اهل فيروزآباد هستم و کارگرم، اما درحال حاضر شغلی ندارم و دو بچه دانشجو هم دارم. دوستان برايم در عسلويه شغل نگهبانی پيدا کردند، اما وقتی مراجعه کردم گفتند بايد بومی اينجا باشی. پس چرا زمان جنگ به ما نگفتند بايد بومی باشی. می‌خواستم از کسی که اين دستور را داده بپرسم ما بايد از گشنگی بميريم اگر بومی بوشهر و کنگان نيستيم.»
آشنايی با قانون تامين اجتماعی
به نوشته اين قانون،‌ در مواردی که انجام کار به طور مقاطعه به اشخاص حقيقی يا حقوقی واگذار می‌شود، کارفرما بايد در قراردادی که منعقد می‌کند، مقاطعه‌کار را متعهد کند که کارکنان خود و همچنين کارکنان مقاطعه کاران فرعی را نزد سازمان بيمه کند و کل حق بيمه را به ترتيب مقرر بپردازد.
***
شما می‌توانيد درباره مشکلات خود با آدرس kar@radiofarda.com يا شماره تلفن ۰۰۴۲۰۲۲۱۱۲۲۱۱۲ تماس بگيرید.
  • 16x9 Image

    روزبه بوالهری

    روزبه بوالهری که فعالیت خود را به عنوان روزنامه‌نگار از سال ۱۳۶۸ آغاز کرده، از اسفند سال ۱۳۸۴ به تحریریه رادیو فردا پیوست.

    او که پیش از پیوستن به رادیوفردا، در شماری از روزنامه‌های ایران نیز به عنوان دبیر سرویس بین‌الملل فعالیت کرده، در کنار تهیه خبر و گزارش، برنامه هفتگی کارنامه را تهیه می‌کند که به مسائل کارگران، معلمان و فعالان صنفی در ایران می‌پردازد.

XS
SM
MD
LG