لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۱

کمالوندی: آمریکا و دو کشور دیگر در افشای اطلاعات محرمانه اتمی دست داشته‌اند


پس از آنکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعای ایران در مورد درز اطلاعات محرمانه از این نهاد را قاطعانه رد کرد، ایران آمریکا و دو کشور دیگر را در زمینه درز اطلاعات محرمانه هسته‌ای متهم کرد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، شنبه شب در بخش خبری ساعت ۲۱ تلویزیون ایران، از جمله در مورد درز اطلاعات محرمانه، و واکنش آژانس به اعتراض ایران، توضیحاتی را ارائه داد و گفت که تلقی ما این است سه کشور در افشای این اطلاعات نقش دارند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در توضیح این موضوع گفته است که «مشخصاً دولت آمریکا با توجه به شرایط انتخاباتی که دارد، این اقدامات را انجام می‌دهد» اما به نام دو کشور دیگر اشاره نکرده است

او همچنین اضافه کرده که سند محرمانه افشا شده در اختیار کنگره آمریکا نیز قرار گرفته است.

آسوشیتدپرس، به تازگی در گزارشی اختصاصی از وجود یک سند محرمانه مرتبط با توافق هسته‌ای ایران خبر داد که بر اساس آن بین ۱۱ تا ۱۳ سال از زمان اجرای برجام، با تسهیل محدودیت‌های کلیدی بر برنامه هسته‌ای، فاصله رسیدن ایران به سلاح هسته‌ای کم می‌شود.

پس از انتشار این سند، مقام‌های ایران اعلام کردند که به افشای آن اعتراض خواهند کرد و از جمله سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته بود، «تلقی» سازمان انرژی اتمی ایران این است که این سند از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «درز کرده است».

با این حال آژانس روز جمعه در بیانیه کوتاهی ضمن اعلام وصول اعتراض ایران، تأکید کرد که هرگونه اظهار نظری را در خصوص درز بخشی از سند اعلامیه اولیه پروتکل الحاقی ایران توسط آژانس رد می‌کند.

اکنون به فاصله یک روز پس از انتشار بیانیه اژانس، آقای کمالوندی گفته است که «ما به افشای بخش‌هایی از سند آژانس اعتراض کردیم و خود آژانس نگرانی هم دارد».

او اضافه کرده «اینکه بخشی از اطلاعات همکاری ایران و آژانس بیرون آمده، ما به آن اعتراض کردیم و باید در این زمینه راه‌حلی پیدا کنیم».

این مقام سازمان انرژی اتمی ایران در عین حال گفته است که «اگر همه سند همکاری ایران و آژانس هم بیرون بیاید، نمی‌تواند به امنیت و فعالیت‌های هسته‌ای ما ضربه بزند»، گرچه اذعان کرده که «نباید [چنین اسنادی] این قدر سریع در اختیار رسانه‌های بین‌المللی قرار بگیرد».

آسوشیتدپرس مدعی شده بود سندی که این خبرگزاری به آن دست یافته، پیوست محرمانه توافق هسته‌ای سال گذشته ایران و شش قدرت جهانی است، و بر اساس آن بعد از ۱۱ تا ۱۳ سال ایران می‌تواند بیش از پنج هزار «سانتریفیوژ ناکارآمد» خود را با سه هزار و ۵۰۰ دستگاه پیشرفته‌تر جایگزین کند.

این خبرگزاری با اشاره به گفته‌های مقام‌های آمریکایی در این زمینه که توافق هسته‌ای به گونه‌ای تنظیم شده که اطمینان یافت ایران دست کم ۱۲ماه تا تأمین اورانیوم مورد نیاز برای تهیه یک بمب اتمی فاصله دارد، محاسبه کرده بود که چنین تغییر می‌تواند مدت زمان لازم برای دستیابی ایران به یک بمب هسته‌ای را به شش ماه یا کمتر کاهش دهد.

در واکنش به این گزارش مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، تأکید کرده بود که هیچ سند یا توافق محرمانه‌ای در کار نیست.

آقای تونر به بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود که «پیشگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای و توانایی ما برای نظارت بر برنامه هسته‌ای آن کشور و اطمینان از صلح‌آمیز بودن ماهیت آن تا ابد باقی باقی خواهد ماند».

XS
SM
MD
LG