وزیر راه و شهرسازی ایران ساعاتی پیش از اعلام رفع تحریمهای ایران، گفت برای خرید ۱۱۴ هواپیما با شرکت ایرباس «توافق شده» و این هواپیماها پس از اجرای توافق اتمی وین و رفع تحریمهای غرب علیه ایران به تدریج وارد ناوگان هوایی میشوند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، عباس آخوندی، روز شنبه ۲۶ دی، گفت که تا پایان امسال، چند فروند از این هواپیماها وارد ناوگان ایرانایر میشود.
به گفته آقای آخوندی، علاوه بر شرکت ایران ایر، دیگر شرکتهای هواپیمایی ایران نیز میتوانند از طریق سیستمهای «لیزینگ» (اجاره به شرط تملیک)، ناوگان هوایی خود را تأمین کنند.
وی تأکید کرد که با چند شرکت بیمه «معتبر جهانی» نیز مذاکراتی انجام شده است تا امکان تأمین هواپیما با روش «لیزینگ» برای سایر شرکتهای هوایی ایران نیز فراهم شود.
پیش از اعلام اجرایی شدن توافق هستهای، باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا، در اقدامی دیگر برای لغو تحریمهای ایران، از جمله به وزیر خارجه خود اختیار داد که پس از اجرای برجام مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را صادر کند.
آمریکا پس از گروگانگیری دیپلماتهایش در تهران در سال ۱۳۵۸ فروش هواپیماهای مسافربری را به ایران ممنوع کرد.
گرچه تحریم فروش هواپیما ارتباطی با تحریمهای نفتی و بانکی مربوط به برنامه هستهای ایران ندارد، اما آمریکا در جریان مذاکرات هستهای با لغو ممنوعیت فروش هواپیما به ایران موافقت کردهاست.
صنعت هوایی ایران، از جمله بخشهایی است که بیشتری آسیب را در قبال تحریمها متحمل شده و یکی از مدیران شرکتهای هواپیمایی ایران در سال ۹۲ اعلام کرده بود که ۶۰ درصد از هواپیماهای ایران زمینگیر شدهاند.
با این حال شرکتهای هواپیمایی ایران امیدوارند که پس از رفع تحریمهای غرب با خرید هواپیماهای جدید ناوگان خود را نوسازی کنند.
مقامهای وزارت راه ایران از برنامهریزی برای ورود «۵۵۰ فروند» هواپیمای جدید به ناوگان هوایی ایران خبر دادهاند و اعلام کردهاند که اگر خرید این تعداد هواپیما به دلیل کمبود بودجه ممکن نباشد، با روش «اجاره به شرط تملیک (لیزینگ)» این تعداد هواپیما را وارد ایران خواهند کرد.