کره شمالی میگوید تنها سایت آزمایشهای هستهای خود را روز پنجشنبه سوم خرداد منهدم کرده است.
به دعوت پیونگ یانگ شماری از روزنامهنگاران خارجی برای مشاهده انهدام این سایت به شمال شرقی کره شمالی رفتهاند.
تام چشایر، یکی از گزارشگران مدعو اسکای نیوز در وبسایت این شبکه نوشت: «انفجاری بزرگ رخ داد که میتوانستید احساسش کنید. گردوخاک و حرارت به سمت ما آمد. صدای انفجار بسیار زیاد بود.»
گروه خبری خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی، که در محل حاضر بود، گزارش کرده که از ساعت ۱۱ صبح تا ۴:۱۷ بعد از ظهر صدای چندین انفجار شنیده شد.
همه شش آزمایش هستهای کره شمالی در محوطه آزمایشی «پونجیه ری» انجام شده است. آخرین آزمایش هستهای در ماه سپتامبر ۲۰۱۷ بنا به ادعای پیونگیانگ یک بمب هیدروژنی بود.
خبرگزاری فرانسه مینویسد کارشناسان در مورد نیات واقعی از انهدام این سایت اختلاف نظر دارند. برخی از این کارشناسان میگویند این سایت پس از شش آزمایش کارایی خود را از دست داده بود.
پیونگیانگ با این حال هیچیک از بازرسان بینالمللی در امور خلع سلاح را به این مراسم دعوت نکرده بود.
طبق برنامه قرار است دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و کیم جونگ اون، ماه آینده میلادی در سنگاپور دیدار کنند. با این حال کره شمالی چند روز پیش اعلام کرد که اقدام به «خلع سلاح یکجانبه» نخواهد کرد و ممکن است این دیدار برگزار نشود.
پیونگیانگ همچنین به برگزاری رزمایش مشترک کره جنوبی و آمریکا اعتراض کرده است.
حملات لفظی پیونگیانگ و واشینگتن نیز در روزهای اخیر، به ویژه پس از اظهارات جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید، افزایش یافته است.
جان بولتون روز ۲۳ اردیبهشت ماه در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که مدل خلع سلاح کره شمالی میتواند مانند «الگوی لیبی» در سال ۲۰۰۳ باشد.
معمر قذافی در سال ۲۰۰۳ داوطلبانه برنامه ابتدایی هستهای خود را متوقف کرد و از تحریمها معاف شد.
دولت سرهنگ قذافی در سال ۲۰۱۱ هدف حمله ائتلاف ناتو قرار گرفت و وی سرانجام به ضرب گلوله مخالفانش کشته شد.
کیم گهگوان، معاون وزارت خارجه کره شمالی، در واکنش به این اظهارات نسبت به جان بولتون ابراز «انزجار» کرد.
جان بولتون در ماه فوریه سال ۲۰۱۸ در مقالهای تحت عنوان «پرونده قانونی در مورد حمله پیشدستانه به کره شمالی»، درباره ضرورت حمله آمریکا به کره شمالی استدلال کرده بود.