رسانههای ایران گزارش دادند روز یکشنبه ۱۵ مرداد در جریان تخریب چند ساختمان نیمهکارۀ «غیرمجاز» در منطقه ۱۹، در جنوب تهران، دستکم سه نفر از جمله رئیس پایگاه دهم پلیس امنیت عمومی پایتخت جان باختند.
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران، در مصاحبه با خبرگزاریهای ایسنا و مهر تأیید کرد که تا عصر یکشنبه، سه جسد از زیر آوار بیرون آورده شده و مرکز اطلاعرسانی پلیس تهران نیز دو نفر از جانباختگان را پرسنل خود اعلام کرده است.
آقای ملکی با اشاره به این که این حادثه ظهر یکشنبه به آتشنشانی اطلاع داده شد، گفت که پنج تن دیگر از زیر آوار سالم بیرون آورده شدند و حال هیچیک از آنها «وخیم» نیست.
مرکز اطلاعرسانی پلیس تهران درباره این حادثه اعلام کرد که نیروهای پلیس برای پشتیبانی از «عوامل شهرداری» و با دستور قضایی برای «برخورد با ساختوسازهای غیر ایمن و غیرقانونی» در منطقه «خلازیر» در منطقه ۱۹ تهران اعزام شدند و هنگام تخریب این ساختمانها، «پنج ساختمان همجوار» به دلیل رعایت نکردن نکات ایمنی ریزش کردند.
در این اطلاعیه آمده که «چهار نفر از پرسنل انتظامی و دو نفر از پرسنل شهرداری» زیر آواز ساختمانی گرفتار شدند. این در حالی است که به جز دو نفر جانباخته که هویتشان مشخص شده، از سرنوشت سایرین اطلاعی در دست نیست.
این مرکز ساعتی بعد اعلام کرد دو تن از جانباختگان شامل یزدان سلیمان آبادی، رئیس پایگاه دهم پلیس امنیت تهران بزرگ و حسین اسماعیلی از پرسنل همین پایگاه هستند.
بیرون آوردن سومین جانباخته ریزش این ساختمانها حوالی ساعت ۱۹:۳۰ به وقت تهران از طرف سخنگوی آتشنشانی تهران اعلام شد، اما هویت او تا کنون نامعلوم است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی درباره قربانی سوم گفت که او «فردی سالخورده» بوده است.
قدرتالله محمدی همچنین اعلام کرد که همچنان دو نفر زیر آوار ناپدید هستند و آنها را از «نیروهای سامانه ۱۳۷» شهرداری تهران معرفی کرد.
از سوی دیگر، معاون روابط عمومی سازمان اورژانس تعداد مصدومان این حادثه را «۱۱ نفر» اعلام کرده که هشت نفرشان به مراکز درمانی اعزام شدند و درمان سه تن نیز به صورت سرپایی در محل حادثه صورت گرفت.
خبرگزاریهای ایران نوشتهاند که با فرا رسیدن شب، عملیات آواربرداری و جستوجو همچنان ادامه دارد.
واکنش شورای شهر تهران به ساختوسازهای «غیرمجاز»
علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران، در واکنش به حادثۀ روز یکشنبه گفت که در منطقه «خلاریز» ساختوسازهای «غیرمجاز» سابقه داشته و او پیگیر موضوع است.
او در گفتوگو با خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، تأیید کرده که نیروهای شهرداری برای تخریب ساختمانهای غیرمجاز به این منطقه رفتند، اما ناایمن بودن ساختمانها به ریزش منجر شد و افرادی زیر آوار ماندند.
مدیرکل حریم شهرداری تهران اواخر شهریور سال ۱۴۰۰ از تغییر «غیرمجاز» کاربری در برخی مناطق تهران و «گسترش غیرمجاز» حریم پایتخت انتقاد کرده و نسبت به سکونت «۲۰ درصد» جمعیت کشور در این محدوده تا سال ۱۴۰۴ هشدار داده بود.
علیرضا صادقی با بیان اینکه حریم تهران تنها باید «چهار-دهم مساحت کشور» را شامل شود، گفته بود رشد کانونهای جمعیتی در حریم تهران باعث میشود یک «فاجعه بزرگ» رخ دهد.
او خسارتهای وارد شده به حریم تهران در سالهای قبل را «غیر قابل تصور» خوانده بود.
با استفاده از گزارشهای خبری ایسنا، مهر، ایرنا و رادیوفردا/ع.م/ آ.ت.