امام جمعه موقت تهران ساز و کار مالی اروپا یا «اینستکس» را «سیاست نفت در برابر غذا» و «آبنبات تلخ» خواند و تعدادی از اصولگرایان نیز ضمن حمله به این ساز و کار خواستار رد دو لایحه مرتبط با فتف در مجمع تشخیص مصلحت نظام شدند.
به گزارش خبرگزاری فارس، احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران، در خطبههای ۱۹ بهمن، اعلام کرد که ساز و کار مالی اروپا برای تجارت با ایران «همان سیاست نفت در برابر غذاست که تحقیر یک ملت است».
وی خطاب به مقامات دولت گفت: «والله، بالله نه آمریکا نه اروپا خیرخواهتان نیستند... شما را به خدا به یک آبنبات تلخ اروپاییها قانع نباشید».
آقای خاتمی با اشاره به درخواست مقامات اروپایی برای اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی افزود: « فضولها چه ربطی به شما دارد این تصمیم مردم ماست».
وی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام خواست که نگذارند «این ملت بزرگ ذلیل شوند».
در همین حال محمد سعیدی، امام جمعه قم، نیز گفت: «به التزام اروپاییها نیز در پایبندی به برجام اطمینانی نیست بنابراین نباید منتظر اروپا بمانیم».
صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه، نیز روز دوشنبه ۱۵ بهمن، گفته بود که اروپا برای اجرای سازوکار مالی با ایران «دو شرط تحقیرآمیز» تعیین کرده است.
به گفته آقای لاریجانی، پذیرش مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و مذاکره درباره برنامه موشکی ایران، دو شرط اروپاست.
در بیانیه وزیران خارجه سه کشور اروپایی هیچ اشارهای به فعالیتهای موشکی ایران نشده، اما آنان گفته اند «انتظار میرود» که ایران «قاطعانه تمام عناصر مرتبط با افایتیاف را اجرا کند».
این درخواست و «ابراز نگرانی شدید» اتحادیه اروپا از فعالیتهای موشکی بالیستیک ایران واکنش برخی از اصولگرایان را به دنبال داشته است.
حزب موتلفه اسلامی با صدور بیانیهای این ساز و کار را «مغایر با استقلال اقتصادی و سیاسی ایران» دانسته است.
در همین حال حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو جبهه پایداری در مجلس، از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام خواست که به دو لایحه الحاق ایران به کنوانسیونهای پالرمو و مقابله با تامین مالی تروریسم «رای منفی دهند تا اروپاییها تا این حد پررو نشوند».
احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز در توئیتر خود نوشت: «درباره پذیرش FATF ابهام داشتم اما بیانیه وقیحانه اروپا و شرایط تحقیرآمیزش برای تجارت با ایران در اینستکس نشان داد در مقابل مستکبران، هرچه کوتاه بیاییم، طلبکارتر و گستاختر میشوند و پایانی هم ندارد».
آقای توکلی پیش از این پیشبینی کرده بود که لایحه پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب میشود.
با وجود درخواست دولت برای تصویب سریعتر دو لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی (پالرمو) و الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم، مجمع تشخیص مصلحت نظام هنوز این لوایح را تصویب نکرده است.
گروه ویژه اقدام مالی، افایتیاف، ۲۷ مهرماه ضمن ابراز تأسف از این که هنوز اکثر موارد مربوط به تعهدات ایران حلناشده باقی مانده است، در عین حال تعلیق ایران از فهرست سیاه این گروه را برای چهار ماه دیگر تمدید کرد که مورد استقبال مقامهای جمهوری اسلامی قرار گرفت.
با استفاده از خبرگزاریهای فارس، ایسنا، تسنیم و رادیو فردا/ ا. م/ خ