در حالی که به نوشته رسانههای فرانسوی، مارین لوپن رهبر حزب راست افراطی فرانسه در حال استفاده از وضعیت پیشآمده در این کشور برای اهداف سیاسی خود است، او «خارجیها» یا «خارجیتبارها» را عامل شورشهای اخیر در این کشور معرفی کرد.
خانم لوپن ۵۴ ساله که تاکنون سه بار پیاپی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نامزد شده، اما هر سه بار شکست خورده، روز پنجشنبه ۱۵ تیر به یک رسانه فرانسوی گفت اعتراضات اخیر ناشی از «مشکل اجتماعی» یا «مشکل فقر» نیست.
او افزود که وزیر کشور فرانسه «دروغ نمیگوید، اما به خوبی میداند که اکثریت فوقالعادهای که در این شورشها شرکت کردند، خارجی یا خارجیتبار هستند.»
ژرال دارمنن، وزیر کشور فرانسه روز سهشنبه اعلام کرده بود که ناآرامیهای اخیر ناشی از شورش «جوانان بزهکار» است، «نه خارجیها».
او افزود که کمتر از ۱۰ درصد بازداشتشدگان خارجی هستند؛ یعنی کسانی که ساکن فرانسه هستند، اما تابعیت فرانسوی ندارند.
با این حال، وزیر کشور فرانسه مشخص نکرد که چه تعداد از بازداشتشدگان خارجیتبار هستند.
اما مارین لوپن این آمار وزیر کشور را زیر سوال برد و افزود شورشهای اخیر ناشی از «مشکل همسان شدن [خارجی] با کشور ماست. این [عدم سازگاری خارجیها با فرانسه] یک شکست تمام عیار است».
اعتراضات فرانسه هفته گذشته در واکنش به کشته شدن نائل، یک نوجوان هفدهساله خارجیتبار در حومه پاریس به دست نیروهای پلیس آغاز شد.
این اعتراضات بار دیگر دو موضوع «مهاجرت افسارگسیخته» و «خشونتهای پلیس» را به ترتیب از سوی احزاب راست و احزاب چپ مطرح کرد.
بر اساس آمار رسمی، در سال گذشته میلادی، ۱۳ نفر در فرانسه جان خود را بر اثر خشونت پلیس از دست دادند.
با این حال طی هفته اخیر، خانم لوپن یا دیگر سیاستمداران راستگرا یا راست افراطی به دفاع از پلیس این کشور پرداختند و یک چهره راست افراطی فرانسه کارزاری را برای جمعآوری کمک مالی به خانواده پلیس متهم به قتل عمد نائل به راه انداخت.
در حالی که او توانست بیش از یک و نیم میلیون یورو جمعآوری کند، این کارزار مورد اعتراض احزاب چپ قرار گرفت و خانواده نائل نیز از بانی آن شکایت کردند.
در این میان، دولت امانوئل مکرون با لغو درخواستها برای تظاهرات احزاب چپ علیه خشونت پلیس در شهرهای بزرگ فرانسه، از احزاب راستگرا نیز برای مقصر دانستن خارجیها انتقاد کرده است.
سخنگوی دولت فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد که بیش از چهار هزار نفر در سراسر فرانسه در جریان اعتراضات بازداشت شدند که اکثریت آنان را جوانان تشکیل میدهند.
الیویه وران گفت که در اعتراضات اخیر، محلاتی دچار خشونت شدند که پیشتر سابقه شورشهای خشونتآمیز نداشتند.
او افزود: «در برخی مناطق جوانان از خانوادههای مهاجر بودند اما در بعضی مناطق اصلاً.»
دولت فرانسه پیشتر اعلام کرده که اکثریت بازداشتشدگان اعتراضات اخیر بدون سابقه بازداشت یا بزهکاری بودهاند. دولت فرانسه در حال تحقیق درباره مشخصات و مطالبات بازداشتشدگان اعتراضات است تا درکی از انگیزههای آنان را به دست آورد.
متهم شدن خارجیها از سوی احزاب راست افراطی در حالی است که بر اساس آخرین آمارهای رسمی، بیش از یک سوم جمعیت فرانسه را خارجیها یا خارجیتبارها تشکیل میدهند.
بر اساس آمار رسمی، از ۶۷ میلیون نفر جمعیت فرانسه، ۳۶ درصد مهاجر یا فرزندان مهاجران هستند. مهاجران از کشورهای الجزایر، مراکش و پرتغال، بیشترین مهاجران در فرانسه را تشکیل میدهند.
با این حال، بر اساس آمارهای وزارت کشور فرانسه، تعداد خارجیها در این کشور کمتر از آلمان و اسپانیاست.
روزنامه لوموند روز دوشنبه در گزارشی نوشت که مارین لوپن در حال بهرهبرداری از اعتراضات اخیر در راستای برنامههای سیاسی خود است.
این روزنامه اضافه کرد که این رفتار مارین لوپن شبیه رفتار پدر او، ژان ماری لوپن رهبر پیشین حزب راست افراطی فرانسه در جریان اعتراضات مشابه در سال ۲۰۰۵ است.