وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه اول اسفند در واکنش به درخواستهای مخالفان جمهوری اسلامی برای تروریستی خواندن سپاه پاسداران گفت که «هیچ مبنای حقوقی» در اتحادیه اروپا برای تروریستی خواندن سپاه وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنالنا بائربوک گفت: کارشناسان حقوقی اتحادیه اروپا اعلام کردهاند که این اتحادیه در حال حاضر مبنای حقوقی برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی ندارد.
او این اظهارات را در پایان نشست ماهانه وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل و در گفتگو با خبرنگاران بیان کرد.
اظهارات وزیر خارجه آلمان تکرار دیدگاه جوزپ بورل، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، است که ماه گذشته گفته بود: «به صِرفِ اینکه شما از کسی خوشتان نیاید، نمیتوانید او را تروریست بنامید».
آقای بورل افزوده بود که اگر اتحادیه اروپا بدون فراهم کردن الزامات قانونی، سپاه را در فهرست تروریستی قرار دهد، ممکن است دادگاهی در خاک یکی از کشورهای اتحادیه، این تصمیم را به چالش بکشد و لغو کند.
پارلمان اروپا ماه گذشته در روزی که دهها هزار ایرانی مخالف جمهوری اسلامی برای تظاهرات در برابر مقر آن گرد آمده بودند، رأی داد که سپاه پاسداران در سیاهه تروریستی قرار گیرد.
اما رأی پارلمان اروپا الزامآور نیست و عملی شدن آن یا مشروط به تصمیم مستقل دولتهای عضو اتحادیه یا تصمیم مشترک کشورهای این نهاد است.
کنشگران سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در هفتههای گذشته ایرانیان خارج از کشور را دعوت کرده بودند که همزمان با نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز اول اسفند، در بروکسل حضور یافته و درخواست تروریستی نامیدن سپاه را در برابر ساختمان شورای اتحادیه فریاد بزنند.
حامد اسماعیلیون، یکی از کنشگرانی که خود همراه با مسیح علینژاد و دریا صفایی، دو دعوتکننده دیگر از ایرانیان خارج از کشور، در بروکسل حضور داشت، تاکید کرد سپاه پاسداران نهادی سرکوبگر است که از آغاز موجودیت خود مردم ایران را هدف خشونت قرار داده است.
آقای اسماعیلیون افزود سپاه بیش و پیش از آنکه تهدیدی برای مردم منطقه و جهان باشد، خطری برای جان و مال و روان مردم ایران بوده و یک هیولای امنیتی و اقتصادی است که آسایش مردم و محیط زیست ایران را گرفته و آینده این کشور را به تاریکی سوق داده است.
او تروریستی نامیدن سپاه را یک الزام اضطراری برای صلح و ثبات ایران و جهان نامید.
علیرضا آخوندی، عضو پارلمان سوئد، نیز که از دعوتکنندگان تظاهرات بروکسل بود، روز ۳۰ بهمن در یک نشست خبری در بروکسل، گفته بود که او و دیگر کنشگران به رایزنی با مقامات اروپایی و دولتهای عضو اتحادیه ادامه میدهند تا سپاه را تروریستی بنامد.
خانم آنالنا بائربوک که در پنج ماه اعتراضات مردم ایران حمایت خود را از معترضین اعلام کرده است، در اظهارات روز اول اسفند خود نگفت که مبنای حقوقی برای تروریستی نامیدن سپاه از نظر اتحادیه اروپا چگونه باید فراهم شود و آیا این اتحادیه اقداماتی را در این راستا برداشته است یا نه.
جمهوری اسلامی ایران ماه گذشته در مورد قرار گرفتن سپاه در سیاهه تروریستی اتحادیه اروپا هشدار داده بود.
نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز اول اسفند با تمرکز بر جنگ روسیه در اوکراین و در شرایطی که این لشکرکشی نخستین سال خود را پشت میگذارد، برگزار شد.
خانم بائربوک گفت تصمیمات روزهای آتی درارتباط با اوکراین و صلح جهانی، «تعیینکننده» خواهد بود.