سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد که قیمت جهانی برنج در ماه گذشته میلادی به بالاترین سطح خود طی ۱۵ سال اخیر رسید.
این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد روز جمعه ۱۷ شهریور اعلام کرد قیمت جهانی برنج طی یک ماه و پس از اعمال محدودیتهای صادراتی توسط هند ۹.۸ درصد افزایش یافت.
برنج به همراه گندم از پرمصرفترین غلات جهان به شمار میرود.
کمتر از دو ماه پیش، هند تصمیم گرفت که صادرات برنج سفید غیرباسماتی که حدود یک چهارم کل صادرات برنج هند را تشکیل میدهد، ممنوع شود.
هدف دولت دهلینو از این تصمیم این است که به اندازه کافی محصول برنج برای ساکنان کشور نگهداری شود و افزایش قیمتها در هند تحت کنترل باشد. با این حال، قیمت برنج در داخل هند نیز از قبل از تابستان رو به افزایش است.
بنا بر گزارش فائو، این تصمیم هند در عرصه بینالمللی نیز موجب شد، قیمت برنج در ماه اوت امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۱ درصد افزایش یابد.
هند ۴۰ درصد از تجارت جهانی برنج را به خود اختصاص داده و از این نظر، بالاتر از تایلند، ویتنام و پاکستان قرار دارد.
این کشور مقادیری برنج شکسته را به آفریقا، به ویژه به سنگال، نیجریه، ساحل عاج یا بنین، و همچنین به آسیا (پاکستان، فیلیپین) و خاورمیانه (ترکیه، سوریه) میفروشد.
فائو در گزارش خود تأکید کرد در انتظار برداشتهای جدید از محصول برنج، بازار جهانی با «ابهامات در مورد مدت زمان ممنوعیت» صادرات برنج غیرباسماتی از هند و همچنین «نگرانی از گسترش محدودیتهای صادراتی به سایر انواع برنج» روبهروست.
علاوه بر تصمیم هند در افزایش قیمت برنج، خروج روسیه از توافق صادرات غلات اوکراین نیز به نگرانیهای جهانی درباره تامین غلات جهان افزوده است.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا روز جمعه به خبرنگاران گفت که محاصره بنادر دریایی اوکراین توسط روسیه از زمان خروج مسکو از توافقنامه صادرات غلات با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه، «ظالمانه» است.
آقای میشل که برای شرکت در نشست گروه بیست به دهلی نو سفر کرده، افزود که روسیه باید به این محاصره پایان دهد.
روسیه با این ادعا که این توافق نتوانسته به هدف کاهش گرسنگی در آفریقا دست یابد، از این توافق خارج شد.
از آن زمان، کرملین از ترکیه خواسته به روسیه کمک کند تا غلات خود را بدون دخالت اوکراین به کشورهای آفریقایی صادر کند.
آقای میشل همچنین نسبت به پیشنهاد هدیه یک میلیون تن غلات روسیه به آفریقا که به تازگی از سوی کرملین مطرح شده ابراز بدبینی کرد.
اوکراین و روسیه صادرکنندگان عمده غلات و روغن دانه هستند.
توافق صادرات غلات میان روسیه و اوکراین در سال گذشته به کاهش قیمت جهانی مواد غذایی کمک کرد.
روسیه پس از خروج از قرارداد غلات، حملات خود به زیرساخت های حمل و نقل اوکراین را تشدید کرده است.