لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۳

آمار تلفات گرمای بالای ۵۰ درجه در مراسم حج «از هزار نفر گذشت»


مراسم حج امسال
مراسم حج امسال

روز چهارشنبه، در حالی که آمار تلفات مراسم حج امسال که در گرمای طاقت‌فرسا برگزار شد از هزار نفر گذشت، دوستان و بستگان حجاج مفقود شده در بیمارستان‌ها و در فضای مجازی به جستجوی آنها پرداختند.

نگرانی بستگان پس از رسیدن دمای هوا به ۵۱٫۸ درجه سانتیگراد در مکه در روز دوشنبه افزایش یافت.

حدود ۱٫۸ میلیون نفر از سراسر جهان، که بسیاری از آنها مسن و ناتوان بودند، در این مراسم چند روزه شرکت کردند. این مراسم عمدتاً در فضای باز و در گرمای شدید تابستان عربستان برگزار شد.

یک دیپلمات عرب اعلام کرد که تعداد جان‌باختگان مصری به تنهایی به حداقل ۶۰۰ نفر رسیده است که نسبت به روز قبل افزایش چشمگیری داشته است. علت اصلی این افزایش، گرمای طاقت‌فرسا بوده است.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، با احتساب آمار کشورهای مختلف، تعداد کل جان‌باختگان گزارش شده اکنون از مرز هزار نفر عبور کرده است.

این دیپلمات همچنین افزود که مقامات مصری در عربستان سعودی ۱۴۰۰ گزارش از حجاج مفقود شده، از جمله ۶۰۰ نفر کشته شده، دریافت کرده‌اند.

همسر یک زن تونسی حدوداً ۷۰ ساله به نام مبروکه بنت سالم شوشانه، به خبرگزاری فرانسه گفت که همسرش از زمان اوج مراسم حج در روز شنبه در کوه عرفات مفقود شده است.

او توضیح داد که به دلیل ثبت نام نکردن و نداشتن مجوز رسمی حج، همسرش نمی‌توانست به امکانات دارای تهویه مطبوع که به حجاج اجازه می‌دهد خنک شوند، دسترسی پیدا کند.

او گفت: «او یک خانم مسن بود. خسته بود و احساس گرمای شدیدی می‌کرد، و جایی برای خوابیدن نداشت. من در همه بیمارستان‌ها دنبالش گشتم. تا الان هیچ سرنخی ندارم.»

فیس‌بوک و دیگر شبکه‌های اجتماعی پر از عکس‌های گمشدگان و درخواست‌هایی برای اطلاعات شده است.

در سال‌های اخیر، مراسم حج عمدتاً در فضای باز و در گرمای شدید تابستان عربستان برگزار شده است. طبق یک مطالعه سعودی، دمای هوا در این منطقه هر دهه ۰٫۴ درجه سانتیگراد افزایش می‌یابد.

علاوه بر مصر، مرگ و میرهایی نیز در بین زائران اهل اردن، اندونزی، ایران، سنگال، تونس و منطقه خودمختار کردستان عراق تأیید شده است، اگرچه در بسیاری از موارد علت دقیق مرگ مشخص نشده است.

رئیس جمعیت هلال احمر ایران در آخرین اظهارنظر، شمار جان‌باختگان ایرانی در حج را ۱۱ نفر اعلام کرده و گفته بود بعضی از آن‌ها در اثر گرمازدگی جان باخته‌اند.

یک دیپلمات عرب نیز اعلام کرد که مقامات اردنی در جستجوی ۲۰ زائر گمشده هستند، هرچند ۸۰ نفر دیگر که در ابتدا گزارش شده بود گم شده‌اند، در بیمارستان‌ها پیدا شدند.

یک دیپلمات آسیایی نیز گفت که «حدود ۶۸ نفر» از هند کشته شده‌اند و بقیه گم شده‌اند. او افزود: «برخی به دلایل طبیعی فوت کردند و ما زائران مسن زیادی داشتیم. و برخی به دلیل شرایط آب و هوایی جان باختند، این چیزی است که ما تصور می‌کنیم.»

عربستان سعودی هنوز اطلاعاتی دربارهٔ تعداد تلفات ارائه نکرده است، اگرچه تنها در روز یکشنبه بیش از ۲۷۰۰ مورد گرمازدگی گزارش شده است. سال گذشته نیز بیش از ۲۰۰ زائر جان خود را از دست دادند که بیشتر آنها اهل اندونزی بودند.

هر ساله ده‌ها هزار زائر تلاش می‌کنند تا از طریق کانال‌های غیررسمی حج را انجام دهند، زیرا نمی‌توانند هزینه مجوزهای رسمی را که اغلب گران هستند، بپردازند.

عمر کریم، کارشناس سیاست عربستان سعودی در دانشگاه بیرمنگام، به خبرگزاری فرانسه می‌گوید که این کار از سال ۲۰۱۹، زمانی که عربستان سعودی روادید گردشگری عمومی را معرفی کرد، آسان‌تر شده است. او می‌گوید: «پیش از این، تنها کسانی که می‌توانستند این کار را انجام دهند، ساکنان عربستان بودند که از وضعیت آگاه بودند.»

یکی از دیپلمات‌های عرب نیز می‌گوید که بسیاری از مصری‌های کشته شده ثبت نام نکرده بودند.

گرمایش جهانی، عامل تشدید گرمای مرگبار در آمریکا و مکزیک

گرمای مرگباری که اخیراً ایالات متحده، مکزیک و آمریکای مرکزی را فرا گرفته است، به دلیل گرمایش جهانی ۳۵ برابر محتمل‌تر شده است. این نتیجه‌گیری یک شبکه بین‌المللی از دانشمندان اقلیمی در روز پنج‌شنبه است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این مطلب را گروه دانشمندان معروف به گروه «نسبت‌دهی آب‌وهوای جهانی» (WWA) که گروه پژوهشی مربوط به بررسی میزان نسبت دادن رویدادهای حاد آب و هوایی به تغییرات اقلیمی است روز پنج‌شنبه ۳۱ خرداد اعلام کرده است.

این گروه همچنین اعلام کرد که ثبت دماهای بسیار بالا در این مناطق در ماه‌های مه و ژوئن، امروزه چهار برابر بیشتر از ۲۵ سال پیش محتمل است.

این گرمای بی‌سابقه در روزهای اخیر دست‌کم ۱۲۵ نفر را در مکزیک کشت و هزاران نفر دیگر را دچار گرمازدگی کرد.

پژوهشگران گروه یادشده گفتند که با ادامه سوزاندن سوخت‌های فسیلی و وارد کردن گازهای گلخانه‌ای گرم‌کننده آب و هوا به جو، انتظار می‌رود میلیون‌ها نفر دیگر در آینده در معرض درجات خطرناک گرما قرار گیرند.

امسال گرم‌ترین سال ثبت شده است و بخش‌های بزرگی از جهان پیش از شروع تابستان نیمکره شمالی، دمای سوزانی را تحمل کرده‌اند.

یونان اولین موج گرمای خود را تجربه کرد، هند یک ماه طولانی از دمای سوزان را تحمل کرد، در حالی که ایالات متحده با آتش‌سوزی‌های جنگلی و شرایط سخت گرما دست و پنجه نرم می‌کند.

XS
SM
MD
LG