لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۱

وعده حسن روحانی: تا پایان تیرماه همه واکسن می‌زنند


حسن روحانی از ورود «ده‌ها میلیون‌ها دوز واکسن تا هفته‌های آینده» خبر داد.
حسن روحانی از ورود «ده‌ها میلیون‌ها دوز واکسن تا هفته‌های آینده» خبر داد.

رئیس‌جمهوری ایران روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت در اظهاراتی کلی وعده داد که تا پایان تیرماه سال جاری خورشیدی، «همه» در ایران واکسن بزنند.

حسن روحانی در عین حال از ورود «ده‌ها میلیون‌ها دوز واکسن تا هفته‌های آینده» خبر داد.

او بدون اشاره به جزئیات تنها گفت که ایران در مسیر واکسن کرونا «گام مهمی» برداشته و «‌شرکت‌های خصوصی به میدان آمدند و تا پایان تیرماه همه واکسن می‌زنند».

وعده‌های آقای روحانی در شرایطی مطرح شده است که جلیل کوهپایه‌زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران، اعلام کرده استان تهران به تنهایی نیازمند ۲۰ میلیون دوز واکسن کرونا است.

بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت، از آغاز واکسیناسیون در ایران با جمعیتی بیش از ۸۰ میلیون، تا روز ۱۴ اردیبهشت، کمی بیش از یک میلیون و ۳۱۴ هزار دوز واکسن در کشور تزریق شده و میزان واکسن وارداتی به ایران نیز در مجموع،‌ تنها سه میلیون و ۲۰۰ هزار دوز بوده است.

به گفته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، برای رسیدن به ایمنی جمعی در ایران باید افراد بالای ۱۸ سال که تعداد آن‌ها حدود ۶۴ میلیون نفر است، واکسینه شوند که برای این منظور، ۱۲۸ میلیون دوز واکسن مورد نیاز است.

رئیس‌جمهوری ایران در بخش دیگری از اظهاراتش بر بازگذاشتن دست بخش خصوصی برای واردات واکسن کرونا تاکید کرد و گفت این اتفاق باعث می‌شود «تمامی افرادی که در خطر هستند، واکسن بزنند».

آقای روحانی مشخص نکرد در صورت موفقیت بخش خصوصی در واردات واکسن کرونا به ایران، این محصول تحت چه شرایطی در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت و آیا همه افراد در معرض خطر، توان مالی تهیه آن را دارند یا خیر.

پیش از این گفته شده بود که با موافقت حسن روحانی، موضوع واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی مطرح و مورد موافقت قرار گرفته است.

کیانوش جهانپور، رئیس سازمان غذا و دارو در ایران در این زمینه اظهارات ضدونقیضی مطرح کرده است.

او در حالی که مدعی است شرکت‌های خصوصی می‌توانند واکسن را از «منابعی تهیه کنند که دولت توان خریداری از آن‌ها را ندارد»، از سوی دیگر می‌گوید: «قسمت اعظم واکسن‌های دنیا، توسط مذاکرات دولت‌ها خرید و فروش می‌شود؛ بنابراین خیلی از ادعاها مبنی بر توانایی شرکت‌های خصوصی برای خرید واکسن درست نیست».

در کنار انتقادهای بسیار از نحوه مدیریت وکنترل بیماری کرونا، واردات و نیز توزیع واکسن کرونا، انتقادها از واردات این واکسن از سوی بخش خصوصی نیز بالا گرفته است.

منتقدان می‌گویند واردات واکسن کرونا با ارز نیمایی، به فساد و رانت در این زمینه دامن خواهد زد.

رئیس سازمان غذا و دارو در ایران از جمله در این زمینه گفته بود که واکسن چهار دلاری، ۵۰ دلار فاکتور شده که رقمی بیش از ۱۲ برابر قیمت واقعی است.

تاکنون ۴۹ شرکت خصوصی برای واردات واکسن کرونا در ایران درخواست داده‌اند که ۳۵ شرکت، تایید شده‌اند اما نام آنها اعلام نشده‌اند.

علاوه بر این، در زمینه تولید داخلی واکسن کرونا نیز اطلاع‌رسانی دقیقی نشده و بیشتر به شعار، کلی‌گویی و بزرگ‌نمایی در این زمینه اکتفا شده است.

حسن روحانی در ادامه سخنانش، بدون اشاره به زمان مشخصی، وعده «به میدان آمدن» واکسن داخلی کرونا را نیز مطرح کرد و افزود: « امیدواریم در هفته‌های آینده ده‌ها میلیون دوز واکسن در اختیار مردم قرار بگیرد».

رئیس‌جمهوری ایران هیچ توضیحی نداد که این میلیون‌ها دوز واکسن قرار است از کدام کشور وارد ایران شود یا کدام واکسن ساخت داخل، به مرحله تایید و تولید انبوه رسیده است.

وی تنها به این موضوع اشاره کرد که «هدف» دولت وی در ماه‌های پایانی فعالیت خود، «برداشتن تحریم‌ها و شکست کرونا» است.

به گفته روحانی، «بانک مرکزی نیز اعلام کرده که در زمینه واکسن بلادرنگ پول را پرداخت می‌کنم».

این در حالی است که عباس آقازاده، رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی پیش از این گفته بود «در رابطه با تامین واکسن مورد نیاز، فعال و موثر برخورد نکردیم» و «انتظار برای تولید واکسن داخلی، ایران را از سرعت اپیدمی عقب انداخت».

مقام‌های ایران پس از ممنوع شدن ورود واکسن‌های ساخت آمریکا و بریتانیا از سوی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تبلیغات گسترده‌ای درباره ساخت واکسن کرونا انجام دادند که به اختلافاتی در وزارت بهداشت نیز منجر شد.

با استفاده از گزارش‌های ایسنا، ایرنا و رادیو فردا/ب.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG