با وجود از سرگیری نماز فلسطینیان در الاقصی از عصر روز پنجشنبه پنجم مرداد، درگیری میان نمازگزاران عرب با پلیس و نیروهای امنیتی اسرائیل همچنان ادامه دارد.
رسانههای اسرائیل و فلسطینی از زخمی شدن دهها تن طی درگیریها در نخستین ساعات ورود دوباره فلسطینیان به الاقصی در شرق بیت المقدس، اورشلیم، خبر می دهند.
مجروح شدن دستکم سی تن در درگیریهای عصر پنجشنبه تایید شد اما در آستانه نماز جمعه ششم مرداد، فرماندهی پلیس اسرائیل در اورشلیم بعید ندانسته است که درگیریها در روز جمعه نیز ادامه یابد.
هزاران فلسطینی روز پنجشنبه در حالی که برخی از آنها پرچم فلسطین را در دست داشتند، با شادمانی وارد الاقصی شدند و برخی از آنها با نیروهای اسرائیلی درگیر شده و سنگ پرانی می کردند اما با شلیک نارنجکهای شوکه کننده روبرو شدند.
درگیریهای الاقصی در حالی تجدید شد که تنها ساعاتی پیش از آن، افکار عمومی و رهبران جناحهای مختلف فلسطینی آنچه را که «پیروزی» بر اسرائیل در بحران الاقصی نامیدند، جشن گرفتند.
هزاران فلسطینی از بامداد پنجشنبه با مشاهده رفع موانع امنیتی در ورودیهای الاقصی، تجمع کرده و شعار «پیروزی» می دادند.
محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی در رام الله گفت، «نماز در الاقصی به حالت عادی خود بازمی گردد اما رصد اقدامات اسرائیل ادامه دارد چون ماجرا هنوز ادامه دارد».
شیخ محمد حسین مفتی اعظم مسلمانان فلسطینی نیز که پیش تر فتوا داده بود عبور از معبرهای فلزیاب برای ورود به الاقصی «حرام» است، به فلسطینیان رهنمود داد که دوباره برای نماز خواندن به الاقصی بروند.
اسرائیل تا ساعات اولیه بامداد پنجشنبه تدابیر امنیتی را که در دو هفته اخیر در اطراف الاقصی برقرار کرده بود، باطل کرد و از جمله دوربینهای تازه نصب شده بر فراز الاقصی را برچید.
تشدید سخت گیریهای امنیتی اسرائیل، از جمله نصب معبریابهای فلزیاب، از جمعه بیست و سوم تیر در پی قتل دو پلیس دروزی شهروند اسرائیلی در حمله مسلحانه سه عرب تابع اسرائیل در الاقصی آغاز شده بود.
اما فلسطینیها در طول دو هفته گذشته با مخالفت شدید با تدابیر امنیتی جدید از ورود به الاقصی و عبور از گیتهای فلزیاب خودداری کرده و نماز را در کوچههای اطراف «حرم شریف» برگزار می کردند.
در جریان بحران الاقصی شماری اسرائیلی و فلسطینی کشته شدند.
به گزارش رسانههای اسرائیل، دولت آمریکا در کاهش بحران الاقصی سهیم بوده و جیسون گرینبلات نماینده ویژه آمریکا با رسیدن به اورشلیم، با نخست وزیر اسرائیل دیدار، و همزمان با پادشاه اردن گفت و گوی تلفنی کرد.
نتانیاهو: قوانین را تغییر می دهم تا الجزیره در اسرائیل بسته شود
همزمان، بنیامین نتانیاهو چهارشنبه چهارم مرداد با متهم کردن الجزیره به دامن زدن به بحران الاقصی گفت، در راستای تصویب قوانینی تلاش می کند که بسته شدن این شبکه تلویزیونی قطری در اسرائیل را امکان پذیر کند.
آقای نتانیاهو در صفحه فیسبوک خود نوشت، بارها از مسئولان اسرائیلی خواسته دفتر الجزیره در اسرائیل را ببندند اما ظاهرا موانع قانونی اسرائیلی از اجرای این خواسته جلوگیری کرده است.
اما نخست وزیر اسرائیل افزود، اگر قوانین کنونی تحقق این هدف را عملی نمی کند، وی تلاش خواهد کرد که قوانین دیگری تصویب شود.
الجزیره پیش تر گفته بود، اگر با چنین خطری برای ادامه کار این شبکه در اسرائیل روبرو شود، به دیوان عالی خود اسرائیل مراجعه خواهد کرد.
اما تنها شبکه الجزیره نبود که نامش در بحران الاقصی مطرح شد؛ آریه درعی وزیر کشور اسرائیل سه شنبه گفت، ایران در «پشت پرده فتنه انگیزیهای الاقصی» قرار دارد.
آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل یک روز قبل از آن، انگشت اتهام در بحران الاقصی را متوجه نمایندگان عرب کنست کرده و آنها را «فتنه انگیز» این خشونتها نامیده بود.
از جانب دیگر، روزنامه «اسرائیل هیوم» که به بنیامین نتانیاهو نزدیک است، پنچشنبه پنجم مرداد به نقل از «مقامات اسرائیلی» نوشته بود، «محمود عباس عامل تحریکاتی است که به بحران الاقصی انجامید».
متهم کردن الجزیره، ایران، نمایندگان عرب کنست و محمود عباس از سوی مقامات اسرائیلی به عاملیت بحران الاقصی در حالی است که نظرسنجیها نشان می داد، بیش از دو سوم اسرائیلیان از عملکرد نتانیاهو در مدیریت این بحران ناخشنود بودند.
بحران الاقصی نه تنها در دو هفته اخیر به درگیریهای گسترده میان فلسطینیان و اسرائیل انجامید، بلکه مناسبات اسرائیل با اردن، ترکیه و مراکش را نیز متشنج کرد.