متیو لوکسمور، رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی:
در روزهای اخیر، باری دیگر، یک قبر جعلی دیگر، از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در محلی در روسیه برپا شد؛ این بار در شهر وُرونژ در جنوب غربی کشور.
این بار بر روی سنگ قبر، در کنار نام و مشخصات ولادیمیر پوتین خطی نیز اضافه شده است با این مضمون: «یک دزد و دروغگوی باورنکردنی، جسد یک مرده سیاسی.» تاریخ «درگذشت» او نیز سال ۲۰۱۹ ذکر شده است.
در هفتههای اخیر، از ماه مارس، گورها و سنگ قبرهای ساختگی و جعلی برای رئیس جمهور روسیه به تعداد زیاد، دستکم در ۸ شهر این کشور، پیدا شده، که به نظر میآید اقدامی هماهنگ از سوی معترضان به سیاستهای اوست.
گروهی به نام «آگیت روسیا» که خود را «کانالی فدرال برای کنشگری، خبررسانی و اعتراضات خیابانی در روسیه» معرفی میکند تاکنون مسئولیت برپایی تعدادی از این سنگ قبرها را برعهده گرفته است.
پیامی از توئیتر گروه «آگیت روسیا»:
گریگوری کودریاوتسف، سخنگوی این گروه، در ماه آوریل در یک مصاحبه گفت که این گروه با این کار سعی دارد «بخشی از خلائی» را که پر کند که فقدان اعتراضات خیابانی بهوجود آورده است.
او در این مصاحبه افزود که جنبش «آگیت روسیا» از جناحهای گوناگون سیاسی و افرادی با سنین مختلف تشکیل شده که همگی برای مبارزه با «دیکتاتوری، تمامیتخواهی و تبلیغات پوتینپسند» گرد هم آمدهاند.
این گروه پیش از این در دسامبر ۲۰۱۸ در جریان کریسمس، پوسترهایی از پوتین و دمیتری مدودف، نخستوزیر، را در متروهای سنپترزبورگ نصب کردند که بر روی آن به عنوان «هدیه سال نوی» آن دو برای مردم آمده بود: «هدیه ما به شما بالا رفتن قیمتها، گرانتر شدن هزینه مسکن، افزایش قیمت بنزین و بالا رفتن سن بازنشستگی است.»
اشاره این حرکت اعتراضی به سیاستهای چند ماه اخیر دولت روسیه است که افزایش هزینههای زندگی در این کشور را در پی داشته است.
کرملین همچنین طی سالهای اخیر چند قانون به تصویب رسانده که هزینه نارضایتی و اعتراض را در کشور برای مخالفان بالا میبرد، اما واکنش مقامات این کشور به قضیه سنگ قبرهای جعلی هنوز مشخص نیست.
البته در ماه مارس، کاربران شبکه ویکا (VK)، که همتای روسی فیسبوک است، خبر دادند که این شبکه اجتماعی تصاویر قبرهای جعلی پوتین را از صفحات کاربران حذف میکند.
یکی سخنگوی ویکا به رسانهها گفته است که علت این کار «شکایاتی» است که از «برخی کاربران» در مورد «غلطانداز بودن» این تصاویر دریافت کرده است؛ منشأ این شکایات هنوز مشخص نیست.
این قضایا در حینی پیش آمده که نظرسنجیها حکایت از کاهش محبوبیت پوتین در کشور دارند و آمادگی افراد برای اعتراض خیابانی رو به گسترش است.
اخیراً در شهر یکاترینبورگ، از ۴ تا ۵ ژوئن، شماری از روزنامهنگاران و هنرمندان شهر نقشی از سه سنگ قبر را بر روی دیوارهای مختلف شهر ترسیم کردند.
در یکی از آنها آزادی دین «به خاک سپرده شده است» و «تاریخ مرگ» آن هم سال ۲۰۱۳ ذکر شده؛ سالی که پوتین با تصویب یک قانون «هر لحنی را که استفاده از آن به احساسات مؤمنان بربخورد» ممنوع اعلام کرد.
قبر دوم برای آزادی گردهمایی ترسیم شده و «تاریخ مرگش» ۲۰۱۲ است؛ سالی که دولت برای اعتراض مردم محدودیتهایی قائل شد.
قبر سوم نیز با آزادی بیان خداحافظی کرده است؛ تاریخ آن نیز ۲۰۱۹ است و به قانونی اشاره دارد که بر اساس آن «بیاحترامی» به مقامات، نهادهای دولتی و انواع نمادها «جرم» شناخته شده است.