وزیر خارجه ایران اعلام کرد که پاسخ رسمی ایران به نامه دونالد ترامپ به رهبر جمهوری اسلامی از طریق کشور عمان برای ایالات متحده ارسال شده است.
عباس عراقچی این مطلب را روز پنجشنبه هفتم فروردین به خبرگزاری ایرنا گفت و افزود که این نامه یک روز پیشتر، ششم فروردین، ارسال شده است.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ادامه داد که «این پاسخ رسمی شامل نامهای است که در آن نقطهنظرات ما در رابطه با وضعیت جاری و نامه آقای ترامپ بهطور کامل تشریح شده و به اطلاع طرف مقابل رسانده شده است.»
وبسایت اکسیوس نیز به نقل از یک منبع مطلع خبر داده که مقامهای عمانی درباره پاسخی که از ایران گرفتهاند، آمریکا را مطلع کردهاند و در «روزهای پیشرو» نامه ایران را تحویل کاخ سفید خواهند داد.
اکسیوس نوشته که این مقام درباره محتوای پاسخ ایران اطلاعاتی فاش نکرده است.
رئیسجمهور آمریکا روز ۱۷ اسفند پارسال در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «فاکسنیوز» اعلام کرد که نامهای به علی خامنهای ارسال کرده و پیشنهاد مذاکرات مستقیم داده است.
سپس اعلام شد که این نامه توسط انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی، در دیدار او با عباس عراقچی در ۲۲ اسفند به دست وزیر خارجه ایران رسیده است.
یک مقام آمریکایی و دو منبع آگاه از محتوای نامهٔ رئیسجمهور آمریکا به روز ۲۹ اسفند به اکسیوس گفتند که ترامپ در این نامه دو ماه به تهران برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید با واشینگتن ضربالاجل داده است.
رهبر جمهوری اسلامی یک روز بعد از آن که آقای ترامپ اعلام کرد نامهای برای او ارسال کرده است، گفت که ایران با «دولتهای قلدر» مذاکره نخواهد کرد.
پس از آن رهبر جمهوری اسلامی چندین بار پیشنهاد مذاکره با دولت دونالد ترامپ را رد کرد و در تازهترین مورد هم روز اول فروردین خطاب به ایالات متحده گفت: «به جایی نمیرسید» و «سیلی میخورید».
عباس عراقچی روز پنجشنبه ضمن اعلام ارسال پاسخ نامه به دونالد ترامپ تأکید کرد که «سیاست ما همچنان بر عدم مذاکره مستقیم در شرایط فشار حداکثری و تهدیدات نظامی قرار دارد، اما مذاکرات غیرمستقیم، همانطور که در گذشته نیز وجود داشته، میتواند ادامه یابد.»
وی توضیح داد که مذاکرات غیرمستقیم ایران با آمریکا در دولتهای حسن روحانی و ابراهیم رئیسی «هم صورت گرفته بود.»
ساعاتی پیشتر، کمال خرازی، مشاور علی خامنهای و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، نیز گفت که جمهوری اسلامی آمادگی دارد «مذاکرات غیرمستقیم» با آمریکا را آغاز کند.
ایران و شش قدرت جهانی در تیر ۱۳۹۴ به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافتند و آقای ترامپ که همواره منتقد مفاد این توافق بود در اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از برجام را اعلام داشت.
ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند اما پس از خروج آمریکا از برجام از تعهدات خود در چارچوب این توافق عدول کرد و میزان غنیسازی اورانیوم را به ویژه در یک سال گذشته به شدت شتاب داد.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده در امور خاورمیانه روز اول فروردین تاکید کرد که دونالد ترامپ در تلاش است تا با «اعتمادسازی»، از درگیری نظامی با ایران جلوگیری کند و ایران هم از طریق «واسطهها» در حال تماس با آمریکا است.
به گفته آقای ویتکاف، رئیس جمهور آمریکا در پیام خود به جمهوری اسلامی همچنین تاکید کرده که باید یک برنامه راستیآزمایی ایجاد شود «تا هیچکس نگران تسلیحاتی شدن مواد هستهای شما نباشد، چرا که راه حل بدیل [اقدام نظامی] جایگزین خیلی خوبی نیست.»