لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۰۸:۲۲

مشاور خامنه‌ای می‌گوید جمهوری اسلامی آمادهٔ آغاز مذاکرهٔ غیرمستقیم با آمریکا است


کمال خرازی
کمال خرازی

به دنبال اظهارنظر وزیر خارجه جمهوری اسلامی مبنی بر اتخاذ راهکار مذاکره غیرمستقیم با دولت ترامپ، مشاور علی خامنه‌ای اعلام کرد که تهران برای آغاز این مذاکرات آماده است.

کمال خرازی، مشاور علی خامنه‌ای و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، اعلام کرد جمهوری اسلامی هنوز همه راه‌ها را برای حل اختلافات با ایالات متحده نبسته است و آمادگی دارد مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا را آغاز کند.

به‌گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای خرازی روز پنجشنبه ۷ فروردین گفت تهران «آماده مذاکره غیرمستقیم جهت ارزیابی طرف مقابل، اعلام شرایط خود و اتخاذ تصمیم مقتضی است».

این در حالی است که مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکنون به تهدید دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، که اعلام کرده تهران یا باید توافق کند یا با پیامدهای نظامی روبه‌رو شود، پاسخ منفی داده‌اند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، خود پیام‌های دونالد ترامپ را «فریب» خوانده و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، هم ابتدا گفته بود که تا زمانی که سیاست «فشار حداکثری» آمریکا ادامه دارد، مذاکره‌ای ممکن نیست.

عراقچی با این حال در مصاحبه‌ای تازه که در هفته جاری منتشر شد، با اشاره به این‌که خامنه‌ای برای مذاکره مستقیم «دلیل منطقی نمی‌بیند»، خبر داد که راهکار تهران مذاکرهٔ غیرمستقیم با دولت دونالد ترامپ است.

کمال خرازی هم روز پنجشنبه در عین حال که مواضع آمریکا را «قلدرمآبانه» خواند و گفت «آن‌ها فکر می‌کنند می‌توانند ما را به مذاکره‌ای بکشانند که از قبل نتیجه آن مشخص شده است»، تأکید کرد که «جمهوری اسلامی همهٔ درها را نبسته است و آماده مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده است».

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که تهران قرار است به‌زودی به نامه‌ای که اخیراً رئیس‌جمهور آمریکا برای علی خامنه‌ای فرستاده است، پاسخ دهد. عراقچی هفته گذشته گفت که در این پاسخ، هم تهدید ترامپ و هم فرصت‌های موجود در نظر گرفته خواهد شد.

دونالد ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش (۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱)، آمریکا را از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام خارج کرد؛ توافقی که میان ایران و قدرت‌های جهانی به امضا رسیده بود و محدودیت‌های شدید بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌ها اعمال می‌کرد.

پس از خروج آمریکا در سال ۲۰۱۸ و بازگشت تحریم‌های گسترده، حکومت ایران نیز به‌تدریج از تعهداتش عبور کرد و اکنون به‌مراتب فراتر از محدودیت‌های توافق، اقدام به غنی‌سازی اورانیوم کرده است.

قدرت‌های غربی ایران را به تلاش پنهانی برای دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای متهم می‌کنند و می‌گویند سطح خلوص اورانیوم غنی‌شده ایران بیش از حد مورد نیاز برای برنامه انرژی هسته‌ای غیرنظامی است.

اما تهران اصرار دارد که برنامه هسته‌ای‌اش کاملاً صلح‌آمیز و برای تأمین انرژی است.

دو روز پیش نیز گزارش سالانه نهادهای اطلاعاتی آمریکا منتشر شد که می‌گوید ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و رهبر جمهوری اسلامی درباره برنامهٔ تسلیحات هسته‌ای که در سال ۲۰۰۳ آن را تعلیق کرد، تجدیدنظر نکرده است.

این گزارش که تهدیدها علیه آمریکا را ارزیابی کرده و روز سه‌شنبه پنجم فروردین منتشر شد، در عین حال می‌گوید «احتمالا» علی خامنه‌ای «تحت فشار» است تا بار دیگر برنامهٔ ساخت سلاح هسته‌ای را از سر بگیرد.

نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده، رهبر جمهوری اسلامی را تصمیم‌گیر نهایی درباره برنامهٔ هسته‌ای ایران دانسته و گفته‌اند که هر تصمیمی دربارهٔ توسعه سلاح هسته‌ای نیز با او خواهد بود.

XS
SM
MD
LG